İyi İşverenin 13 Özelliği

Bir yetişkin olarak yaşamınızın çoğunu çalışarak geçiriyorsunuz. Uyanıkken geçirdiğiniz zamanın yarısını işinize ayırmaktasınız. İşe giderken ve işten dönerken yolda geçirdiğiniz süre bile gününüzden neredeyse 1 saati çalıyor. Ve eve geldiğinizdeyse iş devam edebiliyor: Amerikan çalışanların %81’i mesai saatleri dışında da çalışıyorlar. Bu kadar fazla zaman harcamamıza rağmen çok azımızın çalıştığımız işi seviyor olması üzücü. Yarıdan fazlamız bu sebeple tükenmiş durumda.

Ama hepimizin böyle işlere sahip arkadaşları var. Onlar bir şekilde meslek hayatlarını gerçekten severek sürdürüyorlar. Peki bu harika işleri, çoğumuzu boğan sefil angarya işlerden ayıran şeyler ne?

Patronun Niteliği

Yöneticinizin işiniz üzerinde devamlı bir etkisi olduğunu göz önünde bulundurursak, işe gitmekten zevk almanız ya da nefret etmeniz hakkındaki ana etmenin o olduğunu söylemek şaşırtıcı olmaz. Bu doğrultuda Google, harika bir işverenin niteliklerini belirlemek için Project Oxygen (Oksijen Projesi) olarak adlandırdığı iç denetim ile elindeki verileri inceledi ve bunun sonucunda nitelikli bir işverenin 8 özelliğini listeledi.

  1. İyi bir eğitmen olması. Yöneticiniz sizin performansınızı arttırmanıza yardımcı oluyor mu? Karşınıza çıkan zorluklara rağmen rotanızdan sapmamanız için sizi yönlendiriyor mu?
  2. Ekibi güçlü tutup gereksiz ayrıntılara takılmaması. İyi bir işveren size işinizi yapacağınıza dair güven duyar ve gerekli olan yetkiyi kullanmanıza izin verir. Ayrıca daima gözlerini olayın bütününe odaklayarak, kişisel minik hataları gündeme getirmekten kaçınır.
  3. İlgisini çekenleri ya da uygun görmediklerini ekip üyelerinin iyiliği ve başarısı için ifade etmesi. Gerçekten sizi önemseyen bir işveren mi? Öyle birine aşırı derecede nadir rastlanır. Sizi sadece listedeki bir numara olarak değil, kişiliğinize değer veren bir yönetici.
  4. Üretici ve sonuç odaklı olması. Herkes bir şeylerin hallolduğunu görünce daha rahat hisseder. İyi bir yönetici olaya ağırlığını koymalı ve bir gözü de sonuçlarda olmalıdır.
  5. İyi iletişim kurması. “E-mailimi aldın mı? Bir e-mail gönderdim. Anlamadın mı? Gece geç saatte yaptığım yazım hataları gayet anlaşılırdı. Neden zihnimi okuyamıyorsun? Her şeyi yolladığım göz kırpan emojiden çıkarman gerekirdi halbuki.”
  6. Kariyer gelişimine yardımcı olması. Çoğumuzun bulunduğumuz yerin çok ötesinde olan hayalleri var. Gerçekten yol gösteren bir yönetici, sınırları gelişimizin üzerinde tutar ve her adımda ve hatta sonrasında bile sizi teşvik etmeye devam eder.
  7. Açık görüşlü ve takıma yararlı olacak stratejilere sahip olması. Noktaları birleştirmek kolaydır. İyi bir işveren fikirleri geliştirerek daha iyi bir noktaya getirir ve herkesi sorumlu olduğu yer hakkında bilgilendirir.
  8. Ekibi yönlendirmesini sağlayan önemli teknik becerilere sahip olması. Tamam, belki bu biraz daha Google-merkezci bir yaklaşım ama yöneticinizin sizin henüz kazanmadığınız bazı becerilere sahip olmasını beklersiniz. Yardımına ihtiyaç duyduğunuzda patronunuzun gerekli meziyetlere sahip olması güzel bir şey.

Takım Çalışması

Harika bir liderinizin olması çabalarınızın her zaman istenilen sonucu getireceği anlamına gelmez. Yıldızlarla donatılmış bir takımı olan ve buna rağmen başarısız olmuş yüksek maaşlı koçları düşünün mesela. Aslına bakılırsa araştırma bize takımınızın üyelerinin kimler olduğunun sonucu o kadar da etkilemediğini söylüyor. İçine kapanık olanlar, dışa dönük olanlar, beyin takımı, piyonlar, Pepsi, kola; bunların hiçbiri ekibiniz 5 kilit noktada bir araya gelebildiğinde bir anlam ifade etmiyor. Kazananların özel bir tarifi vardır ve eğer Google tarafından saptanmış bu 5 özellik sizin takımınızda varsa çok şanslısınız.

  1. Güven. Takım arkadaşlarınızın üzerlerine düşen görevleri zamanında yerine getireceğinden emin olabiliyor musunuz?
  2. Düzen ve şeffaflık. Size düşen görevin ne olduğunu biliyor musunuz? Takımdaki rolünüz tam anlamıyla belirli mi?
  3. Bağlam. İş size hitap ediyor mu? Süreçten tatmin duyuyor musunuz?
  4. Etki. Takımın her üyesinin süreçteki görevinin önemli olduğuna inanması gerekir. Şirketiniz dünyayı daha güzel bir yer haline mi getiriyor yoksa sadece hakkında hiçbir fikrinizin bulunmadığı aletleri mi çalıştırıyorsunuz?
  5. Psikolojik güvenlik. Fikirleriniz nasıl değerlendiriliyor? Beyin fırtınaları önemli mi yoksa dikkate alınmıyor mu? Patronunuza çılgınca bir fikirle gittiğiniz zaman yanından sırtınız sıvazlanarak ayrılacağınızı düşünüyor musunuz?

Bahsettiğimiz bu son özellik yukarıdakilerin hepsinden daha önemli. Risk alabileceğiniz bir yerdeyseniz, hem sizin hem de şirketinizin kazanabileceklerinin sınırı yoktur. Psikolojik güvenlik, bir meslek kişiliğine ihtiyacınız yok demektir. Gerçekten kendiniz olabilir ve bu şekilde kabul ve takdir göreceğinize emin olabilirsiniz bu sayede. Psikolojik açıdan güvenli bir yer sizin en üretici ve en mutlu olduğunuz yerdir.

Eğer bir işverenseniz ve ekibiniz bu 13 özelliğin çoğunu taşıyorsa, 4 yapraklı yoncayı bulmuşsunuz demektir. Eğer taşımıyorsa, bu makalenin bir kopyasını patronunuzun görmesini sağlayın. Ya da kendinize yeni bir iş bakın.

Kaynak: Curiosity

Sevebilirsin...