Peki Neden?

Peki Neden?

Hepimizin hayatta bazı hedefleri var. Bu noktada “Neden?” sorusunu sorabilmemiz gerekiyor. Neden kilo vermek istiyorsunuz? Neden sağlıklı beslenmek istiyorsunuz? Neden terfi almak istiyorsunuz? Genelde bu sorulara vereceğiniz ilk cevaplar, gerçek cevaplar olmaktan çok uzaklar. Derinlere dalabilmek ve motivasyonunuzun gerçek kaynağını, “Neden” sorusunun gerçek cevabını bulabilmek çok önemli. İşte bunun için yapabileceğiniz basit bir egzersiz.

Muhtemelen yukarıda örnek olarak verdiğimiz sorulara şöyle cevaplar verirdiniz: “İyi görünmek için”, “Eşimi etkilemek için”, “Yeni bir araba alabilmek için”… Aslında neden sorusunun gerçek cevabı, sandığınızdan çok daha az barizdir. Çoğunlukla ilk anda akla gelmez ve esasında hayatınızda attığınız her adım, az ya da çok bu gerçek motivatörlerden etkilenir.

Şimdi elinize bir kağıt kalem alın ve egzersiz yapmaya başlayın:

Önce, kağıda ulaşmak istediğiniz hedefi yazın. Mesela, “Beş kilo vermek istiyorum” gibi.

Şimdi “Neden?” diye sorun. Cevabınız şu olabilir: “Böylece eski tişörtlerimi tekrar giyebilmeye başlarım.” Bunu hemen kağıda yazın.

Şimdi tekrar sorun: “Neden?”.

“Böylece daha çekici ve öz güvenli olabilirim.”

Neden? Neden öz güveninizin artmasını istiyorsunuz? “Böylece kendimi daha çok kabullenebilir ve yapabileceğimi bildiğim şeyleri yapabilmeyi başarabilirim.”

Sizin egzersiziniz daha az veya daha çok “Neden?” sorusu içerebilir. Mesele, hedefinizin peşinde koşmanızı sağlayan o gerçek sebebi bulabilmeniz.

Bu egzersize zaman ayırın ve sabırlı olun. Gerçek motivasyon kaynağınızı bulduğunuzda, bu “Neden”e sımsıkı sarılın. Bir kağıda yazın, gözünüzün önünden ayırmayın ve şüpheye düştüğünüz her defasında, buna bakarak neden başarmanız gerektiğini yeniden hatırlayın.

Faydası, sandığınızdan daha çok olacak.

Kaynak: Lifehacker

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...