Bütün Gemiler Kaldırılsa, Deniz Seviyesi Ne Kadar Düşer?

Bütün Gemiler Kaldırılsa, Deniz Seviyesi Ne Kadar Düşer?

Randall Munroe, “What If?” isimli blogunda kendisine sorulan enteresan bilim sorularını cevaplandırıyor. Burada kendisine sorulan sorulardan biri de hayli dikkat çekici: Okyanuslardaki bütün gemiler aynı anda sudan çıkarılsaydı, deniz seviyesi ne kadar düşerdi?

Bu soruyu vecaplayabilmek için, önce gemilerin toplam ağırlıklarını bulmamız gerektiği aşikar. Ancak bunu hesaplayabilmek biraz zorlu bir iş. Çünkü genellikle gemi büyüklüklerinden bahsedilirken, kapasite ve kargo bölümü boyutları gibi bilgilere yer veriliyor. Gemilerin ağırlıkları gibi fazlasıyla teknik konular sıklıkla es geçiliyor.

Aslında The UN Conference on Trade and Development dünya üzerinde bulunan gemi filolarının büyüklüğüne dair tahmini sayılar yayınlıyor. Ancak UNCTD’nin yayınladığı sayılar “Net Ağırlık”ları gösteriyorlar; ki bu ağırlığın içine kargo, yolcular ve gemi yakıtı da katılıyor. Soruyu cevaplamak için gerekli olansa, “Yer Değişimi”ne dair sayılar. Bunları bir yerlerden bulmak mümkün görünmüyor.

Neyse ki, tahmini değerler bulmak mümkün. Brian Barrass’ın Ship Design and Performance for Masters and Mates isimli kitabında, “Net Ağırlık” ile yer değiştirme miktarlarının oranları yer alıyor.

UNCTD verilerini kitaptaki oranlarla birleştirince, ortaya 2.15 milyar tonluk bir yer değiştirme çıkıyor.

2.15 milyar tonu okyanusların yüzey alanına böldüğümüzde sonuç ortaya çıkıyor.

Randall Munroe’ya göre sonuç, yalnızca 6 mikron.

Mikronun milimetrenin binde biri olduğunu göz önünde bulundurursak, düşüşün pek de “gözle görülür” olmayacağını anlayabiliriz (6 mikron= 0.006 mm).

Bir ekleme daha yapmak gerek: Deniz seviyesi sürekli yükselmekte olduğu için, gemileri kaldırdığımızı farzetsek bile sadece 16 saat sonra deniz seviyesi eski haline geri dönmüş olurdu.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. kralizasyon dedi ki:

    Gerçekten büyük bir değişim bekliyordum. Çok şaşırdım 6 mikronu görünce.