LinkedIn’in kurucusundan tavsiyeler

LinkedIn’in kurucusundan tavsiyeler

Şimdiye kadar adını duymayan okuyucumuz var mıdır bilmiyoruz ama, kısaca tarif etmek gerekirse LinkedIn iş çevrelerini buluşturmak için tasarlanmış bir sosyal ağ olarak tarif edilebilir. 2003 yılında kurulan ve Türkçe de dahil olmak üzere birkaç dilde yayın yapan LinkedIn‘in dünya çapında 150 milyon kullanıcısı var. Bu yazımızda LinkedIn‘in kurucusu Reid Hoffman’ın “sosyal ağımızı” kurarken ve geliştirirken dikkat etmemiz gerekenlerle ilgili tavsiyelerine yer veriyoruz:

Dostlarınız, zayıf bağlarınız olan insanlar ve şu an tanıdığınız herkes, birinci seviye bağlantılarınızı oluşturuyorlar. Ancak arkadaşlarınız, sizin tanımadığınız bir çok kişiyle arkadaşlar. “Arkadaşlarınızın arkadaşları”, 2. seviye bağlantılarınızdır. … ve bu arkadaşlarınızın arkadaşlarının da arkadaşları var. Bunlar da 3. derece bağlantılarınız.

Profesyonel yaşantınızda size yararı dokunabilecek yeni insanlarla tanışmanız gerektiğinde, ancak bu 3 dereceden bağlantılarınızın size yararı olur. Çünkü 2. ve 3. derece bağlantılarınız arasında bulunan birisiyle tanıştırılırken, sizi veya tanıştığınız kişiyi kişisel olarak tanıyan bir aracınız olacaktır. İşte güven böyle kazanılır.

40 bağlantınız olduğunu farzedelim. Her arkadaşınızın da 35 arkadaşı olsun. … ve bu arkadaşlarınızın arkadaşlarının da 45’er arkadaşları bulunsun. Basit bir hesaplamayla (40 × 35 × 45), yaklaşık olarak 63,000 kişiyle kolayca tanışabileceğinizi anlayabiliriz. İnsanların “genişletilmiş ağları” çoğunlukla sandıklarından daha büyüktür. Bu yüzden, LinkedIn’in ilk zamanlarında, ana sayfamızda “Network’ünüz sandığınızdan daha büyük” yazıyordu. Peki bu kişilere nasıl ulaşabilirsiniz? Tanıdığınız birisinin, sizi tanıdığı birisiyle tanıştırmasıyla.

Nasıl bir iletişim?

Her gün en az 50 girişimciden email alıyorum. Bugüne kadar hiç, bir aracı olmadan gelen tekliflerle ilgilendiğim olmadı. Asla da olmayacağını zannediyorum. Bir girişimci, tanıdığım birisinin referansıyla geldiğinde, sanki ülke sınırından geçmek için pasaportu varmış gibi hissediyorum. Hemen benimle görüşebilir, çünkü daha önce güvenimi kazanmış birisinden olur aldı bile. “Genişletilmiş ağınız”dan birisiyle görüşmek istediğinizde, arkadaşınızın aracı olmasını istemelisiniz. Direkt ve spesifik olarak rica etmeli ve arkadaşınızın neden aracı olması gerektiğini iyice açıklamalısınız: “Hakanla görüşmek istiyorum. Çünkü şirketim onun şirketi gibi şirketlerle ortak olmayı planlıyor.” Böyle bir cümle, iki tarafın da avantajlı çıkabileceğini gösterir ve her zaman tercih sebebidir.

Ağınızı istediğiniz gibi yönetebilir ve yönlendirebilirsiniz. Ancak bu işi ciddiye almazsanız, çalışmalarınızın sonunda elinize hiç bir sonuç geçmeyecektir. Eğer ağınız aracılığıyla ayda 1’den fazla kişiyle tanışmıyorsanız, “genişletilmiş ağınız”la yeterince ilgilenmiyorsunuz demektir.

Ufak bir hediye

Bir kişiyle ilişkinizi geliştirmenin en kolay yolu, onun için bir şeyler yapmaktır. Ama nasıl? Gerçekten yararlı bir şeyler yapmak için, karşınızdaki kişinin değerlerini ve önceliklerini bilmelisiniz. Gece saat 2’de onu uyanık tutan iş nedir? Kabiliyetleri nelerdir? Hangi zorluklarla mücadele ediyor? İhtiyaçlarını doğru olarak tespit edebildiğinizde, ona küçük bir hediye vermeyi düşünün. Küçük bir hediye, sizin kolayca verebileceğiniz, aranızdaki ilişkiye has ve diğer kişiye fazlasıyla yarar sağlayacak bir hediyedir. Bunlar, klasik olarak alakalı bilgiler, tanıtımlar ve tavsiyelerdir. Fazlasıyla pahalı bir hediye, aslında ilişkinize yarardan çok zarar verebilir. Daha da kötüsü, rüşvet gibi görülebilir. Ne vereceğinizi kararlaştırırken, kendi tecrübelerinizi ve kapasitelerinizi de göz önünde bulundurun. Diğer insanlarda olmayıp da, sizde olan ne var?

“Enteresan insanlar” Fonu

İlişkiler; yaşayan, nefes alan şeylerdir. Besleyip, bakarsanız; büyürler. İlgilenmezseniz, ölürler. Bağlantılarınızla iletişim halinde kalmayı asla unutmamalısınız. Bunun için tavsiyem, bağlantıda olduğunuz insanlarla iletişimi koparmamak, onlarla düzenli aralıkla görüşebilmek, yemek yiyebilmek, kahve içebilmek için bir fon ayırmanızdır. Kabiliyetleriniz ve potansiyeliniz, güçlü ve aktif bir sosyal ağınız varsa, olduklarından çok daha büyük görüneceklerdir.

Reid’in Kuralları

Yarın: Takviminizdeki son 6 aya bakın ve en çok zaman geçirdiğiniz 5 kişiyi belirleyin. Onların üzerinizdeki etkisinden memnun musunuz?

Gelecek hafta: Birbirini tanımayan, ancak tanıması gereken 2 kişiyi tanıştırın. Sonra karşılaştığınız bir zorluğu düşünün ve sosyal ağınızdaki kişilerden yardımcı olabilecek biriyle tanıştırılmanızı isteyin.

Bugün işinizden ayrıldığınızı farzedin. Tavsiyesini isteyeceğiniz 10 kişi kimler olurdu? Bu kişilere şimdiden yatırım yapın.

Gelecek ay: İttifak kurmak istediğiniz, ancak aranızda zayıf bir bağ bulunan birisini seçin. Ona küçük bir hediye verin – bir makale paylaşın veya bir iş ilanını gösterin.

Paranızın bir kısmını otomatik olarak ayıracağınız bir “Enteresan İnsanlar Fonu” oluşturun. Yeni insanlarla tanışmak ve var olan ilişkilerinizi kuvvetlendirmek için ara sıra yapacağınız yolculukların ve kafe buluşmalarının ücretini buradan çıkarın.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...