“Su”dan bahanelerle yazılan bir yazı

“Su”dan bahanelerle yazılan bir yazı

Sitemizin sıkı takipçileri hatırlayacaklardır: Geçtiğimiz 3 yıl boyunca, Blog Action Day’in (Blog Hareket Günü) katılımcısı ve destekçisi olduk. 2007’de Çevre hakkında, 2008’de Fakirlik hakkında, 2009’da ise Küresel Isınma hakkında yazdık. Yetmedi, Blog Action Day sayfalarını Türkçe’ye çevirdik.

Başlıkta söylediğimiz gibi, Blog Action Day, üzerinde konuşulması gereken konular için bir araç… Hatırlanması gereken konuları konuşmak için bir bahane…

Bugün 15 Ekim. Blog Hareket Günü. 2010 yılı için Su konusunu mercek altına alan Blog Action Day’e, bu yazımızla katılıyoruz.

Yeryüzünün dörtte üçü sularla kaplı. Ancak bu suyun yalnızca % 1‘i ulaşılabilir su statüsünde sayılıyor.

%1’in çok düşük bir rakam olduğunu düşünmeyin. Bu miktarda su, bütün insanlara fazlasıyla yetebilir. Ancak ne yazık ki, elimizdeki su kaynaklarının büyük bir kısmını kirletiyor ve değişik iş kollarında orantısız bir şekilde harcıyoruz.

Bununla da kalınmıyor. Değişik sebeplerle 3. dünya ülkelerinin tepesine çöreklenenler, girdikleri ülkelerin alt yapısını mahvediyor, her gün binlerce çocuğun açlıktan, susuzluktan ve hastalılardan ölmesine sebep oluyorlar.

Sorunca da yaptıkları şeyin ismine “özgürlük” diyorlar.

En temel insan haklarından biri olan “su ihtiyacını” yok sayıyor, işin ucu kendilerine dokunmadığında, kendileriyle aynı düşünceleri paylaşan insanlara zarar ulaşmadığında her felakete gözlerini sıkıca yumuyorlar.

Geçtiğimiz aylarda Pakistan’da ortaya çıkan sel felaketi, bu gerçekleri bir defa daha gözler önüne sermedi mi?

Bütün dünyanın gözü önünde Meksika Körfezi’ne 4.9 milyon varil yani 700 milyon litre petrol dökülürken veya her yıl 3600 kilometrekarelik alan çölleşip, Gobi Çölü’ne katılırken, bunlar geri kalmış ülkelerde olsaydı neler söylenirdi hiç düşündünüz mü?

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre tüm dünyada 1,5 milyardan fazla insan, sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor.

Zekat verilebilecek fakirin bulunamadığı toplumlardan, aynı hikayeleri dinleye dinleye, nasıl bencil bir topluma dönüştüğümüzü görüyor musunuz?

Açlık ve susuzluk içinde kıvranan her insan, insanlık ayıbıdır.

Bu ayıbın müsebbibi kim?

Daha önce yayınlanan “Su”ya dair yazılarımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz:

Selden nasıl korunulabilir?

“Küresel Isınırken” oynanacak son oyun: Golf

Ateş Pahası – Cihan Padişahı’nın Ayamama hatırası

Helikopterle Kurtarma Operasyonu

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...