Verimli Bir Sabah İçin Yapmamanız Gerekenler

Verimli Bir Sabah İçin Yapmamanız Gerekenler

Bazı insanlar, sabahları, “berbat” bir gün öncesi özgürlüğün son parıltıları olarak görüyorlar. Halbuki sabahlar, günün geri kalanına hazırlanmak içindir. Gününüzü verimli ve üretken geçirebilmeniz için gerekli temeli oluştururlar. Sabahlarınızı doğru şekilde geçirirseniz, hem günün geri kalanında başarılı olabilir, hem de akşamları kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz.

İşte sabahın enerjisini yakalayabilmek için yapmamanız gereken dört şey…

1. Sabah, köprüden önce son çıkış değildir

Sabahlara, “hakiki gün” başlamadan önce keyifle geçirebileceğiniz son saatler olarak bakmayın. Gerekiyorsa akşamları bu amaçla kullanabilirsiniz. Sabahlar, gününüzün çok önemli bir bölümüdür. Gözlerinizi açtığınız anda, gün resmi olarak başlar. Gün içinde zihinsel gücünüzün ve enerjinizin sürekli azalma eğiliminde olacağını göz önüne alarak, bu ilk dakikaları çok iyi kullanmaya alışmalısınız. Mutfağa gidin ve besleyici bir kahvaltı hazırlayın. Çayla veya kahveyle yetinmeyin. Tam da o anda, öğle ve akşam yemeklerini ne yapacağınızı düşünün (Hatta 4. maddede değineceğimiz gibi bunu da akşamdan yapın!). İş yerinde hep acıkıyorsanız, atıştıracak sağlıklı bir şeyler hazırlamanız gerekiyordur belki de.

Aslında hemen herkes, sabahları öğle ve akşam yemeklerini planlayabilir. Ancak çoğumuz bunu atlıyoruz değil mi? Twitter akışımızı incelerken bir bardak kahve içmek yeterli geliyor. Yanlış.

2. Email yok

“Dur bi maillerimi kontrol edeyim” mantığından kurtulmamız gerekiyor. Email kutunuz, posta kutunuzdur sadece. Bu kadar. Evinize misafir gelecekken, iki dakikada bir “Dur bir posta kutusuna bakayım” diyor musunuz? Böyle bir şeyi düşünmek bile saçma olurdu değil mi? Sürekli maillerinizi kontrol ederek, değerli vaktinizi boşa harcıyor, yapmaya çalıştığınız işleri gereksiz yere bölüyorsunuz. Dikkatiniz dağılıyor.

Email kutunuzu, üretkenliğinizin azaldığı saatlerde, mesela akşamları kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin.

3. Sosyal Medya yok

Email bağımlılığından bahsedip de, sosyal medya bağımlılığından bahsetmemek olmaz. Kafelerde aynı masaya oturup birbirinin yüzüne bakmaya bile tenezzül etmeyen insanlar görmüyor muyuz? Hatta biz de böyle yapmıyor muyuz? Yapmayın! Sosyal medyanın sosyallikle bir ilgisi yok. Sabahlarımızı bununla harcamaya hiç mi hiç gerek yok.

Ütopik bir dünyada yaşıyor olsaydık, sosyal medyayı haftasonlarında biraz eğlenmek için kullanırdık. Hafta içi ve hele de sabahları asla bulaşmazdık. Telefonunuzdaki sosyal medya uygulamalarına elveda deyin. Bunların sizi diğer insanlara bağladığı yalanını unutun gitsin. Alakası bile yok. Üretken olmak istiyorsanız, zamanınızı, dikkatinizi ve enerjinizi değersiz maceralara adamazsınız.

4. Karar vermek yok

Çok fazla karar vermek, karar verme mekanizmamızın yorulmasına yol açıyor. Küçük şeylerle ilgili kararlara o kadar çok takılıyoruz ki, sıra büyük kararlara geldiğinde yeterli enerjiyi bulamıyoruz. Sabahlarınızı öyle güzel planlayın ki, hiç karar vermeniz gerekmesin. Kahvaltıda ne yiyeceğiniz, işe / okula giderken ne giyeceğiniz, hatta kullanacağınız krem ve sabun bile belli olsun. Böylece fazla düşünmeye gerek kalmadan sabahlarınızın keyfini sürebilirsiniz.

Bazen uyandığımız anda, harika bir fikrin aklımıza geldiğini fark ederiz. Bunu o anda not almadığımızda, çoğunlukla unutuyoruz. İyisi mi hemen not edin. Günün geri kalanında bu fikire geri dönmeyi unutmayın.

Sabahlar, sevdiklerinizle geçirmek içindir ayrıca. Çocuklarınızla veya ebeveynlerinizle sabah muhabbeti ne de güzel olur! Belki de eşinizle veya yalnız başınıza biraz jogging yapmak istersiniz, kim bilir.

Unutmayın: Gün nasıl başlarsa, öyle biter. Akşam nasıl olmak istiyorsanız, şimdi öyle olun. Yanlışları düzelttiğinizde, yaşamanın, iletişimin ve üretken olmanın gerçekte ne olduklarını ve en önemlisi de hayatın sandığınızdan çok daha güzel olduğunu fark edeceksiniz.

Kaynak: Lifehack

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...