Okulu Yarım Bırakan Ünlüler

Okulu Yarım Bırakan Ünlüler

Eğitimin, diplomanın önemini biliyoruz. Ancak tarih, klasik anlamda eğitim almamış başarılı insanlarla dolu. Kimisi bilim adamı, kimisi siyasetçi, kimisi yazar… Okumuşların bile gelmeyi hayal edemeyecekleri noktalara ulaşmışlar. Bu yazımızda, okulu yarım bırakan ünlülerden bir kaçını sizlerle paylaşıyoruz.

Richard Branson

Britanyalı Sir Richard Branson, kendi milyar dolarlık imparatorluğunu kuran bir işadamı. Virgin Atlantic Airways, Virgin Records, Virgin Mobile ve uzay seyahatlarını kolaylaştırmak için kurduğu uzay turizmi şirketi ile dünyanın her yanından insanlara ulaşıyor. Disleksi hastalığı olduğundan başarısız bir öğrencilik geçiren Branson, 16 yaşında okulu bırakmış ve Londra’ya taşınmıştı. Burada, Student dergisini çıkarmaya başlayarak, girişimciliğe de ilk adımını atmıştı.

Thomas Edison

Thomas Edison, aralarında elektrik lambası, gramafon ve sinema filmi kamerasının da bulunduğu buluşlar için aldığı 1000’den fazla patent ile muhtemelen gelmiş geçmiş en ünlü bilim adamı. Kendi kendine başarıya ulaşıp bir multimilyoner olması ve Kongre Altın Madalya’sını kazanması da bunu destekler nitelikte. Ancak Edison’un bu başarılarından önceki okul hayatı ise bir hayli ilginç. Edison çocukluğunda sahip olduğu bir hastalıktan ötürü okuluna geç yaşta başlar. Bu hastalığı, aklının sürekli dağınık olmasına, kafasının başka yerde olmasına sebebiyet verir. Hatta hocalarının bir tanesi de Edison’u “şaşkın” lakabıyla çağırır. Edison bu şekilde eğitim hayatını sürdüremez ve okula başladıktan 3 ay sonra okulunu bırakır. Neyse ki, annesi Kanada’da öğretmenlik yapmıştır ve küçük Edison’a evde ders vererek onun eğitimini sürdürmesini sağlar.

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin sadece 100 dolarlık banknotun üzerinde fotoğrafı bulunan bir insan değil, çok yönlü biriydi: Politikacı, diplomat, yazar, yayımcı, bilim adamı, Amerika’nın kurucularından biri ve Amerika Bağımsızlık Bildirgesi’nin düzenleyicisi ve müşterek imzacısı. Ancak bu bir çok ünvanının yanında sahip olamadığı tek ünvan, lise mezunu olma ünvanıydı. Franklin 20 çocuklu bir ailenin 15. çocuğuydu ve en küçük erkek çocuğuydu. Boston Latin Okulu’nda 2 yıl okuduktan sonra 10 yaşında okulu bırakmış ve babası ve daha sonra erkek kardeşi için matbaacı olarak çalışmaya başlamıştı.

Bill Gates

Bill Gates çoğu kişinin de bildiği gibi dünyaca ünlü yazılım devi Microsoft’un kurucu ortağı ve yıllarca dünyanın en zengin insanları listelerinde 1 numarada yer aldı. Gates, Harvard’da eğitiminin 3. yılındayken, Popular Electronics adlı bir elektronik dergisinde okuduğu “Altair mikrobilgisayarı” yazısından sonra okulu bırakmaya karar verdi. Sonrasında arkadaşı Paul Allen ile, “Micro Soft” (Daha sonra Microsoft olarak değişti) ismiyle bir araya geldiler ve Altair mikrobilgisayarı için yazılım üretmeye başladılar.

Albert Einstein

Her ne kadar Time dergisi tarafından “Yüzyılın İnsanı” olarak adlandırılsa da, Albert Einstein, kendi okulunda “Einstein” değildi. Özel görelilik hakkındaki teorisi, kuantum teorisi ve istatistiksel mekaniğe yaptığı büyük katkılarıyla ünlü Nobel ödüllü fizikçi Einstein, 15 yaşındayken lise eğitimini yarıda bıraktı. Bir sonraki yıl eğitimine devam etme kararı alan Einstein, ünlü Swiss Federal Institute of Technology’ye girmek için katıldığı sınavda başarısız oldu. Bunun üzerine lisesine geri dönen Einstein, lise diplomasını aldı ve üniversitenin düzenlediği sınava tekrar girerek bu defa başarılı oldu.

John D. Rockefeller

Tarihin ilk milyarderi John D. Rockefeller, lise mezunu olmasına 2 ay kala Folsom Mercantile College’da ticaret dersleri alabilmek için liseden ayrıldı. 1870’de Standard Oil Company’yi kurdu ve şirket, devlet tarafından tekelleştiği için parçalanana kadar milyarlar kazandı ve ömrünün kalan son 40 yılında da öncelikli olarak sağlık ve eğitim olmak üzere servetinin büyük bir kısmını bağışladı. Rockefeller’ın lise eğitimini bırakmasının milyonlarca insanın eğitim almasını sağlaması da oldukça ironik.

Walt Disney

1918 yılında lise eğitimini sürdürürken, gelecekte Oscar kazanacak bir film yapımcısı ve temalı eğlence parklarının öncüsü olacak olan Walt Disney, Chicago’daki Güzel Sanatlar Akademisi’nde gece kursları almaya başladı. 16 yaşında liseyi bırakıp orduya katıldı, ancak asker olabilmek için çok genç olduğundan sahte bir doğum belgesiyle Kızıl Haç’a katıldı. Disney daha sonra Fransa’ya gönderildi ve ambulans şoförü olarak görev aldı. Kullandığı ambulans baştan aşağı karikatürler kaplıydı ve ileride bu karikatürlerdeki karakterler Disney’in film karakterleri olacaktı. Walt Disney şirketinin kurucusu olarak multimilyoner olduktan ve Hürriyet Madalya’sını kazandıktan sonra, Disney 58 yaşında fahri lise diplomasını almayı başardı.

Charles Dickens

Yazdığı klasikler sebebiyle bütün dünyanın tanıdığı Charles Dickens, ilkokuldayken, babasının borç sebebiyle hapse atılmasıyla sarsılmıştı. 12 yaşında okuldan ayrılmak zorunda kaldı ve günde 10 saat çalışılan bir ayakkabı fabrikasında çalışmaya başladı. Daha sonra mahkeme katipliği ve daktilo memurluğu yaptı. 22 yaşına geldiğinde gazeteciliğe başladı ve bir gazetede parlamento görüşmelerini aktarma ve seçim kampanyalarını takip etme görevlerini yürüttü. Hikayelerinden oluşan ilk kitabı, Sketches by Boz (Boz takma ismiydi), 1836’da yayınlandı ve aynı yılın Mart ayında ilk romanı The Pickwick Papers basıldı.

Ray Kroc

Ray Kroc’un McDonald’sı kurduğu söylenemez. Ancak onu Dick ve Mac McDonald’dan alıp dünyanın en büyük fastfood zincirlerinden biri haline getirme başarısının altında onun imzası var. Kroc hayatı boyunca 500 milyon dolarlık servet kazandı ve 2000 yılında Time dergisinin 20. yüzyılın en etkili endüstri liderleri listesinde yer buldu. 1. Dünya Savaşı sırasında 15 yaşında liseden ayrılan Kroc, ambulans sürücüsü olabilmek için yaşını büyük gösterdi. Ancak dünya savaşı deniz aşırı göreve gönderilmesinden önce sonlandı.

Prenses Diana

Galler Prensesi Diana Spencer West Heath Girls’ Okulunda okurken, Birleşik Krallık’ta 16 yaşındaki öğrencilerin girdiği seviye belirleme sınavlarının hepsinden kalarak akademik açıdan ortalamanın altında bir öğrenci olarak sınıflandırılmıştı. 16 yaşında West Heath’tan ayrıldı ve İsviçre’deki bir okula bir süre daha devam etse de, oradan da ayrıldı. Yetenekli bir amatör şarkıcıydı. Young England Kindergarten isimli gündüz bakım evinde yarı zamanlı asistan olarak çalışmaya başladı. İddiaların aksine anaokulu öğretmeni değildi. Bir kere anaokulu öğretmenliği yapacak eğitimi yoktu. Üstelik isminin aksine, Young England Kindergarten bir anaokulu değildi. 1981 yılında 19 yaşındayken Prens Charles ile nişanlandı.

Kaynak: Howstuffworks

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...