Başarılıysanız, Diğerlerini Yanınıza Çekin

Eğer gözde bir çalışansanız, büyük bir ihtimalle hedef tahtası konumundasınızdır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre iş arkadaşları, en iyi performanslı meslektaşlarını aşağı çekmek istiyorlar.

Journal of Applied Psychologly’de yayımlanan Minnesota Üniversitesi Profesörü Elizabeth Campbell öncülüğünde gerçekleştirilen çalışma, çalışanların bireysel ve bir arada çalışmak zorunda oldukları, sosyal olarak dinamik bir çevreyi temsil ettikleri için, geniş çeşitlilikte salonlarda çalışan bir kaç yüz dekoratörü inceledi. Bu grup üyelerinin birbirlerinin en iyi  performansları hakkında kötü konuşmaları ve birbirlerinin namlarını tehlikeye sokmalarının çok daha olası olduğunu gördüler. Üstelik daha fazla işbirliği halindeki çevrede, daha çok grup üyesi en iyi performansı olan kişileri düşürmeye çalıştı.

Daha sonra bu çalışma işbirlikçi ve rekabetçi olmak üzere 2 ayrı gruba ayrılan üniversite öğrencileri üzerinde denendi. Bu senaryoda, yalnızca kaynaklar kısıtlı olduğu ve bu kaynaklar daha sık çalışana gittiği zaman grup üyeleri en çok çalışanları tehdit olarak gördüler. Kaynakların eşit ölçüde dağıldığı işbirliği halindeki grupta ise, grup üyeleri birbirlerinin en iyi performanslarından yarar sağladılar. Böylece birbirlerini baltalamak yerine desteklediler.

Bu baltalayıcı davranış çok şaşırtıcı değil. Bu muhtemelen bu zamana kadar tahmin ettiğiniz bir şey. Fakat bunu uygulamalı olarak açık şekilde görmek çok üzücü. Bir düşünün. Kimse dişli, ortalamayı bozan, diğerlerinin kötü gözükmesine neden olan çalışanlardan hoşlanmaz. Onlar yönetimin beklentilerini arttırır, diğerlerinin yükselmesini zorlaştırır ve işlerinde yeterince iyi değillermiş gibi aşağı hissettirir.

Peki gözde bir çalışansanız ne yapmalısınız? Yapabileceğiniz en iyi şey, iş arkadaşlarınızın size nasıl baktığının farkına varmak ve arkadaşlarınız içinde problem olmamak. Verimliliğinizi düşürmek ya da tembel olmak zorunda değilsiniz; fakat görkeminizi paylaşmak, nazik olmak ve sizi kıskanılan bir iş arkadaşından destekleyici bir arkadaşı dönüştürecek olan herhangi bir şey yapmak sizin yararınızadır. Biraz simit ya da donut getirin, takılan birini gördüğünüzde yardım teklif edin ve mütevazi olun. Eğer ekibine göz kulak olan bir yönetici iseniz tetikte olmanız gerekir. Davranışları izleyin ve bir şey mümkün oldukça büyüyüp kötüleşmeden müdahele etmeyi unutmayın. Çalışanlarınıza, en iyi performans gösteren kişilerle birlikte çalışmanın, onları baltalamaktan daha yararlarına olacağını gösterecek yollar bulun.

Kaynak: Lifehacker

Busra Ayaz

#Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi #Edebiyat #Şiir #Felsefe

Sevebilirsin...