Şu An Neye İhtiyaç Duyuyorsun?

Geçenlerde bir akıl hocası bana hayatla ilgili bazı sorular sordu:

  • Şu an senin için neler yolunda gidiyor?
  • Hangi alanlarda zorlandığını hissediyorsun?
  • Yakın zamanda öğrendiğin bir şey var mı?

Sonunda, beklemediğim bir soru sordu:

  • Şu anda neye ihtiyaç duyuyorsun?

Bu soru beni tamamen hazırlıksız yakaladı. Ama neredeyse hemen, sorunun basitliğinden ve derinliğinden etkilendim.

Devam etmeden önce, bu soruyu hemen şimdi kendinize de sormanızı istiyorum: Şu anda neye ihtiyaç duyuyorsunuz?

Buyurun, istediğiniz kadar vaktiniz var. Ben de hemen cevap veremedim zaten. Beklerim… Şu anda neye ihtiyaç duyuyorsunuz?

Soruyu düşünüp, cevabımı tarttığımda, bu sorunun benim için cevaplanması kolay bir soru olmadığı güzel gerçeği ile yüzleştim.

Sanırım temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyor olsaydım, bu soru çok daha kolay cevaplanabilir olurdu: Yemeğe ihtiyaç duyuyorum, barınağa ihtiyaç duyuyorum, sıcak tutacak bir monta ihtiyaç duyuyorum… Kira borcu için paraya, hastalık için tedaviye… Bu cevaplardan hiç birinin aklıma gelmemesinin ne kadar değerli olduğunu düşünmeden geçemedim.

Aynı şekilde insan ilişkilerimle veya inancımla ilgili konularda da eksiklik hissetmiyordum. Bu alanlarda da beklentilerim karşılanıyordu.

Peki şu anda gerçekten neye ihtiyacım var?

Bu soruya cevap aramaya devam ettiğimde, ikinci bir şeyi fark ettim. Şu anda neye ihtiyacım olduğu sorulduğunda, maddiyat da ön plana çıkmıyordu. Daha güzel bir araba, daha iyi bir telefon, moda bir t-shirt… Bunlar da aklıma gelmiyordu.

Cevaplarım hayatımda gerçekleştirmek istediğim çok daha önemli hedeflere ve ideallere odaklanıyordu. Daha iyi bir eş ve baba olmak, inancımı daha iyi yaşamak… Şu anda ihtiyaç duyduklarım bunlardı.

Bu yüzden bu soruyu sizin de cevaplamanızı istiyorum (ve bu yüzden sabırla cevabınızı bekledim, hatırlarsanız). Çünkü bu soruya verdiğimiz cevap çok önemli. Bunun kadar önemli olan diğer bir şey de, bu ihtiyaçlarımıza göre nasıl yaşadığımızı da değerlendirmek.

Tahminime göre, hiç birimiz “Şu anda neye ihtiyaç duyuyorsunuz?” sorusuna cevap olarak bir alışveriş mağazasından veya web sitesinden satın alınabilecek bir şeyi söylemeyeceğiz. Hayatımızda bundan çok daha önemli ihtiyaçlarımız var. Ulaşmayı umduğumuz çok daha önemli hedeflerimiz var.

Bu ilk soruya ek olarak sorulabilecek çok önemli bir soru da şu: “Bu hedeflerinize ulaşmak için ne kadar zaman ve enerji ayırıyorsunuz?” veya “Gerçekte ihtiyacınız olmayan ve gerçekte önemsiz olan şeyler uğruna ne kadar zaman ve enerji harcıyorsunuz?”

Maddi şeyler için zaman ve para harcamayı azalttığımdan beri, kendimi çok daha özgür hissediyorum. Sağlıklı ve tatmin dolu bir hayat yaşamak için daha fazla zaman, para ve enerjim kalmış oluyor.

Kendinize “Şu anda neye ihtiyaç duyuyorsun?” diye sorduğunuzda ne cevap verdiğinizi bilmiyorum.

Eğer cevabınız barınak veya sıcaklık ise, umarım en kısa zamanda bulursunuz. Eğer cevabınız sevgi ve ilişkiler üzerineyse, umarım kavuşursunuz.

Ama hayatınızda bu en temel ihtiyaçlar karşılanmışsa ve şu anki ihtiyaçlarınız ulaşmaya çalıştığınız belli amaçlarsa; umarım kaynaklarınızı bu amaçlara götürebilen yollara ayıracak gücü bulursunuz. Maddi şeylerin peşinde koşmayı bırakın, şu an ihtiyacınız olan bunlar değil.

Daha büyük, daha önemli ve daha belirgin bir şeye ihtiyacınız var. Bunu kovalayacak özgürlük sizinle olsun.

Kaynak: Becoming Minimalist

Dil Seçenekleri

Opereyşın, çok dilli bir içerik sitesidir. Bu yazıyı okuyabileceğiniz diğer dil(ler):

العربية: ما هو الشيء الذي تحتاج إليه الآن؟

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...