Tasarımcı tıkanmasından nasıl kurtulunur?
Sürekli tasarım yapmaktaysanız, bazen tıkandığınızı, üretkenliğinizi kaybettiğinizi düşünebilirsiniz. Çoğu meşhur tasarımcı, haftada altmış saatten fazla çalışır. Bu da kişinin tasarımla ilgili bildiği bütün teknik ve biçimleri kullanması anlamına gelebilir. Ama tasarımcıların kendilerini çaresiz hissetmelerine bir çare var.
Önceliklerinizi Belirleyin
İş önemlidir. Ancak bunu hayatınızın anlamı olarak görmeyin. Çünkü öyle değil. Sevdiğiniz diğer şeylere ( aileniz, hobileriniz vs. ) zaman ayırmanız çok büyük bir önem arzediyor. Bu iş-aile/eğlence denkleminin formülü dengedir. Birinde aşırıya kaçmadan yapılan doğru bir ayırım sonucunda, zihninizin açılması ve yeni fikirler edinmeniz mümkün olur. Ayrıca aile içi gerginliğin en büyük sebeplerinden biri olan ilgisizlik de son bulmuş olur.
İşlerinizi Plânlayın
Sabahtan akşama kadar non-stop çalışıyorsanız, saatler ilerledikçe dalgınlaşmaya ve odaklanamamaya başlarsınız. Bunun ilacı, gününüzü çalışma saatleri ve çalışmama saatleri ( boş vakit ) olarak dilimlemenizdir. Bunu kendini yaşantınıza göre ayarlayın. Eğer böyle bir plân yapar ve yaptığınız bu plâna uyarsanız, hem kendizi yıpratmamış hem de üretken zekanızın su kaynatmasını engellemiş olursunuz. Zira o zeka size ömürünüz boyunca, her yerde lâzım olacaktır.
Gezmeye Zaman Ayırın
Günlük plânlamanın dışında; haftalık, aylık ve hatta yıllık plânlamalar da yapın. “Hafta sonları annemlerle Florya’ya sahile gideyim, ayda bir Bursa’daki dedemleri ziyaret edeyim, bu yaz Mardin’i bir gezeyim.” şeklindeki plânlamalarla zihninizi dağıtın, yeni yerler, yeni insanlar görün, tanıdıklarınızla ve diğer insanlarla konuşun, yeni bilgiler ve tarzlar öğrenin. Gezdiğiniz yerlerin mimarisinden doğasından ilham alın. Ama gezi sırasında aklınız sürekli tasarımınızı nasıl geliştirebileceğinizle meşgul olmamalı. Unutmayın işiniz amaç değil bir araçtır.
Yeni Şeyler Öğrenin
Gezmenin dışında araştırarak, okuyarak da bilmediğiniz yöntemler, bilgiler ve tarzlar öğrenebilirsiniz. El yazması kitapların kapaklarındaki desenleri inceleyin. Tasarımla ilgili siteleri takip edin. Photoshop, Flash gibi tasarım programlarının inceliklerini öğrenin. Renk uyumunun nasıl sağlandığı yönünde bir araştırma yapın mesela. Tasarımda ögelerin önemini ve nasıl yerleştirilmesi gerektiğini öğrenin. Kısacası kendi bildiklerinizle yetinmeyin. Bu sizi monotonlaştırır.
İletişim Eksikliğini Önleyin
Tasarım aşamasında, tasarımını yaptığınız sitenin sahibiyle sürekli iletişim içinde olun. Onun tercih ve istekleri tasarıma yenilik ve farklılık katabilir. Kendi zevk ve tarzınızı yansıtmaya çalışmayın. Çünkü bu içerikle tasarımın uyumsuz olmasına yol açabilir. Size göre muhteşem olan bir biçim, müşterinizin hoşuna gitmeyebilir. Bu yüzden, daha tasarıma başlamadan, müşterinizle oturup konuşmanız, bir tasarım tarzı üzerinde anlaşmanız belki en doğrusudur. Ama sizden “Filan sitenin şurasını, öbürünün burasını al” benzeri toplama tasarım istenirse, buna karşı çıkın. Neticede altta sizin imzanızı taşıyacak.