AJAX
HTML öğrenmekle yetinmeyip, bir adım ileriye geçen ve JavaScript ile uğraşmaya başlayan hemen herkes, ancak Flash gibi bir uygulama ile yapılabileceğini düşündükleri web uygulamalarını gördükten sonra, arka planda AJAX’ın bulunduğunu öğreniyor, “AJAX nedir?” sorusunu sormadan edemiyorlar. İsterseniz, biz de konuya giriş yapmanıza yardımcı olalım:
AJAX, “Asynchronous JavaScript and XML” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma. Türkçede Eşzamansız JavaScript ve XML anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi, HTML de, PHP gibi sunucu taraflı diller de sayfa yenilenmeden değişiklik yapabilmeye izin vermiyorlar. AJAX işte tam da bu noktada devreye giriyor. En yaygın kullanım alanı, sayfayı yeniden yüklemeye gerek kalmaksızın, sayfada görünür değişiklikler yapmak. Arka plandaki olayları kontrol eden XMLHttpRequest ile birden fazla bağımsız işlemin yapılması sağlanabiliyor.
Google’ın devreye soktuğu Google Suggest de aslında AJAX kullanılarak yapılabileceklere bir örnek olarak verilebilir.
Konuya dair detaylı bilgi almak isterseniz, Wikipedia’daki sayfasına göz atabilirsiniz.
WordPress’de AJAX nasıl kullanılır?
Bunun dışında nette bir çok döküman ve örnek bulabilirsiniz. Özellikle Javascript’e hakim olanlar fırsatı kaçırmasınlar, çünkü rahatlıkla öğrenebilirler.