Dünya Hakkında Duyduğunuz 20 Yanlış Bilgi

Çocukluğumuzdan itibaren; ailemizden, çevremizden, medyadan çok sayıda “bilgi” duyuyoruz. Özellikle çok defa duyduğumuz şeylerin, yanlış bile olsalar, doğru olduğuna inanma eğilimimiz zaman içinde giderek artıyor. Buna Yanıltıcı Doğruluk Etkisi deniyor. Yaş ilerledikçe; dünyaya dair doğru kabul ettiğimiz ama kaynağını da bir kere bile sorgulamadığımız bilgiler giderek artıyor. Bu yazımızda, Sahil Bloom tarafından bu konuda paylaşılan bir tweet dizisini sizlerle paylaşacağız:

Para tek zenginlik türüdür.

Gerçekte 5 çeşit zenginlik vardır:

  • Mali (para)
  • Sosyal (ilişkiler)
  • Fiziksel (sağlık)
  • Zihinsel (bilgi, inanç)
  • Zaman (özgürlük)

Finansal zenginlik peşinde koşarken, diğer zenginliklerinizi kaybedebilirsiniz.Bunun olmasına izin vermeyin.

Arkadaşlarınız her zaman yanınızda olacak.

Acı ama gerçek: Arkadaşlarınızın çoğu aslında arkadaşınız değil. Onlar için eğlenceli veya değerli olduğu sürece yanınızda yer alacaklar. Böyle olmadığında ise ortadan kaybolacaklar. Gerçek arkadaşlarınız, karşılığında sunacak hiçbir şeyiniz olmadığında da yanınızda olanlardır. Onlara iyi bakın.

İlgili bir yazımız: Sizin Kaç Arkadaşınız var?

Şansın gelmesini beklemelisiniz.

Şanslı olmak istiyorsanız, şans yüzey alanınızı artırmaya başlayın. Evde televizyon izlerken şanslı olmak zor. İnsanlarla – fiziksel veya dijital olarak -iletişimdeyken ve öğrenirken şanslı olmak ise kolaydır.

Dünya sıfır toplamlı bir oyundur.

Başkalarının başarılı olduğunu görmek sizi rahatsız ediyorsa, kesinlikle başaramayacaksınız. Başkalarına zarar vermek için zaman harcayan herkesten kendinizi uzaklaştırın. Herkesin mutluluğundan mutluluk duyarsanız, daha fazla kazanmaya başlayacaksınız. Su yükseldiğinde, bütün tekneleri kaldırır.

Genel not ortalamanız ve sınav puanlarınız sınırlarınızı belirler.

İlk işinize başladıktan sonra, kimse bu tür şeyler hakkında soru sormayacak – eğer sorarlarsa da, o işe girmeme yönünde fikir vermeli. Kendinizi, fikirlerinizi, vizyonunuzu insanlara “satmayı” öğrenmek, başarılı olmanın temel anahtarı. Gerçek dünyada, Duygusal Zeka hala öne çıkıyor.

Dünya olağanüstü insanlar tarafından yönetiliyor.

Hayranlık duyduğunuz başarılı insanların çoğu aslında olağanüstü insanlar değiller. Bunu fark etmek bakış açınızı ciddi anlamda değiştirebilir. Yapıları veya “kumaşları” doğuştan çok iyi olduğu için başarılı değiller. İşlerini verimli bir şekilde yapmayı bilenler, önceliklerini doğru olarak seçebilenler kazanmaya daha yatkındır.

Alabileceğiniz tüm tavsiyeleri alın.

Ağzı olan konuşur. Kimse “Yoğurdum ekşi” demez. Herkes tavsiye vermeye bayılır, ancak çoğu tavsiye berbattır. Elbette akıl danıştıklarınızın çoğunun iyi niyetli olduğunu düşünmek lazım ama başka birinin gerçeklik haritasını, kendi hayat yolculuğunuzda gezinmek için kullanmak – deneyimli olsalar bile – tehlikelidir. Başarılı insanlar, filtrelemeyi ve tavsiyeleri seçerek uygulamayı öğrenirler; sinyali alın, gürültüyü atlayın.

Hayatta ilerlemek için ilginç olmalısınız.

İlginç insanlar kulağa etkileyici geliyor ama gerçek şu ki İLGİ DUYMAK, İLGİNÇ OLMAKTAN çok daha önemli. İlgili kişiler soru sorar, dinler ve gözlemler. Bilgiyi verimli bir şekilde birleştirerek kazanırlar.

Çok çalışmak zorunda değilsiniz.

Çok çalışmanın abartıldığını söylemek çok revaçta ama bu doğru değil. Evet, ne üzerinde çalıştığınız, ne kadar çok çalıştığınızdan daha önemlidir. Ancak büyük şeyler için çabalıyorsanız, çok çalışmalısınız. Herkesin bunu yapabilecek gücü olmayabilir, ama gerçek bu.

Anlamlı bir şey inşa etmek için mükemmel bir fikre sahip olmanız gerekir.

Harika fikirlerden bol bir şey yok, sadece onlardan yararlanmak için çaba göstermeye istekli insanlar kıtlığı var. Fikir ucuz, uygulama pahalıdır.

Öne çıkmanın en iyi yolu şudur: Harekete geçin.

Çok az insanda örnek alınacak değerli bir şey vardır.

Herkesten öğrenebileceğinizi fark ettiğinizde hayat daha iyi hale gelir. Hiç kimse size bir şey öğretemeyecek kadar yaşlı, genç, zengin veya fakir değildir. Uber şoförümle yaptığım sohbetten, bazı ünlü fikir insanlarıyla yaptığım görüşmeden daha fazlasını öğrendim.

Resmi akıl hocalarına ihtiyacınız var.

“Mentorluk” kavramı çok yaygın hale geldi. Birinden akıl hocanız olmasını istemek büyük bir taahhüt gibi geliyor. Bunun yerine, bir Kişisel Danışma Kurulu oluşturun. Sorularınız, tavsiyeleriniz veya geri bildirimleriniz için başvurabileceğiniz farklı alanlardan 5-10 kişilik bir grup. Bir kişinin her kararınızla ilgili fikir vermesinden çok daha isabetli sonuçlar alabilirsiniz.

“Çok geç” kaldınız.

Bir mega trendde “çok geç” kalmak gerçekten zor. Kendime yatırım yapmak için “çok geç” kaldığımı her söylediğimde, yanıldığımı anladım – hala erkendi. İnsanlar üstel büyümeyi anlamakta berbatlar. Bir mega trendle karşı karşıya kaldığınızda, muhtemelen hâlâ harekete geçme şansınız var.

Para mutluluğu satın alabilir.

Parası olan insanları görürdüm ve hayatlarındaki her şeyin harika olması gerektiğini düşünürdüm.

Yanılmışım.

Para mutlulukla ilişkilidir – ancak yalnızca düşündüğünüzden daha düşük olan temel bir yaşam düzeyine kadar. Bunun üzerine çıktıktan sonra, hayatta doyuma ulaşabilmeye öncelik verin.

Hayatta başarıya ulaşmanın kestirme yolları vardır.

Herkes 3 adımda, 5 adımda başarıyla ulaştıracak hack’ler veya kısayollar ister, ancak böyle bir şey yoktur. Bu yönde bir talep olduğu için ortalık hayal tüccarlarındna geçilmiyor. Tek “hile” gözünü bile kırpmadan tutarlı bir şekilde aynı yolda yürümektir.

Göz alıcı ve eğlenceli değildir ama işe yarar.

Çoğu fırsata hayır demelisiniz.

Vaktinizi korumak için hayır demeyi öğrenmeniz gerektiğini söylemek moda. Aslında kariyerinizde hangi noktada olduğunuza göre değişir. Kariyerinizin erken dönemlerinde bol bol evet deyin; bu sizi büyümeye elverişli durumlara sokar. Bir noktaya ulaştıktan sonra, odaklanmak ve bulunduğunuz noktadan ilerlemek içinse hayır demeyi alışkanlık haline getirin.

En zeki insanlar her zaman en iyi cevaplara sahiptir.

En zeki insanlar en iyi cevaplara sahip olanlar değil, en iyi soruları soranlardır. Harika sorular sormak, gerçeği ortaya çıkarmaya yarar. Dünya çapında başarı kazananlar, harika sorular sorma becerisini, harekete geçme eğilimiyle birleştirirler.

Bir konuda uzman olmalısınız.

Toplum, herhangi bir alanda uzman olmayı savunur. Dağcı olan bir hakim veya şair bir mühendis insanlara garip görünür. Ama aslında birçok uzman, ana çabalarından önce gelen çeşitli arayışlar nedeniyle başarılı olurlar. Farklı alanlara yönelmiş olmak insanı tekdüzelikten kurtarır ve başkalarının göremediği noktaları fark etmelerini sağlar. Önce birçok konuyla ilgilenin, sonra uzmanlaşın.

Çoğu insan kötüdür.

Haberleri izlerseniz, bir acı ve korku yağmuruna tutulursunuz. Size komşunuzdan uzak durmanızı söyler. Dışarıda kötü insanlar var ama çoğu insan kötü değildir. Sadece ailelerini geçindirebilmek ve iyi yaşamak isteyen insanlardır. Komşunuzu sevin.

Dünya haritası gerçekçidir.

Standart Mercator projeksiyon haritası toprak parçalarının boyutunu ekvatordan uzaklaştıkça şişirir. Bu, çoğu insanın Kuzey Amerika ve Avrupa’nın, ekvator bölgelerine göre göreceli olarak daha büyük olduğunu sanmalarına yol açsa da, gerçek çok farklı. Örneğin, Afrika’nın yüzölçümü, ABD, Çin, Hindistan, Japonya ve bütün Avrupa’nın toplamı kadar büyük!

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...