SIRI’yi Kim Seslendirdi?

SIRI’yi Kim Seslendirdi?

SIRI’nin neye benzediğini hiç merak ettiniz mi? Apple’ın şu “kişisel akıllı asistan ve navigasyon programı”ndan bahsediyoruz. Apple’ın ultra sıkı gizlilik ilkelerine ne kadar uygun olur bilmiyoruz ama artık bu sesin gerçek sahibiyle tanışabilirsiniz (Zaten Steve’in ölümünden sonra gizlilik de azaldı sayılır).

SIRI'yi Kim Seslendirdi?SIRI’nin arkasındaki gerçek kişi, Susan Bennett. Kendisi sessizliğini CNN Red Chair‘da Jessica Ravitz ve Jarrett Bellini‘ye verdiği röportajla bozdu.

2005 yılının temmuz ayı boyunca her gün, günde dört saat olacak şekilde, kendini evindeki kayıt odasına hapsetmiş.
Saatler boyunca, hiç bir anlam ifade etmeyen ifadeleri ve cümleleri okuyarak, onlara seslenmeyi sevdiği isimle ubergeeklerin kodladığı SIRI’nin sesi olmuş.

Sonuçta ortaya ne çıkacağından pek de emin değilmiş. Ama seslendirdiği sesli ve sessiz harfler, heceler konkatanasyon denilen bir işlemle bir araya getirilmiş, ses tonu ve hızı ile oynanmış ve ortaya herkesin şaşkına çeviren SIRI çıkmış. SIRI’ye en çok şaşıranlardan biri de Bennett olmuş.

“Saatler boyunca durmak bilmeden seslendirme yapabilen insanlar var.” diyor. “Ama ben acayip sıkılırım. O yüzden seslendirmeye düzenli aralar veririm. İşte bu yüzden, bazen Siri’nin bir şeye tavrı varmış gibi konuştuğunu fark edebilirsiniz.” diye ekliyor gülerek. “O sesler belki de ara öncesindeki son 15 dakikada kaydedilmiştir.”

Bekleyeceğiniz üzere Apple bu konuda yorum yapmayacak. Fakat Bennett‘in çalışmasına tanıklık eden profesyonellere ve onun sesiyle işlem yapan adli bilimcilere göre SIRI, kesinlikle O.

Peki neden suskunluğunu bozmuş? Aslında bu konuda konuşmayacakmış; ama The Verge‘de yayınlanan bir makalede bahsi geçen seslendirmecinin SİRİ’yi seslendiren kişi olduğunun sanılmasından sonra, ortaya çıkmaya karar verdiğini söylüyor.

Makalenin geri kalanına ve videosuna CNN‘den ulaşabilirsiniz.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...