Modern Çağın İletişim Piramidi

Modern Çağın İletişim Piramidi

Bir zamanlar yüzyüze görüşemeyenler için sadece mektup ve telgraf seçenekleri vardı. Zaman içerisinde iletişim yöntemleri hızla arttı. Bugünse iletişimin sayısız yolu var.

Her insanın, kendisiyle iletişim kurulabilmesi için öncelediği yollar farklı. Bazıları SMS’i öne alırken, bazıları telefon görüşmelerini tercih ediyorlar. Yine de, sanırım günümüz için bir genelleme yapmak mümkün…

İletişim ağınızda olan kişilerle iletişime geçerken;

1) Kişisel Email adresi aracılığıyla.

DAHA ÖNEMLİ / ACELEYSE

2) Sosyal medya (Facebook Messenger, Twitter DM vs.) aracılığıyla. 1

DAHA ÖNEMLİ / ACELEYSE

3) Telefon uygulamaları (Whatsapp, Viber vs.) aracılığıyla.

DAHA ÖNEMLİ / ACELEYSE

4) Kısa mesaj (SMS) aracılığıyla.

DAHA ÖNEMLİ / ACELEYSE

5) Telefon görüşmesiyle.

DAHA ÖNEMLİ / ACELEYSE

6) Yüz yüze görüşerek.

1: Tabi ki LinkedIn kullanmayın

Zaman sınırlaması olmayan konularda e-maille ulaşmayı seçebilirsiniz. Ama mesela bir gün içerisinde dönülmesi gereken bir konuda telefon uygulamalarını kullanabilirsiniz. Yakın arkadaşlarınızın doğum gününü tebrik ederken yüz yüze görüşemiyorsanız telefonla kendilerine ulaşabilir, diğerleri içinse bir Facebook mesajını yeterli görebilirsiniz.

Elbette karşınızdaki kişinin bu iletişim yollarının hepsini makul düzeyde kullanıyor olması gerekiyor. Bu yüzden karşınızdakini tanıyor olmak da önemli (Zaten iletişimin temeli de bu değil mi?).

Geliştirilmeye açık bu sıralamayla ilgili fikirlerinizi yorumlarda bekliyorum. Siz iletişim yolunu seçerken nasıl bir yol takip ediyorsunuz?

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...