Simge “de la” Fransa

Simge “de la” Fransa

Eyfel Kulesi… İnşa edildiği dönemde “okumuş tabakanın” protestolarına maruz kalan, fakat sonraları ne hikmetse Fransa’nın göz bebeği haline gelen meşhur yapı.

19. yüzyılın sonlarına doğru Fransızlar, Fransız İhtilali’ni hatırlatacak bir yapı inşa etmek istediler.

Bunu gerçekleştirebilmek için çok muhteşem bir kemer altı yolu kapısı inşa etmek en akla yatkın fikir olarak görüldü. Hemen bir yarışma düzenlendi. Amaç en güzel yapıyı seçmekti. Bilindiği üzere, Gustave Eiffel, tasarladığı kulesiyle birinci oldu. Mimarlığını, Stephen Sauvestre’ın üstlediği yapının inşasına, 1887 yılında başlandı. Kule, 1889 mayısında tamamlandığında Paris Fuarı’na vaktinde yetişebilmişti.

Kule ile ilgili teknik bilgiler

1. Eyfel Kulesi, bir maket gibi. parçalardan oluşur. 18.038 tane parçadan oluşur. Bu parçaların toplam ağırlığı 6.400 tondur.

2. Binanın uzunluğu 300 metredir. Buna televizyon vericilerini de eklersek 327 metreye ulaşır.

3. Kulenin parçaları dövme demirdir. Çok sağlam olan bu metali kaynakla tutturmak çok zordur. Bunun için parçalar perçin çivileriyle birleştirimişti. Çiviler çekiçlenmeden önce ısıtılıyordu.

4. Bir matematik öğretmeninin tasarımı olan kulede yüzlerce çeşit ve kompleks şekil ve açılardan oluşuyordu. Her şey, hesaba uygun olmalıydı. Parçaların yerine oturması şarttı.

Kule hakkında bazı ilginç bilgiler

Kule, bugüne kadar yaklaşık 400 intihar teşebbüsçüsü ve failine ev sahipliği(!) yapmıştır.

2. Açık-orta-koyu şeklinde üç tunç tonuyla boyalı kule, 7 yılda bir 60 ton boya ile yeniden boyanır. Boyama maliyeti 3 milyon eurodur.

3. Kulenin parçaları, inşa yerinden bir buçuk kilometre uzaktaki atolyelerde üretiliyordu.

4. İnşaat işçilerinin elleri, soğuk kış günlerinde demirlere yapışır kalırdı(Hani buzluktan çıkardığınız buz elinize yapışır ya). İşinin ehli olmayan, tecrübesiz işçiler başlarına, bu şekilde, pek çok iş açmışlar ve yaralanmışlardı.

Eyfel Kulesi’nde yapılan gösterilerden birkaçı

1. 1891 yılında, Parisli bir fırıncı, giydiği cambaz ayakkabılarıyla ilk kata kadar(363 basamak) çıkmayı başardı.

2. 1923 haziranında, Fransız spor yazarı Piere Labric, ilk katın en üst merdiveninden zemine kadar bisikletle indi.

3. 1926 kasımında, 23 yaşındaki Fransız Leon Collot, kardeşine hava atmak için kulenin ayakları arasından uçağıyla geçmeği denedi. Başarılı başlayan uçuşta, yönünü şaşırıp antene çarpan uçak, anında alev aldı ve pilot öldü.

4. 1964 yılında, bir grup dağcı, kulenin 75. yıldönümü kutlamalarında kuleye tırmandılar(tabi ki merdivenlerden değil).

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.