Sandalyenizin ideal yüksekliği nedir?

Sandalyenizin ideal yüksekliği nedir?

Son yıllarda popularitesi artan kavramlardan biri de ‘ergonomi’. Bu yalnızca insanlara kendilerinde zaten var olan ürünleri adını değiştirip yüksek fiyatla satmak demek değil. Ergonomi ifadesi çalıştığınız masadan oturduğunuz sandalyeye, ekranın hizasına kadar, sizin beden sağlığınızın korunması adına her türlü ayarlamayı içine alır.

Uzmanlara göre çalıştığınız sandalyeyi uygun yükseklikte kullanmazsanız bu pek çok probleme sebep olabilir. Düşük yükseklikteki bir sandalyede oturmak sırt ağrılarına, karpal-tünel sendromuna ve omuz problemlerine sebep olabilirken, çok yükseltilmiş bir sandalyede oturmak da Golfçü Dirseği denilen ağrı ile ortaya çıkan bir pronleme yol açabilir. Bunun için sandalyenizin ideal yükseklikte olması sağlık açısından ve dolaylı olarak iş verimi açısından büyük önem taşır.

Pek çok işyerinde ayarlanabilir sandalyeler bulunur. Bunların yanlarında bulunan ayarlama kollarının amacı sadece iş arkadaşına şaka yapmak değildir. Kendiniz için uygun yüksekliği bulabilmeniz kolaylaşır. Hele ki o sandalye sizden başkaları tarafından da kullanılıyorsa. Bu durumda her seferinde ayarlama yapmanız gerekecektir. Size uygun yüksekliği bilmek bu süreci kısaltır.

Sandalyenizde rahat oturabilmenizin için, dizleriniz 90 derece açıda olmalı, ayaklarınız da yere tam basabilmeli.

Sandalyenizi ideal yüksekliği nedir?

Eğer ayarlanabilir bir sandalyeniz varsa işiniz daha kolay. Sandalyeyi en yükseğe getirip üzerine oturduktan sonra yukarıda belirtilen ölçülere ulaşana kadar yavaş yavaş indirin. Bu şekilde bir başkası oturup ayarı değiştirene kadar ya da bir iş arkadaşınızın şakasına maruz kalana kadar ‘ergonomik’ iş ortamınız olacaktır.

Tabi sandalyenin yanında masanızın konumu da önemli. Masanın yüksekliği, kollarınızı yukarı kaldırmanızı gerektirmeyen bir seviyede olmalı. Eğer masa yüksekse ve alçalamayacak ise bu durumda sandalyenizi yükseltip ayaklarınızı koyabileceğiniz bir destek kullanabilirsiniz. Bütün bunlara uyarsanız, masa başı işte çalışıp akşama bedenen yorgun çıkma derdiniz büyük ölçüde azalır. Hem sizin sağlığınız hem de işin verimi artar.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...