Dantellektüel

Dantellektüel

DantellektüelNew York Merkez Mahallesi karakolunda hummalı bir gece mesaisi.

Önüne geçilemeyen seri katil ve cinayet mahallerinin raptiyelendiği harita önünde çırpınan Amerikan polisi.

“Başımız büyük belada Mayk! Nalet olası katil bu girintili çıkıntılı güzerhalarla bize ne anlatmaya çalışıyor?” diye haykırdı komiser. “Tıpkı oya gibi, dantel gibi” dedi diğeri. “Dantell dostum, kilit nokta dantel olmalı! Derhal profesyonel yardım almalıyız.”

Tığ hakimiyetiyle namlı dantel aşığı Necife tezye mahalleden özel uçakla çoktan aldırılmıştı bile. Tığ arkasıyla kulağını kaşırken kısık gözlerle haritayı inceledi.

“Ara danteli bu. İki zincir çekip tam şuraya batacak” dedi.

Necife Teyze’nin parmağını bastırdığı noktada yapılan operesayonla katil yakalandı. New york güvendeydi ve müteşekkirdi. Düzenlenen ödül töreninde Necife Teyze şöyle dedi:

Çeyizlerin demirbaşıdır dantel. Kimilerine alakasız iplikseller gibi gelse de, el emeği göz nurundan müteşekkil sanat eseridir. Gelenksel Türk evlerinde metrekare başına en az bir adet düşen, televizyonu, telefonu, koltuğu, kolçağı, sehpayı, bilgisayarı taçlandırma payesindeki tek örtü türüdür. ( Fısırdaşmalar…)

Biteviye tekrarlanan minik zincirlerin, bir desene, örtüye, çiçeğe, bir san’at eserine dönüşmesi kinestetik zekanın ta kendisidir! Bazı arkadaşların hızı alamayıp sınırları zorladıkları, vites topuzundan tut da oklava kılfına kadar ördükleri vakidir! Alkışş…

Arada sosyal kriz sebebi olsa da, örnek alışverişi insan ilişkilerini perçinleştirir. Verilmeyen yahut tesadüf edilen dantel örneğini bir çırpıda çıkarabilen kadının fotoğrafik hafızası ve görsel zekasını kim inkar edebilir?

Bu minval üzerine geleneklerden kopuşanlara, dantel tığlamayı reddedenlere, hor görüp analojik zekadan bi haberlere, bahane olarak “entelim” diyenlere “dantel!” diyorum. İlla da hint işi elbiseler, yoluk kafayla salınarak olunmaz entel. Kendinize gelin! Dantel örerken pekala Dante tartışabilinir. Alkış, tufan, konfetiler…

Plaketleri reddeden Necife Teyze’nin onuruna, Özgürlük Heykeli’nin kafasına bol motifli bir dantel geçirildi.

“Biz zevk ve ince çalışma sahibiyiz. Çuval değil, sık iğne geçiririz” diye mırıldanırken, komisere seslendi; “Üçgen sarkıt danteli hayta! Üçgen duracak!”

Halime Gürbüz – Türkiye

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...