Güneş Gözlükleri
Dışarıdan bakıldığında hiçbir farkı olmayan 10 liralık güneş gözlükleri ile markalı ve yüzlerce dolar seviyesinde olan güneş gözlükleri arasında gerçekten bir fark var mı? Eğer fark varsa bu farkı oluşturan öğeler neler?
Güneş gözlükleri temelde normal gözlük camlarının belirli filtreler ile kaplanmasıyla yapılır.Bu filtrelerin maliyeti arttırması sebebiyle güneş gözlüklerinde genelde plastik cam kullanılır.Tabi numaralı gözlük kullananlar için numaralı cam gözlükler de imal edilebilmektedir.Güneş gözlüklerinin en temel özelliği güneşin göze gelen yoğun ışınlarını belli filtrelerden geçirip zararsız hale getirmesi ve yoğun ışık altında görüşü rahatlatmasıdır. Tabi aslında kaliteli bir güneş gözlüğünde olması gereken özellikler bizim bildiğimizden biraz daha farklıdır.
Çarşı pazarda 10 YTL ye satılan güneş gözlüklerinden alıp takarsınız kendinize büyük kötülük yapmış olursunuz.Bu gözlükler basitçe plastik üzerine renkli film ile kaplanmıştır ve herhangi bir filtreleme özelliği yoktur. Görünen ışığın bir kısmını filtreleyen bu camlar güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları filtrelemezler. Zaten karanlık bir camın arkasında olduğu için iyice açılmış olan retina bu ışınlara daha çok maruz kalır. Yani bu gözlükleri hiç kullanmayan bir insan kullanan insana göre daha az zarar görür. Çünkü doğal haliyle güneşte duran bir insanın gözü refleksif olarak kısılır ve bu tabii bir korunma mekanizmasıdır. Fakat bu gözlükleri takan bir kişi önüne koyu renkli bir kaplama cam getirdiği için göz daha fazla ışık almak amacıyla gözbebeğini açar.Önündeki camda da ultraviyole filtre olmadığı için daha fazla zararlı ışına maruz kalır.
Polarize filtre nedir?
Polarize filtre herhangi bir yüzeyden gelen dağınık ışınların tek bir doğrultuda geçmesini sağlayan filtredir. Peki bu ne işe yarar? Bildiğiniz gibi bütün maddeler ışığı az ya da çok soğurur ya da yansıtır. Bu maddenin rengiyle alâkalı bir konudur. Eğer koyu renk bir tişört giyerseniz ışınların çoğunu emeceğinden güneş altında yandığınızı hissedersiniz. Bu yüzden yazın açık renkli kıyafetleri tercih ederiz. Mevzumuza geri dönecek olursak, açık renkli yüzeylerin yansıtıcılığı daha fazladır. Yansıyan ışın omnidirectional (her yöne rastgele) şekilde etrafına saçılır. Eğer polarize filtreli bir gözlük kullanıyorsak belli açıyla gelen ışınları filtreler ve biz yansıma görmeyiz.Rahatsız edici bir yansıma yerine yüzeyin kendisini görürüz. Genel olarak polarize filtre yansımaları engeller diyebiliriz. Tabi metal yüzeyler bu durumdan istisnadır. Çünkü metal yüzeylerde yansıma çok fazladır. Fakat asfalt, su gibi yüzeylerin yansımasını büyük oranda kestiği için özellikle otomobil kullanırken polarize filtreli bir gözlüğü tercih etmek çok yararlıdır. Polarize bir gözlüğe alışan bir insan için normal güneş gözlüğü kullanmak da zordur :). Polarize filtreyi fotoğrafçılar da fazlasıyla kullanırlar.
İşte böyle arkadaşlar. Güneş gözlüğü satın almayı düşünüyorsanız biraz paraya kıyın ve ihtiyacınıza uygun bir gözlüğü tercih etmeye çalışın. Otomobil kullanmak için biraz koyu renkli camları, kışın da kullanırım diyorsanız açık renkli mavi ya da turuncu camları, yine kullanım amacına bağlı olarak anti-reflektif ve polarize filtreli gözlükleri tercih etmeye çalışın. Bu arada alacağınız herhangi bir orta seviye güneş gözlüğünde mutlaka ultraviyole filtre vardır, rahat olun. Çünkü büyük üreticiler polarize filtre gibi ekstra özelliği her gözlüğe koymayabilirler ama ultraviyole filtre ekstra bir özellik değildir, gereklidir, lazımdır. Tüm bunlardan sonra gözlüğü gözünüze takarak nasıl abi, yakıştı mı? diye de sorun elbette. Kendinize yakışan ve modaya uygun bir gözlük tercihi de önemlidir. Kimse 80 li yılların yüzü kaplayan gözlükleriyle dolaşmaz istemez değil mi? 🙂
Abi o yüzü kaplayan 80 li yılların gözlüğü-damla gözlük- buzdolbı fiyatına ve moda:)
Evet bence bu buzdolabı gözlükler 🙂 ve bizim yazdıklarımız arasında temel fark herhalde şu. Bu yazıyı yazmadan önce ciddi bir araştırma yapmıştım. Ama herhalde biraz da kendime model beğendiğimden dolayı yazıyı erkek güneş gözlüklerini baz alarak yaptım. Rayban, Gucci, Nike ve Prada’nın erkek gözlükleri temel kaynağımdı. Erkek modellerini incelerken herhalde bayan modellerine çok dikkat etmedim. Senenin erkek modası köşeli hatlara sahip ince dikdörtgen ve veya biraz daha yuvarlak hatlara sahip bombeli aynalı modeller. Yazıdan sonra Dior ve D&G de bayan modellerinde 80 li yılların yüzü kaplayan buzdolabı 🙂 gözlüklerine rastladım. Demek ki erkekseniz hâlâ bu gözlüklerle dolaşmak isteyeceğinizi zannetmiyorum. Bu arada terminatörün Police gözlükleri dediğimizden istisna. :).