Yazı seçmek için klavye kısayolları

Neredeyse her bilgisayar kullanıcısı birbirinden farklıdır. Kimi gösterişli temalardan hoşlanır, kimi sade arayüzleri sever. Kimi tasarım için binlerce doları gözden çıkarır, kimi fonksiyonelliği ön planda tutar.

Kimi Firefox’a bayılır, kimi Opera’sız yapamaz. Kimi Windows kullanır, kimi Ubuntu’dan cayamaz.

Liste uzar gider de, bu listede yer alması gereken önemli bir tercih farklılığı vardır: Kimi bilgisayar kullanıcıları fareyi ellerinden geldiği kadar sık kullanırken, kimi bilgisayar kullanıcıları yapabildikleri her şeyi klavyeyle yapmaktan hoşlanırlar. Hani bir de fare simgesini klavyeyle kullanabilseler…

Bunu yapabilmek mümkün görünmüyor. Ancak yazıları klavye kısayolları ile seçebilmeleri mümkün. Aşağıda yazı seçmekte kullanabileceğiniz değişik klavye kısayolları yer alıyor. Bu kısayolları hemen her programda kullanabilmeniz mümkün:

* Ctrl + Shift + Sağ/Sol yön okları: Yazının tam kelimeler halinde seçilebilmesini sağlar. (Mac kullanıcıları, Alt/Option’ı Ctrl ile değiştirmeliler.)
* Shift + Yukarı/Aşağı yön okları: Yazının satırlar halinde seçilebilmesini sağlar.
* Shift + Home/End: Düzeltme işaretinin bulunduğu noktadan, içinde bulunulan satırın başına veya sonuna kadar olan bölümün seçilebilmesini sağlar. (Mac kullanıcıları, “Cmd + Shift + Sağ/sol yön okları”nı denemeliler.)
* Ctrl + Shift + Home/End: Düzeltme işaretinin bulunduğu noktadan, dökümanın başına veya sonuna kadar olan bölümün seçilebilmesini sağlar. (Mac kullanıcıları, “Cmd + Shift + Yukarı/aşağı yön okları”nı kullanabilirler.)
* Ctrl + A: Bütün dökümanı seçebilmenizi sağlar. (Mac kullanıcıları, Cmd’yi Ctrl ile değiştirmeliler.)

Microsoft Word’e has seçim kısayolları:

* Ctrl + Shift + Yukarı/Aşağı yön okları: Yazının paragraflar halinde seçilebilmesini sağlar. (Mac kullanıcıları, “Cmd + Shift + Yukarı/aşağı yön okları”nı kullanabilirler.)
* Ctrl + Shift + F8: Dikdörtgen şeklinde bir yazı parçasını seçtikten sonra, dikdörtgenin büyüklüğünü belirlemek için yön tuşlarını kullanabilir, kesme-kopyalama fonksiyonlarını kullanabilir ve bu seçim modundan çıkabilmek için Esc’ye basabilirsiniz.
* F8: Arka arkaya basarak, seçili alanı o anda üzerinde bulunan kelimeden, içinde bulunan cümleye ve daha sonra sırasıyla içinde bulunulan paragrafa ve son olarak bütün dökümana kadar genişletir. Shift + F8 ile seçim daraltılabilir. Bu seçim modundan çıkabilmek için Esc’ye basabilirsiniz.

Sizin bu amaçla kullandığınız farklı kısayollar var mı? Fareyi mi, klavyeyi mi önce tercih edersiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bu yazının bir bölümü, Lifehacker’dan alınmıştır.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. Deneme kullanıcı dedi ki:

    Kesinlikle klavye çünkü elini kaldırmadan herşeyi yapabiliyorsanız çok zevkli oluyor.

  2. Klavye Manyağı dedi ki:

    Benim sorum şu mesela bir paragraf veya metinde ki iki kelimeyi seçmek istiyorum ve bunlar birbirine cümle arasında uzak yerlerde. Birini seçiyorum ve diğerini seçerken ilk seçtiğim kayboluyor. Her ikisini de nasıl seçebilirim?