Bir Aslan ile Karşılaşırsanız Ne Yapmalısınız?

Bir Aslan ile Karşılaşırsanız Ne Yapmalısınız?

“Kükreyen bir aslanla” karşılaştığınız zaman yapacağınız ilk şey gözlerinizi başka tarafa çevirmek. Aynı zamanda aslanı işaret de etmemelisiniz.

Eğer bir aslan insanlara alışık değilse, muhtemelen kaçacaktır. Asıl tehlike insanlara alışık olanlarla karşılaştığınızda ortaya çıkar.

Hayvanın kuyruğuna dikkat edin. Bir aslan sinirlendiğinde veya kendini tehlikede hissettiğinde kuyruğunu sağa sola sallar.

Eğer avlanıyorsa kuyruğunu sert bir şekilde tutar ve arada seğirtir. Eğer bilfiil sizi avlıyorsa durum çok daha ciddidir.

Sinsice izlendiğinize dair belirtiler görüyorsanız o zaman kollarınızı başınızın üzerine kaldırıp sallayın ve en önemlisi avazınız çıktığı kadar bağırın. Eğer elinizde birşey varsa aslana doğru fırlatın. Size doğru hareket yapsa bile kaçmayın. İnanın bana bu son derece korkutucu olabilir. Saatte 80 km ile hareket edebilirler ve kükremeleri sağır edicidir. Eğer donup kaldıysanız ve aslan size yaklaşmıyorsa ve terk de etmiyorsa; o zaman yavaş yavaş geriye doğru yürüyün. Hareket etmeye başlarsa aniden donup kalın.

Karım Marjet, Botswana‘dayken bir keresinde bütün bir aslan sürüsüne denk gelmişti. Soğuk mevsimde sabah erkendi ve evimizden kampa (bir kaç yüz metre ötede) doğru yürüyordu. Aslanlar yeni gelmişti ve uzun otlar arasında güneşleniyorlardı dolayısıyla yanlarına yaklaşana kadar onları görmedi. Çeşitli aslanların saldırgan kükremelerine ve tekrarlı hareketlerine rağmen sinirlerine hakim oldu ve bir çizik bile almadan oradan uzaklaştı. Benden hiçbir saçmalık almadığını söylememe gerek yok heralde…

Gece karşılaşırsanız başka bir hikayedir. Zimbabwe, Gache Gache‘de bir hayvan kontolü problemi ile uğraşıyordum. Birkaç kişiyi öldürmüş ve önceki gün az kalsın Şef Mangare’nin barakasına girmeyi başaracak bir aslana tuzak kurup, onu vurmam gerekiyordu. Karanlıktı fakat ayışığı vardı ve yerde yatıyordum, iki oyun izcisi ve bir korucu arkadaş ile dikkatlice sütleğenlerle çevrili yere doğru geriledik. Arkamdan çok boğuk bir ses duydum ve bir aslanın 10 adım arkamdan sürünerek beni takip ettiğini gördüm!

Gerçekten de yoğun sazlıkların arasından bize sinsice yaklaşmıştı. Dönüp vurabilmem için çok fazla yakındı. Fakat, elimdeki meşaleyi yaktım ve suratına doğru tuttum. O da kaçtı. Yani, geceleri çalılıkların arasında yürüyorsanız (özellikle safari kamplarında olur) ve aslanlarla karşılaşırsanız, ışığınızı gözlerine tutun ve geri çekilin.

Ateşin en büyük gizemlerinden biri. Aslanlar kamp ateşlerinden korkmazlar ve sıklıkla etraflarında yürüyüp neler olduğuna bakarlar. Ancak bir aslanla aranızda ateş bulundurmanız muhtemelen hiç yoktan iyidir!

Rory Young’un Quora’da paylaştığı yayından tercüme edilmiştir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...