Sigaranın Esareti

Sigaranın Esareti

Sigaranın EsaretiEvlenmeden önce ailemde tiryaki yoktu. Babam, ilk gençlik yıllarımda biz özenmeyelim diye bir sigara yakar, birer fırt da bize içirirdi. Yani bir tane sigarayı, 4 kişi içerdik. Bu da ayda yılda bir.

Belki de “Biz tercih etmiyoruz” dememize bu etkinlikler sebep oldu. Hattâ öyle bir hâle geldik ki, zamanla sigara içen bir arkadaşımdaki sigara kokusu bile rahatsız eder hâle geldi beni.

Nişanlıyken, nişanlım beraberken nadiren sigara içerdi. Bu konuda o kadar ustaca davrandı ki, tiryaki olduğunu anlayamadım. Evlendikten sonra çöp kutularındaki esrarengiz paketleri merak edip açtığımda, bir de ne göreyim: Bir avuç izmarit. Meğer benden gizliyormuş.

Günler ayları, aylar yılları kovaladıkça, izmaritler arz-ı endam etmeye başladı küllüklerde. Bilirsiniz, sigara içilen odada küllükler dolu bir şekilde bırakılırsa, sabah o odanın kokusu çok itici oluyor.

“Bu kadar çok içme, sigarayı bırakmanı istiyorum” gibi sözlerimle taciz etmeye başladım eşimi. Ben içmediğim için, çok kolaymış gibi geliyordu bana, sigarayı bırakmak. Ama o, dönem dönem azaltsa da, hiç sıfırlayamadı bunca yıl. Çok şükür alkol ve uyuşturucu kullanmıyordu ya. Bu da beni teselli ediyordu. Gerçekten, hâlâ sigarayı diğerleriyle kıyaslayanlara şaşırırım. Siz hiç, sigarayı içip, sarhoş olup, ailesine zarar vereni duydunuz mu? Ya, “Altın Tüttürüş” yaparak öleni duydunuz mu? Peki sigara parası için kötü yola düşeni, ya da sigarakolik olup, çalışmayıp insanların kene gibi kanını emen kimseyi gördünüz mü?

Ben sigaraya değil, esaretine karşıyım. Siz ona esir olduysanız, uyku dışında bir-iki saat bile içmeden duramıyorsanız sizin de bırakma vaktiniz gelmiş demektir. Çünkü her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi sigaranın fazlası da zararlı.

Eşim de sigaranın esiri olmuştu adeta. Ama bu vefasız arkadaştan ayrıldı bir kaç ay önce. Çok zorlandı tabii. Biz ona destek olmaya çalıştık. İyi bir gözlemci ve yardımcı gibi davranmaya çalıştım, zor günlerinde.

Peki nasıl geçti bu dönem, merak edenlere anlatabilirim. Belki sizin de bırakmanızın zamanı gelmiştir.

Hep beraber ‘dumansız günlere’.

Image: Vjeran Lisjak

Sevebilirsin...