Astronotların Dışkıları Nereye Gidiyor?

Astronotların Dışkıları Nereye Gidiyor?

Gece yarısı romantik romantik gökyüzüne bakıyorsunuz. Bir an da gökyüzünde hareket eden bir ışık gördünüz. Neydi bu? Bir yıldız kaydı değil mi? Aslında şey… Belki de değildi.

Astronot Scott Kelly, rekor sayılacak bir yıllık uzay görevinin yarısını tamamladı bile. Bunu kutlamak için NASA; Kelly’nin bir yılda yaşayacaklarını anlatan bir infografik hazırlamış.

Tabi en önemli soru (!), dışkılarına ne olacağı.

12 ay boyunca, Kelly yaklaşık olarak 730 litre geri dönüştürülmüş ter ve idrar içecek. Tabi bu atıkların bir kısmı da Rus kozmonotlardan elde edilecek (Ne yani, soğuk savaş kültürünü devam ettirip idrar yarıştıracak değiller herhalde?!).

Yaklaşık 11.000 kere gündoğumunu görecek (30 yaşındaki bir insan kadar!). Uzay koşu bandında yaklaşık 1040 kilometre koşacak. Neredeyse büyük bir kola şişesini doldurabilecek kadar kan bacaklarından başına doğru toplanacak.

Tabi bu bilgilerin kendi başlarına kimsenin umurunda olmayacağını anlamak zor değil. Bunu anlayan NASA, asıl önemli olan bölüme de yer vermiş. Teri, idrarı geri dönüştürüyorsunuz da, peki ya dışkı? Uzayda geçirdiği sürede çıkardığı dışkılar, uzay gemisinden atılacak ve atmosferde yanacak. Üstelik bu sırada “yıldız kayması” olarak görülebilecek!

Bir başka deyişle, astronot olmadığınız sürece dışkınızın “yıldız kayması” gibi görünmesi mümkün değil. Bu da okula devam etmeniz için motivasyon oluşturmayacaksa, ne oluşturabilir bilemiyorum!

NASA’nın abarttığını zannetmeyin: 2009’da, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bırakılan bir atık kütlesi, gökyüzünde gizemli bir parlama oluşmasına sebep olmuş ve ufoseverleri heyecana getirmişti.

Kaynak: Washington Post

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. Eda Bahadır dedi ki:

    Bundan sonra dilek tutmayacağım! :ı

  2. Mikail Emre ERGÜN dedi ki:

    opereyşin youtube kanalına niçin hiç video gelmiyor