Egzersizin de Fazlası Olur

Her şeyin fazlası zarar. Normalde güzel olan şeylerin bile… Güneş ışığı D vitamini seviyeni yükseltir ve bu sıklıkla iyidir, ama fazlası deri kanserine yol açar. Kara lahana besleyici bir besindir, ama fazlası tiroid sorunlarını tetikler. Egzersiz kalbin, beynin ve belin için yararlıdır, ama fazlası rabdomiyoliz denilen tehlikeli bir soruna yol açabilir. Ağır antrenmanların popüler olmasıyla birlikte, doktorların hayati tehlike arz eden durumlarla karşılaşma sıklıkları artmıştır. 

Dönüşü Olmayan Noktayı Geçmek

Rabdomiyoliz, kasların gerçekten kırılma noktasına kadar itilmesi sonucu oluşur. Kas lifleri parçalanır ve çok sayıda myoglobin proteini kana karışır. Normalde bu tür maddeler böbrekler yoluyla süzülür, ama bu olayda süzülmesi gereken çok fazla madde vardır. Böyle bir durum başladığı zaman, hasta kişi kaskatı, ağrıyan ve narin kasları ile kendini yorgun ve güçsüz hisseder. Maalesef, bu semptomlar ağır egzersizlerin sıradan sonuçları olabilir, fakat bu sefer öyle değildir. Miyoglobinin toksik düzeyleri, idrarı kahverengine dönüşür. Doktorlar genellikle bunu damar yolundan sıvı enjekte ederek tedavi ederler ve bazen böbrek diyalizine de başvurmak durumunda kalırlar.

Rabdomiyoliz klasik olarak fiziksel yönden ağır işlerle ilişkilendirilmektedir, tıpkı askerler ve itfaiyecilerde olduğu gibi… Ayrıca bunun travmatik yaralanmalarla da olacağı bilinmektedir, ki bu da kas hücrelerinin parçalanarak myoglobinin açığa çıkmasının başka bir yoludur. Fakat son zamanlarda, insanlar açık alan egzersizlerini daha çok tercih etmektedirler.  2010 ile 2014 yılları arasında, yalnızca bir New York hastanesi acil servisinde 29 tane egzersize bağlı rabdomiyoliz vakası olmuş ve spin dersleri sonrasında rahatsızlanan çok sayıda vaka ile karşılaşılmıştır.

Limitlerini Bil

Rabdomiyoliz sıklıkla egzersize yeni başlayan insanlarda ortaya çıkar ve formunun zirvesinde olan insanlarda da sık görülür ki, en riskli olanlar da bunlardır. Bunun sebebi ise, fiziksel olarak zinde olduğunuzda yeteneklerinizi yüceltebilir ve bu yüzden daha önce hiç yapmadığınız CrossFit veya spin antrenmanlarında kendinizi zorlayabilirsiniz. “Spor salonunda insanlar bana rabdomiyolize yakalandıklarını söylediklerinde, ilk fark ettiğim şey onların kendi iradelerinden vazgeçmiş olmalarıdır.” diyor New York Times’dan egzersiz fizyoloğu Joe Cannon. “Kendi limitlerine bakmadan, eğitmenin onlara dediklerini harfiyen yapıyorlar, çünkü güçsüz görünmek istemiyorlar.”

Rabdomiyoliz’den kaçınmanın yolu şu: Limitlerini bil, asla ötesine geçme. Yeni bir egzersiz programına başlarken, ilk bir kaç seferi deneme çalışması olarak değerlendir ve kendine fazla yüklenme. Bisikleti deneyimli bir bisikletçiye göre daha yavaş kullanabilir, üç yerine bir set skuat yapabilir ya da hafta sonları 10 mil koşacak yeni arkadaşlarına katılmak yerine, koşu mesafeni daha yavaş geliştirebilirsin.

Bu uzun vadede daha yararına olacaktır.

Kaynak: Curiosity

Resul Çevik

Malıçlı bir mühendis. Okur, yazmaya çalışır.

Sevebilirsin...