10 adımda hızlı öğrenme
Ertesi gün bir imtihana gireceğiniz geceler, neyi çalışacağınızı bilemediğiniz veya “Şunu bir türlü ezberleyemiyorum!” dediğiniz oldu mu? Hemen her öğrenci, hayatında en az bir kaç kere böyle sıkıntılı bir gece geçirir. Fakat hemen söyleyelim: Bu şekilde imtihan öncesi son gecenizi heba etmeniz faydasızdır.
Peki öyleyse ne yapmalıyız?
1. Kuvvetli Beslenin
Burada bol bol abur cubur tüketmekten bahsetmiyoruz. Özellikle imtihan dönemlerinde enerjinizi arttırabilecek besinlerden yararlanın. Beyniniz, en çok enerji tüketen organlarınızdan biridir. Düşük zihinsel aktivitenin obeziteye yol açabildiğini biliyor muydunuz?
2. Tekrar edin
“Tekrar etmek, son geceye bırakılmayacak bir iş!” diyenlere inanmayın. Bazı çabuk unutulabilecek kısımları son gece bile ezberleyebilirsiniz. Ezberin ilk şartı tekrar etmektir. Ezberlemeniz gereken bölümleri parçalara ayırarak tekrar edin. 5 maddelik bir alt başlığı önce her maddeyi ayrı ayrı, sonra bütün alt başlığı birlikte olmak üzere 2 farklı şekilde tekrar etmeniz büyük fayda sağlayacaktır.
İmtihandan önce, çalışmalarınız sırasında notlar çıkarmışsanız, son gece bu notlarınızı tekrar edebilirsiniz. Eğer sorumlu olduğunuz sayfa sayısı çok fazlaysa, bu şekilde özetini çalışarak zihninizin daha az yorulmasını sağlamış olabilirsiniz.
Eğer önceden özet çıkarmamışsanız, bundan sonra imtihanlardan önce özet çıkarmaya başlayın. Faydasını göreceksiniz.
3. Notlar tutun
Son geceki tekrarınız, aynı notu 2.-3. okuyuşunuz olabilir. Bu sebeple muhtemelen notun bir bölümüne hakimsinizdir. Kendinizi eksik hissettiğiniz bölümlerle ilgili kısa kısa notlar tutun. Çalışmanızın sonunda bu notlarınızı gözden geçirmeniz fayda sağlayabilir.
4. Oynayın
Bir olay, ne kadar fazla duyu organınızla hissedilebilmişse, aklınızda kalma ihtimali o kadar fazladır. Ezberleyeceğiniz bazı cümlelerde bu özellikten yararlanabilirsiniz. Kafanızda bir sahne planlayabilir veya bir olay canlandırabilirsiniz. Böylece imtihanda ezberlediğiniz kısımları hatırlamanız kolay olacaktır.
5. Baş harfler
Ezberlemeniz gereken kelimeler veya terimler olduğunda, bunları akılda tutmanın en kullanışlı yollarından biri, baş harflerini akılda kalabilecek şekilde sıralamaktır. Baş harflerden oluşan kelime, aklınızda kalabilecek ve kolay tekrarlanabilecek bir kelime olmalıdır. Yani ABECE, DDRCA’dan daha iyi bir kısaltmadı.
6. Dikkat çekilmek istenen yerlere dikkat edin
Çalışma notlarında bazı bölümlerin altı çizilidir. Notların bazı yerlerindeyse kalın harflerle yazılmış kelimeler bulunur. Bu iki özellik de dikkat çekilmek için uygulansa da, bazen konunun bütünü içerisinde bu noktalar gerektiği kadar dikkatinizi çekemezler.
Notlarınızı bir de bu gözle değerlendirin. Konuyu genel hatlarıyla bilseniz bile, istenen yerleri bilmemeniz imtihanda çok canınızı sıkabilir.
7. İlaçlardan uzak durun
Arkadaşlarınız “Birkaç gece uyumamanızı sağlayacak” ilaçları tavsiye ederlerse, sakın onlara uymayın. Normal miktarların üzerinde uyarıcılar almak, yarardan fazla zarar getirirler. Önemli olan daha uzun süre çalışmanız değil, daha yüksek verimle çalışmanızdır. Bunun yolu ise, kesinlikle uyarıcı maddelerden geçmiyor.
8. Moralinizi bozmayın
Moraliniz bozulduğunda, heyecanınız ve kaybetme duygunuz artacaktır. Bu iki durum da, öğrenmenizi güçleştirir. Önünüzdeki saatleri doğru değerlendirirseniz, daha iyi bir sonuç alabileceğinizi düşünün. Sıkıntılarınızı bir yakınınızla paylaşarak veya bunu yapamıyorsanız biraz açık havaya çıkarak moralinizi düzeltebilirsiniz.
Hayat önünüzdeki bu imtihandan ibaret değil!
9. Çalışmanızın sonunda kendinizi denemeyin
Son gece, çalışmanızı bitirdiğinizde; tekrar çalışmanızın başına dönüp kendinizi sınamaya çalışmayın. Bilgilerin “yerine oturması” için üzerinden iyi uyunan bir gece geçmesi gereklidir. Bu sebeple gece hatırlayamadığınız bir şeyi, sabah imtihandan önce hatırlayabilirsiniz.
10. Uykunuzu alın
Önceki maddede de belirttiğimiz gibi, imtihan gecesi uykunuzu almanız büyük önem taşıyor. Bilimadamlarının farklı deney gruplarında yaptıkları çalışmalar, bir bilgi öğrenildikten sonra uyumanın, bilgiyi daha sonra hatırlama ve kullanma açısından büyük yarar sağladığını göstermiştir.
Elinizden geleni yaptınız. Artık oluruna bırakın.
bence 11 de olmalı: bunları hep yapın diye.. bir hafta yada bir iki günlük bir “bir iki gün dikkat edeyim sınavdan sonra bakarız zaten”lerle olmaz… “genelde biz bir pratiği bir gün yapıp ikinci gün bırakan bir toplumuz” dersem “toplumsal analiz” yapmış olurum ki buna hiç gerek yok:)
yazılıdan 1 gün önce 1 aylık konuları 0 dan çalışıp çok yüksek notlar alan biri olarak
“imtihan öncesi son gecenizi heba etmeniz faydasızdır.” cümlesinden sonra okumadım. iyi bloglar..
Yazı çok basitçe hazırlanmış gibi duruyor. Ama faydalı bilgilerde mevcut. Teşekkürler.