Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Patates cipsini kilo almamak isteyenler dışında sevmeyen yoktur sanırım. Dolayısıyla, dünya üzerindeki en yaygın çerezdir diyebiliriz. Ancak pek çok ürün gibi bunun hakkında da bildiğimiz tek şey leziz oluşudur. Nasıl üretildiğini çok fazla düşünmeyiz. İşte bu yazımızda patates cipslerinin üretim safhalarını sizlerle paylaşacağız.

Giriş

Bu cipsleri üretmek için taze patatesler kullanmak zorundalar. 24 saatten daha taze… Aksi takdirde patateslerde siyah bölgeler oluşmaya başlar.

Üzerlerindeki kumlardan arındırıldıktan sonra, patatesler soyma makinesine kadar su dolu bir kanalda ilerler.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Soyma makinesinin silindiri, patatesleri pürüzlü tekerlerine sıkıştırarak kabukları soyluncaya dek defalarca döner. Bu makine saatte 12.000 ton patates soyabilir.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Bir sonraki adımda, bir düzenek yardımıyla patatesler boylarına göre ayrılır. Küçük olanlar bir sonraki yıkama aşaması için aşağı düşerken, büyük olanlar kesilmek üzere yukarıda kalır. Onlarda kesildikten sonra yıkama kısmına düşer.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Patatesler yıkandıktan sonra dilimleyicilerden geçer. Dilimleyicinin bıçakları değişik şekil ya da kalınlıklara ayarlanabilir. Haznenin dönmesiyle oluşan merkezkaç kuvvetiyle, patatesler keskin bıçaklara doğru fırlatılır.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Normal bir patates cips diliminin kalınlığı milimetrelerle ifade edilir. Ortalama boy bir patatesten 36 dilim çıkabilir.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Sonunda patates dilimlerinin yıkanma aşamasına sıra gelir. Hepsi dev bir silindir içinde 1 dakika boyunca serin suyla döne döne yıkanır.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Daha sonra hava üflenen bir tünelden geçirilerek kurumaları sağlanır.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Kızartma bölümü 190 santigrad derecede kaynamakta olan kanola yağı içerir. Sadece 3 dakika sonra patates dilimleri, patates cipsine dönüşmüş olur. Kızarmış dilimler kızartma bölümünden çıkarken, yağları da süzülür.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Bir sonraki adım: Tuz banyosu.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Cipsler daha sonra ayıklayıcıya gelir.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Elektonik bir kamera üzerinde kahverengi leke ya da herhangi bir bozukluk olan dilimleri tespit eder ve o dilimler bir hava basıncıyla ayrılır.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Daha sonra türlerine göre, üzerlerine çeşitli çeşniler serpilir.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Maddeler

Bir sonraki düzenek, paketlenmek üzere cipsleri ayırır ve aktarır.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Cipsler poşetlere doldurulur ve poşetlerin ağızları kapatılır.

Patates cipsi nasıl üretiliyor?

Sonuç

Normal bir patatesten, patates cipsine geçiş süresi 15 dakika kadardır. Onu tüketme süresinden oldukça kısa.

Bu yazıdaki fotoğraflar Discovery Channel‘da yayınlanan How It’s Made isimli dizi-belgeselden alınmıştır.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

13 Yanıt

  1. isa dedi ki:

    merhaba bende cips üretim fabrikasında çalışıyorum kızartma ve soslama bölümünde fakat kaliteli bir cips elde edemiyoruz sürekli yağlı çıkıyor aşamalarınizı okudum aynı bizde ek olarak birde sıcak sudan geçme aşaması var acaba neyden kaynaklana bilir neler yapıyoruz olmuyo kullandığımız yağdan olabilir mi orkide kızartmalık yağ kullanıyoruz tavsiye ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim

    • temo dedi ki:

      abiler ve bacılar sizden bir ricam var patates fabrikasi kurmayi düşünüyorum yurt dişina da çok merak ediyorum her hangi patates türünden cips üretilir mi yoksa belli türmü gerekir? umarım yardımcı olursunuz şimdiden teşekurler

  2. devran dedi ki:

    yağdan o yağdan.

  3. pervane dedi ki:

    lutfen telefon numaranizi bizim poctamiza gonderin sizinle balanti kuralim.biz cipsi ureten makinayi almaq isteyiriz sirketimizcin/burda iletisimi bulmadim.onceden tesekkurler

    • victory dedi ki:

      Merhaba,

      Biz patates cipsi üreten makine satışı yapmıyoruz. Bu yazıyı, cipsin nasıl ürtildiğini okuyucularımıza göstermek için hazırladık.

      İyi çalışmalar.

  4. pelin dedi ki:

    yaptığınız gerçek mi

    • ebru eski dedi ki:

      yahu daha deminden kola nasıl yapılır baktım midem çok fena bulandı şimdicips yıkanmak için kalana giriyor yazıyor okudum sırada karnımda açtı valla çok aç ama bütün iştahmı aldnız aga

  5. ayşe fevzioğlu dedi ki:

    merhaba ,
    çips kızartna makinesi almak istiyoruz ,bilgi gönderırsiniz memnun olurum ,
    ayse fevzioğlu

  6. Orion dedi ki:

    Yazınız için teşekkürler. Çok açıklayıcı olmuş.

  7. topal karınca dedi ki:

    ne çok aşamadan geçiyor.gayet temiz bir sekilde hazırlanıyormuş.
    ebru hanım mide bulandıracak iştah kaçıracak bir görüntü yok ki patates toprak altında yetişen bir sebze ve kanal içerisinde temizlenmesi daha uygun topraktan arındırmak icin.üstelik sokaktaki kanal değil yapay kanallar ve sonra bir kaç kez daha yıkanıyor.teşekkür ederiz.paylaşım güzel de ben evde yapmak istiyorum nasıl kıtır kıtır oluyor bunlar yaaa

    • mun dedi ki:

      merhaba. bu makina turkiyede bulunur mu. fiyati ne kadar? nereden alinir. yada baska kaliteli makina bulunur mu. izmir cevresinden bulunur mu/
      bilginizi paylasirsaniz sevinirim. tesekkur ederim

  8. Mustafa dedi ki:

    Patates cipsi (direkt patetesden imal edilen, tortilla cips makinaları türkiyede imalatı yapılmıyor. Mısır cipsinde güzel makina yapan 1-2 firma var. Patates cipsi makinadan ziyade proses ve kontrolleri sıkıntılı. Yagın asit oranının dengede tutulması gerekiyor vs. Pateteslerin depolarda şekerlenmesinin önlenmesi gerekiyor. Birde bu makinlar genelde ithal olduklarında fiyatlarıda bir kaç milyon dolarlar civarında.

  9. buse bağcı dedi ki:

    hiç irenç bir şekilde yapılıyormuş.Şu an patates cipsi hç yiyesim yok.Başka bir yerden şunu öğrendim:
    kanser ve kalp krizi yapıyormuş.
    bunu da öğrenince hiç yiyesim gelmedi.Ya sizin?