“Yazar tıkanması” nasıl aşılır?

“Yazar tıkanması” nasıl aşılır?

daktilo“Yazar tıkanması” (Writer’s Block), herhangi bir fiziksel problem olmadan, daha önceleri kolaylıkla yazabilen birisinin aniden yazı yazamamaya başlamasıyla ortaya çıkan bir problem. Yakın dönemde Harry Potter serisine 3 yıl ara verdiği için J. K. Rowling‘in de bu probleme yakalandığı iddia edilmişti. Rowling bu iddiaları reddetmiş, kısa bir süre sonra Harry Potter and the Order of the Phoenix’i yayınlamıştı.

“Yazar tıkanması”nın genelde çok okunan, başarılı yazarlarda görüldüğü söyleniyor. Her yazısında, önceki yazılarından bir adım ileri gitmeye çabalayan başarılı yazarların bir noktada “tıkanmaları” ve yazdıkları yazıları beğenmemeye başlamaları insana çok da garip gelmiyor aslında.

Problemin 3 haftaya kadar sürmesi normal karşılansa da; tarihte, yıllarca, hatta on yıllarca sürmüş örnekleri var. Amerikalı yazar Henry Roth’un 60 yıl boyunca yazamadığı biliniyor.

Writer’s Block’un neden kaynaklandığı ile ilgili yığınla görüş var. Psikiyatristlerin çoğu, bu rahatsızlığa depresyon ve anksiyetenin sebep olabileceğini söylüyorlar.

Yazar tıkanması, sadece tanınmış yazarların problemi değil. Sürekli yazması gereken hemen herkes, zaman zaman yazmaya karşı isteksizlik duyabiliyor. İnsanların seslerini duyurma, yazı yazma şansı internetle beraber artınca, “yazar tıkanması”na yakalananların sayısı da arttı belki de. Zaman zaman ünlü blog yazarlarının yazmayı bıraktıklarını görüyoruz. Çoğu blog yazarı da bir dönem haftalarca yazı yazamıyor.

Peki başlıkta sorduğumuz soruya geri dönelim: “Yazar tıkanması” nasıl aşılır?

Bununla ilgili değişik tavsiyelerde bulunuluyor:

  • Ortaya çıkan ürün ne olursa olsun yazma ve çalışma saatlerini programa uygun sürdürmek.
  • O sırada akla gelenlerin yazıldığı serbest yazılar (free writing) için kısa süreli periyodlar ayırmak.
  • Yazar egzersizleri yapmak. Özet listeler oluşturmak gibi yazım egzersizlerini yayınlayan pek çok websitesi var. Buralardaki egzersizlerden yararlanılabilir.
  • Ara verip, üzerindeki baskıdan kurtulmak.
  • Sıradışı bir şeyler yapmak. Eğer “yazar tıkanması”nın sebebi fikir azalmasıysa; yeni bir yerler görmek veya yeni bir aktiviteye katılmak farklı fikirler bulunmasını sağlayabilir.
  • Yazmaya bir iki gün ara verdikten sonra tekrar başlamak.
  • Eğer hikayenin gidişatı toparlanamıyorsa, gidişatla ilgili ana noktaları içeren bir taslak hazırlamak.
  • Yazının başlangıcında yapılan “beyin fırtınası”, yazının gidişatında ana noktaları birbirine bağlamada faydalı olabilir.
  • İlham gelmesine sebep olabilecek filmler, oyunlar seyretmek ve kitap okumak.
  • Açık havaya çıkmak.
  • Asemik yazım tekniği 1 kullanmak.

Bu tavsiyelerden yararlanarak “yazar tıkanması”nın önüne geçebilirsiniz.

1 Normal yazılara benzeyen fakat okunamayan el yazıları. Çocukların çizdiği şekiller de asemik yazım içinde kabul edilebilirler.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Sercan dedi ki:

    Sürekli yazmak gibi bir zorunluluk duyan yazarlar da doğal bir problem.