Google Chrome (Beta)

Google Chrome (Beta)

Google ChromeSabırsızlıkla beklenen yeni internet tarayıcısı Google Chrome beta versiyonuyla aramızda. Google yöneticilerine göre amaçları yeni bir tarayıcıdan öte web sayfaları ve uygulamalar için modern bir platform kurmak. Bunu başardıklarını ispatlayabilecek pek çok yeni ve kullanışlı özelliklere sahip Google Chrome. Zaten daha çıkmadan dişli bir rakip olacağına dair tahminler vardı. Şu anda 100 ülkede kullanılabiliyor. Türkçe sürümü mevcut. Bakalım, neymiş yeni özellikleri?

  • Son dereca minimal bir tasarıma sahip olan Google Chrome, webi daha hızlı, daha pratik ve daha güvenli bir şekilde dolaşmamıza imkan sağlamak için tasarlanmış. Bu yönü kendisine artı puan kazandırıyor.
  • Adres çubuğu çok daha pratik bir görev üstlenmiş. Artık çubuğa yazdığınız kelimeye göre size bir kaç site adresi ve benzer kelimeleri arama öneriliyor. Siz de ona göre ya onlardan birine tıklıyor ya da aramanıza devam ediyorsunuz.

  • Yer imlerine ilave olarak daha hoş yeni bir özellik gelmiş. En sık ziyaret ettiğiniz siteler yeni sekme açtığınızda küçük resimlerle açılmayı bekliyor olacaklar.

Google Chrome sekmeler

  • Açtığınız yeni sekmelerde daha önce kapattığınız sekmelerin linkleri de mevcut.
  • Sevdiğimiz web uygulamaları için masaüstü kısayolları oluşturmamıza da imkan sağlanıyor.
  • Üstelik daha önce kullandığımız tarayıcılarda kayıtlı yer imlerini, parolaları vs. aktarabiliyoruz.
  • Daha önce girdiğimiz bir web sitesinin baş harfini yazıp enter’a basınca o sitenin ana sayfası açılıyor.

Google Chrome bu ve bunun gibi yeni özelliklere sahip olsa da kullanım yönünden Firefox‘a benziyor. Ancak Chrome‘da sadece üç tane ikon var: Yer imlerine ekle, Geçerli sayfayı denetle ve Ürünü özelleştir. Bu yönüyle her şeyin yerli yerinde olmasını isteyen kullanıcılar için olumsuz bir ürün. Web’i daha hızlı dolaşmak isteyenler içinse başarılı bir tarayıcı.

Yöneticilerin Google Chrome kitapçığında hikayeleştirdiği bazı özellikler de şunlar:

  • Normal bir tarayıcıda açtığınız sekmeleri kapattığınızda o sekme aslında tamamen kapanmaz. Hâlâ işlemcinizden yemektedir. Ama Google Chrome’da, kapattığınız sekme bütünüyle kapanır. Bu yüzden fazla sekmeleri kapatmak bilgisayarın hızını artırır.
  • Bir penceredeki sekmeyi diğer pencereye taşıyabiliyoruz.
  • Pop-up pencereleri hangi sayfada açılıyorsa oraya hapsediyor.
  • Fare hareketlerinizin, şifrelerinizin görülmeyeceğine dair güvence de veriliyor.
  • Henüz eklentilere karşı tam bir güvenlik önlemi alınamamış ama üzerinde çalışılıyor.
  • Zararlı içeriğe sahip olan siteleri uyarıp bunun değiştirilmesi isteniyor.
  • Açık kaynak program yöneticisi Chris DiBona “Kodları açtığımızda diğer tarayıcılar da faydalanabilir.” diyor.

Şimdilik mükemmel bir tarayıcı olabilir gibi duruyor. Ama bütün bu özellikleri bir yana bu tarayıcıya henüz geçiş yapılmasını tavsiye etmiyorum. Hem beta hem de çok yeni. Akılda bulundurmakta fayda var, ancak şimdilik varsayılan tarayıcı olarak kullanmamak daha mantıklı görünüyor.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

4 Yanıt

  1. mustafa dedi ki:

    en önemli şeyler eksik kalmış.

    1- google chrome, her bir tab’ı ayrı bir proses olarak çalıştırıyor. böylece asenkronize bir şekilde bütün tabların ayrı ayrı çalışabilme şansı oluyor. bu da şu demek: bir tabda çalışan javascript kodu çökmeye sebep olduğunda, öbür tablar da kilitlenip kalmıyor.

    2- google chrome’un kendi iç görev yöneticisi var ve oradan hangi site ne kadar ram, ne kadar cpu tüketiyor görebiliyorsunuz. makine ağırlaştığında kabahatliyi bulmak için harika bir özellik.

    3- ve yine görev yöneticisinde görüldüğü gibi flash vb eklentiler de tablardan bağımsız ayrı bir proseste çalışıyor. bu sayede her birini kendi yetki alanına hapsetme şansı oluyor. bu da güvenlik açısından gayet iyi. ve tabii bir eklenti arıza yaptığında açtığımız sayfanın eklentiden ilgisiz yerlerini görmeye devam edebiliyoruz. sayfanın bütünüyle kilitlenmesinden çok daha iyi.

    4- en önemlisi bu. javascript performansında çok çok ciddi bir fark var. web üzerinden çalışan masaüstü uygulamalar yapabilmenin önündeki en büyük engel javascript kodlarının yavaş çalışmasıydı. google chrome şimdiden bunu aşmış görünüyor. farkı görmek için bütün browserlarınızla http://dromaeo.com/ şu sitedeki kapsamlı testi çalıştırıp sonuçları karşılaştırabilirsiniz.

    ben şimdiden varsayılan tarayıcımı chrome yaptım. cold start’ı şahane. çalışma esnasındaki hızı da gayet iyi. bir kaç iyi eklenti yüzünden yine ff’ye döndüğüm yerler olacak ama, şu anda benim gözümde ff’nin pabucunu dama atmış durumda. ie mi? sahi hala ie kullananlar var mı?

  2. checka dedi ki:

    bende şöyle bir şey oldu (hata demiyorum çünkü sadece bende olalabilir):mouse topacı aşağı iniyor fakat bir daha yukarı dönmüyor.Bilmiyorum sizler de benzer sorunlar yaşıyor musunuz?

  1. 3 Eylül 2008

    Google Chrome (Beta) aramızda!…

    Sabırsızlıkla beklenen yeni internet tarayıcısı Google Chrome beta versiyonuyla aramızda. Türkçe sürümü mevcut. Bakalım, neymiş yeni özellikleri?…

  2. 2 Eylül 2009

    […] 2008′de, yani bir yıl önce bugün, Chrome ismini verdiği tarayıcısını kullanıma sunmuştu. Geçen bir yıl içerisinde tarayıcı savaşları iyice kızıştı. Internet Explorer hızla […]