Dikkatli Bakınca İnsanlar Daha Güzel Görünüyor

Dikkatli Bakınca İnsanlar Daha Güzel Görünüyor

Harvard Üniversitesi’nden Viola Störmer ve George Alvarez‘in gerçekleştirdikleri yeni bir araştırma; bir insanın yüzüne dikkatlice bakmanın onu daha çekici gösterebildiğini ispatladı.

Daha önce yapılan araştırmalar, dikkatin bir objeyi olduğundan daha parlak ve daha canlı renkte görmeye sebep olabildiğini gösteriyordu. Bu yanılsamanın iyi bir örneği, Darthmouth Koleji’nden Nörolog Peter Tse tarafından keşfedilen şu illüzyon:

Peter Tse - İllüzyon

Resme bakın ve hepsi aynı parlaklıkta olan yarı-saydam üç halkayı farkedin. Şimdi merkeze gözünüzü sabitleyin, dikkatinizi sadece tek bir halkaya yöneltin. Odaklanmayı seçtiğiniz halka hem daha parlak hem de diğer iki halkanın önüne yerleştirilmiş olarak görünecek. Şimdi farklı bir halkayla işlemi yineleyin, hangi halkaya bakmayı seçtiyseniz, diğerlerinden daha önde belirecek.

Störmer ve Alvarez, dikkatin artırıcı etkisinin sadece yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi parlaklık ve renk gibi düşük düzey görsel özelliklere değil, ayrıca yüz çekiciliği gibi sözde üst düzey özelliklerin de etkili olup olmadığını araştırmaya çalıştılar. Cevabı bulmak için bilgisayar ekranında sol ve sağ yarımlar halindeki çifter çifter yüzleri görüntülediler. Sol ve sağ yüzler dikey eksene göre hizalı değildi, ekranın dikey ekseni boyunca biri yukarı doğru yerleştirilmişken diğeri aşağı doğruydu. İnsanların, gözlerini ekranın merkezinden oynatmaksızın, dikey istikamette hangi yüzü daha çekici bulduklarını bildirmeleri istendi. Katılımcıların dikkatlerini bir yüze veya diğerine yönlendirmek için, araştırmacılar ekranın rastgele seçilen bir yarısına bir siyah nokta yerleştirdiler.

Störmer ve Alvarez’in varsayımlarına göre, eğer dikkatin çekicilik değerlendirmesi üzerinde bir etkisi olduysa, o halde katılımcılar işaret olmayan bölgeden daha sık işaretli bölgeyi seçecekti.

Sonuçlar toplandı. Veriler, dikkatin gerçekten de çekicilik algısı üzerinde pozitif ve tutarlı bir etki oluşturduğunu gösterdi. Denekler (dikkatlerini verdikleri) işaretli bölgedeki yüzlerin, (dikkatlerini vermedikleri) işaretsiz bölgedeki yüzlerden daha çekici olduğunu bildirdiler.

Störmer ve Alvarez, bu keşfin gerçek dünyadaki yüzleri algılamada da anlamlı olduğunu söylüyorlar.

Kaynak: Scientific American

 

Sevebilirsin...