Oscar Adı Nereden Geliyor?

Oscar Adı Nereden Geliyor?

Bir kaç saat önce, 88. defa Akademi Ödül Töreni düzenlendi ve bir kere daha Oscar heykelcikleri sahiplerini buldu (Evet, sonunda DiCaprio kazandı! Evet, ayı kazanamadı.). Peki bu heykelciklere neden Oscar adı verildiğini hiç düşündünüz mü?

Hemen söyleyelim, kesin olarak bilinmiyor. En akla yakın iddia, Akademi’nin kütüphanesinde görevli Margaret Herrick‘in (Sonraki yıllarda Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin direktörlüğünü üstlendi) heykelciği isimlendirdiği hikayesi.

Söylenene göre, 1931 yılında, Akademi’nin ilk kütüphanecisi olarak göreve başlayan Herrick, heykeli ilk gördüğünde, “Oscar Amca”sına benzettiğini söyler. Çiftçilikle geçinen Oscar Pierce, aslen Herrick’in amcası değil, kuzenidir. Kendisine, böyle bir benzetmeyi hak edecek ne kötülük yaptı bilmiyoruz.

Sonraki yıllarda, bu benzetmeyi, ağırbaşlılığı, ciddiyeti ve otoritesi olan bir Teksas çiftçisi olması sebebiyle yaptığını söyler (Laf işte).

All about Oscar: The History and Politics of the Academy Awards‘ın yazarı Emanuel Levy’ye göre, “olay anında” köşe yazarı Sidney Skolsky oradadır ve çalışanların Oscar adını duydukları anda heyecanla bu adı kabullendiklerine şahitlik eder.

Elbette her meşhur şeyde olduğu gibi, Oscar‘ın kökenine dair de onlarca iddia var. Ancak bir nokta kesin: O dönemin sinema dünyasından hiç kimse, bir anda popüler olan ve tarihe geçen bu adı sahiplenmekte istekli davranmamış.

Walt Disney’in 1934 yılındaki Oscar kabul konuşmasında, heykelcikten “The Oscar” şeklinde bahsetmiş olması, sektörün uzun süredir bu ada aşina olduğunun bir göstergesi sayılabilir kuşkusuz.

Ancak ilk olarak hangi tarihte ve kim tarafından ortaya atılırsa atılsın; Oscar adı, 1939 yılına kadar Akademi tarafından resmi olarak kabul görmemiş.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...