Chrome’un bir yılı

Chrome’un bir yılı

Google, 2 Eylül 2008’de, yani bir yıl önce bugün, Chrome ismini verdiği tarayıcısını kullanıma sunmuştu. Geçen bir yıl içerisinde tarayıcı savaşları iyice kızıştı. Internet Explorer hızla güç kaybederken, Firefox güç kazandı. Chrome ise yeni katıldığı tarayıcılar dünyasında, ayakları üzerinde durabilmeye çalışıyor.

Biz de bu yazımızda sitemizin istatistiklerine dayanarak, Chrome’un geçen bir yıl içerisinde elde ettiği kullanım oranlarını açıklamak istiyoruz:

Chrome'un 1 yılı grafik

Aşağıda, istatistiklerin yazıya dökülmüş halini görebilirsiniz. Parantez içindeki numaralar, Chrome’un tarayıcılar arasında o ayki sırasını gösteriyor:

Eylül 2008: %1.39 (3.)
Ekim 2008: %1 (4.)
Kasım 2008: %1.28 (4.)
Aralık 2008: 1.41 (3.)
Ocak 2009: 1.66 (3.)
Şubat 2009: 1.37 (3.)
Mart 2009: 1.51 (3.)
Nisan 2009: 1.97 (3.)
Mayıs 2009: 2.30 (3.)
Haziran 2009: 3.19 (3.)
Temmuz 2009: 3.50 (3.)
Ağustos 2009: 3.83 (3.)

Sonuçlarımıza göre Chrome, piyasaya çıktığı ilk ayda Türkiye’de çoğu kişi tarafından denenmiş. Daha sonra bir kaç ay boyunca ciddi anlamda ilerleme katedemeyen Chrome, son 5 ayda ciddi bir sıçrama yapmayı başarmış.

Google Webspam takımının başkanı Matt Cutts da, geçen bir yıl içerisinde Google Chrome’un pazarda kazandığı payın ne kadar olduğunu araştırmış. Kendi blogunun Google Analytics sonuçlarına göre, son bir ayda Chrome’un ziyaretçilerin yaklaşık %9’u tarafından kullanıldığı sonucuna ulaşmış. Mart 2009’da bu oran yaklaşık %7’ymiş.

Elbette Matt Cutts’ın verdiği bu sonuçları, Chrome’un gerçek kullanım oranları olarak değerlendirmek mümkün değil. Zira bahsettiğimiz blog, Google hayranları arasında çok popüler ve Google hayranları arasında Chrome kullanım oranının daha yüksek olabileceğini tahmin etmek zor değil.

Bağımsız ölçüm sitelerinden Net Stats, Chrome kullanım oranının Ağustos ayı içinde %3.37 olduğunu belirtiyor. Clicky ise oranın %4’e ulaştığını söylüyor. İki değer de, bizim sonuçlarımızla paralellik arzediyor.

Chrome’un ulaştığı bu kullanım oranları Google’ı tatmin eder mi bilmiyoruz, ama tarayıcının daha popüler olma potansiyelinin olduğu aşikar.

Sahi siz Chrome kullanıyor musunuz? Kullanma vey kullanmama sebebinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

5 Yanıt

  1. bb dedi ki:

    ustteki verilerin tipik bir ornegi olarak chrome’u daha ilk gunlerinde denemistim; kendime gore eklentilerle bezedigim firefox’un yanina bile yaklasamamisti.

    tasarimini yaptigim bir web sitesinin denemeleri icin gecenlerde tekrar yukledim. bu arada agirlikla linux kullandigimi belirteyim, yani yukledigim surum daha alpha bile degil. buna ragmen basitligi ve hizi beni cok etkiledi. hizi derken hem bir program olarak calismasindan hem de bir tarayici olarak web sayfalarini acmasindan bahsediyorum. windows surumu cok daha kararli ve sorunsuz gorunuyor.

    firefox bir suredir yuksek bellek tuketimi, donmalari ve baska ufak tefek sorunlariyla canimi sikmaya baslamisti. her ne kadar firefox kadar ozellestiremesem de hali hazirdaki nitelikleriyle beni kazandi diyebilirim, en azindan simdilik. tabii mozilla daha hizli ve tutarli surumler cikarirsa dengeler yine degisebilir.

  2. victory dedi ki:

    @bb,

    Tamamen aynı fikirdeyim. Özellikle Flash içeriği yoğun olan sayfalarda, hele bir de bir kaç tab açıksa, Firefox can sıkıcı donmalar yaşamaya başlıyor.

    Benim de buna karşı çözümüm, bu tip sayfaları Chrome‘da açmak. Yine de varsayılan tarayıcım olarak Firefox yerini koruyor.

    Sanırım Chrome, asıl tarayıcı olmak için biraz “light” kaçıyor.

  3. metude dedi ki:

    1 yıllık tarayıcı Chrome hakkında bir inceleme yazılmasına neden 15 yıllık Opera’nın 10. sürümünden hiç bahsedilmiyor…

  4. victory dedi ki:

    @metude,

    Sizin de bahsettiğiniz gibi, Opera eski bir tarayıcı olduğu için, internet aleminde kendisiyle ilgili pek çok döküman bulunabiliyor. Bu sebeple oturup bir inceleme yazısı kaleme almayı düşünmedik.

    Chrome ise yeni bir tarayıcı olduğu ve rekabetin çok olduğu bir piyasaya girdiği için ilgimizi çekiyor.

    Opera ile ilgili önemli haberleri Hakkımızda sayfamızdaki mail adresinden bize ulaştırırsanız, yazılarımızda onunla ilgili haberlere de yer verebiliriz.

    Teşekkürler

  5. esalbayrak dedi ki:

    Merhabalar,

    İki yıldan beri sürekli internetle içli dışlı olduğum için bu konuda nacizhane fikirlerimi sunmak isterim. İnterneti ilk kullanmaya başladığımda bende herkes gibi explorer kullanıyordum ve browser olarak farklı seçeneklerimin olduğunu bilmediğim için explorer’ın yavaşlığı çok rahatsız etmiyordu beni. Sonradan firefox kullanmaya başladım, explorer’a göre çok daha hızlı firefox ve ctrl+t ile yeni tab açabiliyordum ve işlemlerimi çok daha hızlı yapabilmeye başladım ama sonraları bu yeni tab olayını biraz abarttığımdan dolayı firefox çöktü 🙂 ilk seferinde çok umursamadım ama sonraları sıklıkla olmaya başladı ve başka bir alternatif aramaya başladım. Sonra chrome kullanmayı denedim ve sonuç harika acaip ergonomik, firefox kadar hızlı ve çökmüyor kendinize göre kişiselleştirebiliyorsunuz. Hala chrome kullanıyorum ve çok memnunum. Herkese tavsiye ederim. 🙂