GIF mi, PNG mi?

Bu yazımızda webde sıklıkla kullanılan iki grafik standartını kısaca tanıtmaya çalışacağız:

  • GIF (Graphics Interchange Format): 1980lerin sonunda kullanılmaya başlandı ve hala sıklıkla kullanılıyor.
  • PNG (Portable Network Graphics): 1995 yılında geliştirildi, 1996 yılında W3C Tavsiyesi olarak seçildi, 1998’in sonundan itibarense internette sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı.

GIF

GIF formatı, grafiklerdeki renkleri gruplayarak dosya boyutunu küçülten ZLW isimli bir algoritmaya dayalı.

GIF’in güçlü olduğu nokta, geniş ölçüde desteklenmesi ve webin ilk yıllarında varsayılan tercih olarak seçilmesidir. PNG gibi diğer rakipleriyle karşılaştırıldığında GIF’in teknik olarak bir üstünlüğü yoktur. Fakat webin ilk yıllarında, henüz PNG formatı emekleme aşamasındayken GIF formatını kullanmak çok daha güvenliydi. Şimdi bile eskisi kadar olmasa da GIF kullanmak daha garanti bir yöntem olacaktır.

GIF formatıyla ilgili bir diğer konu da, ZLW algoritmasının Unisys’in aldığı patent sebebiyle ABD yasalarınca korunmasıydı. Unisys LZW patentinin geçerliliği 20 Haziran 2003’te doldu. Kanada, Fransa, İtalya gibi diğer bazı ülkelerde de patent geçerliliğini yitirdi.

PNG

Bu yeni grafik formatı, görüntü kalitesinden kayıp olmadan raster resimlerin dosya boyutunun oldukça sıkıştırılmasını sağlıyor. GIF’in işlevlerini patent korumasız olmasının da avantajıyla karşılayan PNG, pek çok konuda TIFF formatının da yerini alabiliyor. Yeri geldiğinde Indexed Color (Dizinlenmis renk), Greyscale ve truecolor resimleri destekliyor. Sample Depth değerleri 1-16 bit arası değişiyor. Web açısından düşündüğümüzde PNG’nin GIF’e göre 3 avantajı var:

  • Alpha kanalı (değişken transparanlık)
  • Çapraz platform destekli Gama düzeltme (resim ışığı değiştirebilme) ve renk düzeltme
  • 2 boyutlu interlacing

Yine PNG neredeyse her zaman GIF’ten daha başarılı sıkıştırma gerçekleştiriyor (Tipik çalışmalarda %5 ila %25).

Bazı eski tarayıcıların PNG formatını desteklemediğini göz önünde bulundurmalısınız. Yine bazı tarayıcılar transparanlık özelliğini desteklemiyorlar. PNG formatının hangi tarayıcılarda düzgün görüntülendiğini daha iyi anlamak için W3’teki şu yazılara göz atabilirsiniz (Yazılar İngilizce’dir).

Bu yazı W3’ün PNG versus GIF isimli yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...