Dönüş Yolu Neden Kısa Gelir?
Birçoğumuz eve dönerken garip bir şekilde yolun gidiş yoluna nazaran daha kısa geldiği hissine kapılmışızdır. Washington Post “dönüş yolu etkisi” denilen bu olayın sebebini araştırmak için bilime başvurdu.
“Dönüş yolu etkisi” için birkaç muhtemel sebep var. En basitinden zamanın kendisindense zamanın geçmesine daha çok dikkat etme eğilimindeyiz.
Dikkatimizi başka bir şeye verirsek mesela yolculukta etrafı seyretmek gibi zaman daha çabuk ilerleyecektir. Washington Post’ta ifade edildiğine göre, zamanın daha hızlı geçmesini istiyorsan daha çok dikkatini toparlamalısın:
Bu düşünce kesinlikle şu atasözlerinin anlamını gösteriyor: “Başında beklediğin su asla kaynamaz” ve “Eğlenirken zaman su gibi akıp gider”. Ayrıca bu olay hayatımız tehlikedeyken zamanın yavaş geçtiği olgusunu açıklamaya yardımcı oluyor. Bu, aynı zamanda görünen o ki, hafızamızda da gerçekleşiyor: Hasret kaldığımız anılarımıza daha çok dikkat ediyoruz, bu zamanları hatırlarken daha uzunmuş gibi geliyor.
Bu olgu ilginç bir fikre rehberlik ediyor. Şöyle ki: “İçinde bulunduğumuz ana daha çok odaklanarak, beynimizin bu anla ilgili algısını yavaşlatabilir ve hayatımızın daha uzun sürdüğünü görebiliriz.”
Aslında bu yeni bir fikir değil ama hepimize garip gelen bu duyguyu açıklamak güzel.
Kaynak: Washington Post.