10 soruda altın

10 soruda altın

1. Gelecek yıllarda altının başka kullanım alanları olabilecek mi?

Muhtemelen. Değişik üniversitelerden bir çok araştırmacı, altına yeni kullanım alanları bulunabilmesi için çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalara, altın endüstrisi de destek veriyor.

Bilim adamları, altını elektonik eşyalarda, yakıt pillerinde, kanser tedavisinde ve kimyada kullanabilmek için çalışmalar yapıyorlar. Son 10 yılda, altının pratik uygulamalarda kullanımı ile alakalı 39000’in üzerinde patent alındı. Altının yeni kullanım alanları, bu patentler aracılığıyla ortaya çıkabilir.

2. Endüstriyel uygulamalarda kullanılan altın geri kazanılabilir mi?

Evet. Endüstride kullanılan altının geri kazanılmasının ve tekrar kullanılmasının önünde hiç bir engel yok. Altın, kalitesinde veya performansında bir azalma olmadan, tekrar tekrar kullanılabilir. Mesela, elektronik alet sektöründe, geri kazanılmış bilgisayar çipleri ve devrelerin ayrıştırılması ve içerdikleri değerli parçaların tekrar kullanımı popülerlik kazanmıştır.

3. Altın ihtiyacı, dönemler arasında değişiklik gösteriyor mu?

Altın ihtyacı, dönemler arasında ve ülkeler arsında değişiklik gösterir. Genellikle yılın 4. çeyreği ve onu takip eden 1. çeyrekte altın alımları artar. Değişik bölgelere göre altın alımı şu dönemlerde artar:

* İslam Dünyası: Ramazan bayramında ve Hac döneminde altın alımı artar.
* Türkiye: Buna ek olarak, turizm sebebiyle 3. çeyrekte satın alımlar artar. Altın alımları, bayramlardan bir süre önce yükseliş gösterirler. Dönemler arası değişiklikler, fiyatı etkilemez; çünkü altın alımlarının artacağı önceden bilindiği için o dönemlerde piyasada altın satışları da artar.
* Hindistan: Evlenme döneminde ve bölgelere göre değişen festivallerde altın alımı artar.
* Çin ve Doğu Asya: Çin takvimine göre yeni yıla girildiğinde.

4. Altın yalnızca mücevher ve para üretiminde mi kullanılıyor?

Hayır. Dünya üzerindeki altının yaklaşık 400 tonu, farklı sektörlerde kullanılır. Bu miktar, yıllık altın ihtiyacının %10’una tekabül etmektedir. Altın ile; değişik sektörlerde bir çok türde ürünler, parçalar ve kimyasal maddeler üretilir. Bilgisayar parçalarında, uzay gemilerinde, jet motorlarında altın kullanılır.

5. Altın düşük riskli bir yatırım mıdır?

Genellikle altın, düşük riskli bir yatırım olarak bilinir. Zira altın fiyatlarında ciddi iniş-çıkışlar nadirdir. Dünyanın en güvenilir hisse senetleri ile altın, genellikle paralel miktarda değişimler gösterirler. Bu sebeple düşük risk almak isteyen pek çok yatırımcı, altına yatırım yapar. Ancak, yüksek risk alan bazı yatırımcılar da altın satın almaktadırlar. Satın aldıkları bu altınları, riski dengelemek amacıyla kullanırlar.

6. Kırmızı, sarı, beyaz altın çeşitleri var. Bunlar farklı metaller mi?

Saf altın, sarı renklidir. Ancak diğer metallerle karıştırılarak farklı renklerde görünmesi sağlanabilir. Bunu bir nevi boya olarak düşünebiliriz. Genellikle altın alaşımlarında; gümüş, çinko ve bakır yer alır. Bu madenlerin değişik oranlarda karıştırılmaları ile; altına istenen renk kazandırılır, ki bu renk genellikle kırmızı veya sarıdır. Beyaz altın, çoğunlukla alaşıma nikel katılarak elde edilir. Kadınların bir kısmında nikel ile temas sonucunda alerji ortaya çıkar. Deri kızarır ve tahriş olur.

7. Altınların ne kadarı, gelişmekte olan ülkelerden elde ediliyor?

Altın üretimi, giderek artan oranlarda gelişmekte olan ülkelere kaymaktadır. Uzun süredir altın üretiminde düşüş olan Güney Afrika’yı saymazsak, bu ülkelerde altın üretiminin son on yılda %50’den fazla artış gözterdiğini söyleyebiliriz. Gelişmiş ülkelerin üretim miktarları ise bu dönemde düşüş göstermiştir.

Bu eğilimin bir sonucu olarak, 2004 yılında global altın üretiminin %72’si, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiştir. 1984-1994 yılları arasında altın üretimi en çok artan ülkeler topluluğu, %84 ile Ağır Borçlu Fakir ülkeler (HIPC) topluluğu olmuştur. Altın, Mali (%59), Tanzanya (%44), Gana (%32) ve Guyana (%26) devletlerinin en önemli ihracat kalemleridir.

8. En çok altın kimde var?

Milli altın rezervleri açısndan düşünecek olursak, en fazla ABD’nin altını olduğunu söyleyebiliriz. ABD’yi, Almanya ve IMF takip ediyor. Eğer sahip olunan mücevheratı da soruya dahil edersek, ülke sınırları içerisinde bulunan toplam altın miktarı göz önüne alındığında cevap Hindistan olacaktır. En çok hangi insanın altını olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak, dünya üzerinde en çok altına sahip olan kişinin, doğudaki kraliyet ailelerinden birinden olduğu tahmin ediliyor.

9. Altın hangi tarihten beri tekrar kullanılıyor?

Altının çok eski zamanlardan beridir eritilip şekillendirilerek tekrar kullanıldığı tahmin ediliyor. Bugün taktığınız mücevherler veya kullandığınız süs eşyaları, binlerce yıl önce saraylarda kullanılmış olabilir. Her yıl, yıllık altın tüketiminin %15’i yeniden kullanılmak üzere dönüştürülüyor.

10. Bir ton altın, ne kadar yer kaplar?

Bir ton altın, 32,150.72 ons gelir. 1 ons’un 1,61 cm3 olduğundan yola çıkarsak, bir ton altının 51,762 cm3 (1.61 x 32,150.72) yer kaplayacağını söyleyebiliriz. Bu da yaklaşık olarak, bir kenarı 37.27 cm olan bir küpün hacmine eşittir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...