Yan Yatarak Uyumanın 4 Yararı

Yan Yatarak Uyumanın 4 Yararı

Karın ve sırt üstü yatmayı adet haline getirmiş pek çok insan var. Ancak bunu tercih ediyor olmaları, bunun daha doğru olduğunu göstermiyor. Son zamanlarda yapılan bir çok çalışma, yana yatmanın daha sağlıklı yaşamaya yardımcı olabildiğini gösteriyor. İşte yan yatmanın bu çalışmalardan derlediğimiz dört faydası:

1. Parkinson ve Alzheimer Başlangıç Yaşı Gecikiyor

Journal of Neuroscience’da geçen yaz yayınlanan bir çalışmaya göre, yan yatmak Parkinson ve Alzheimer başlangıç yaşını geciktiriyor. Dinamik MR kullanılarak yapılan çalışmada, anestezi altındaki farelerin beyinlerindeki atık maddelerin uyurken ve yan yattıklarında daha iyi temizlendiği gösterildi. Nörobilim uzmanları, bu hastalıkların oortaya çıkışında, beyinde atık madde birikiminin önemli rol oynadığını uzun zamandır düşünüyorlar.

2. Yüz Üstü Uyumaktan Daha Güvenli

Neurology dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, yüz üstü yatmak epilepsi hastalarının ölümüne sebep olabiliyor. 253 epilepsi hastasının ani ölüm dosyalarını inceleyen ekip, %73’ünün yüz üstü yatarken öldüklerini tespit etti. 88 vakalık alt grubun %86’sında vakalar 40 yaşından küçüktü.

3. Uyku Apnesine Sebep Olabiliyor.

Sırt üstü yatan ve horlayan kişilerin apne nöbeti geçirmeleri kolaylaşıyor. Uyku apnesi, genellikle diyabet ve obeziteye eşlik eden bir tıbbi durum. Gece boyunca sürekli pozitif basınçlı hava tedavisi (CPAP) alan hastaların yarar gördükleri bir çok çalışmada gösterildi. Bunun yanında, yan yatmanın da orta şiddetteki uyku apnesinde yarar sağladığı anlaşıldı.

4. Pozisyon Önemli

Son olarak, Cleveland Clinic Center’ın omurga sağlığınızın korunması ile ilgili bir önerisi var: Doğru Pozisyon. Omuz genişliğiniz ile kalça genişliğiniz eşitse, sert yüzeyde yatmanız daha iyi olacaktır. Eğer aksi geçerliyse, yumuşak zemin daha doğru bir seçim olur. Neredeyse her zaman, yastık kullanmanız gerektiğini de eklemeyi unutmayalım.

Kaynak: Mental Floss

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...