İş Görüşmesinde Verecek Cevap Yoksa Ne Söylemeli?

Görüşmecinin görüşmede belirli tecrübelerinizi ya da iş ile ilgili yeteneklerinizi sorması oldukça doğaldır. Fakat daha önce görüşmecinin size bahsettiği ya da sizden bahsetmenizi istediği benzer durumları yaşamadıysanız takılabilirsiniz.  İşte sordukları sorulara istedikleri şekilde verecek cevabınız yoksa bile sizi iyi bir aday konumuna getirmesi için söylemeniz gerekenler.

Career Tools’daki uzmanlar, görüşmeyi kendi iş ile ilgili yetenekleriniz ya da sahip olduğunuz deneyimlere nasıl yönlendireceğinizle ilgili örnek bir cevap hazırladı.

Görüşmeci: Bu departmanda bazen diğer departmanlarda çok uygulanmayan idari kararları vermek zorunda kalıyoruz. Bize lütfen daha önce verdiğiniz bu tarz bir kararınızı ve bunu nasıl uyguladığınızı anlatır mısınız?

Yanıt: Malesef,  daha önce böyle bir durumda kalmadım. Ancak müşteri geri ödemeleri ile uğraştım ve bazen müşteri geri ödeme istediğinde ve biz de yapamayacak durumda olduğumuzda politikamızı zorladığımız oldu. Bunu anlatmamı ister misiniz?

Elbette, bu bir örnek. Kendi örneğinizi ve tecrübenizi görüşmenize uygun şekilde düzenleyerek görüşmeciye sunmalısınız. İşte yanıtlarınızın izlemesi gereken genel formül:

1. Bu sorularına verecek cevabınız olmadığını kabul edin. Mülakatlarda sorulan soruların hepsine harfi harfine istedikleri cevapları veremezsiniz. Onların aradığı cevabın sizin vereceğiniz cevap olmadığını anladığınızda, görüşmeciden soruyu daha açık bir şekilde ifade etmesini isteyin. Aksi halde iletişim zorlaşacaktır ve kopukluk oluşacaktır.

2. İş ile ilgili bir yeteneğinizi ya da bir deneyiminizi belirleyin. Bir ya da iki cümlede ne hakkında konuşabileceğinizi ve hazırladığınız cevabı nasıl onların aradığı cevaba benzetebileceğinizi tasarlayın. Kalifiye bir eleman olduğunuzu düşünmeleri için bu bağlantıyı kurmalısınız.

3. Eğer sizin bahsetmek istediğiniz yetenek veya deneyiminizi duymak isterlerse paylaşın. Fakat sizin bahsettiğiniz örneğin onların istediği olmadığına karar verirlerse, boşuna konuşmakla zaman kaybetmek istemezsiniz. Hayır demelerine hazır olun. Görüşmeci  eğer  baştan örneğinizi dinlemek istemezse yumuşak bir geçişle devam edin ve “Bu durumda size bundan, bu olaydan veya şu tecrübemden bahsetmek isterim” gibi bir şey demek belki işe yarayabilir.

Lafın kısası sizin hedefiniz, görüşme boyunca etkili bir şekilde sahip olduğunuz yetenek ve hünerlerinizi göz önüne sermek olmalıdır. Bu yüzden onların sorularına odaklanıp harfi harfine onların istediği cevapları vermeye çalışarak işi batırmak yerine sizi aday olarak  parlatacak cevaplara odaklanmalısınız.

Kaynak: Lifehacker

Busra Ayaz

#Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi #Edebiyat #Şiir #Felsefe

Sevebilirsin...