30 Günde Yeni Bir Şey Öğrenme

30 Günde Yeni Bir Şey Öğrenme
Bugün, uzun zamandır öğrenmeyi ertelediğimiz bir şeyi çözerek herşeyi değiştireceğiz ve önümüzdeki 30 gün içinde yeni bir beceri edinmek için ayrıntılı bir plan yapacağız.

Öğrenecek Bir şey Seç

Öğrenmeyi ertelediğin şeyin ne olduğunu bul. Her zaman yapmak istediğin fakat vazgeçtiğin şeyleri düşün ve bunların bir listesini yap. Günlük hayatta geliştirmek veya öğrenmek istediğin, ancak zamanının olmadığını düşündüğün neler var? Yabancı dil öğrenmek? Ailen ve arkadaşların için lezzetli yemekler yapmak?

Kariyerini, sosyal hayatını geliştirmek ya da sadece hayatı daha ilginç ve eğlenceli kılmak için öğrenebileceğin çok sayıda konu var. Listene bunları da ekle.

Artık gerçekten öğrenmek istediğin şeylerin listesi elinde. Yani bir başlangıç noktasına sahipsin. Şimdi listeden bir tanesini seç ve sonraki 30 gün boyunca bu beceriyi öğrenmek ve pratik yapmak icin kendine söz ver.

Seçtiğin Konuyu Çalış

Yeni hedefin için çalışmaya nereden başlayacağını bilmiyor gibi hissedebilirsin. Neyse ki, öğrenmek istediğin şey ne olursa olsun, garanti edebilirim ki işin zor tarafı zaten bitmiş durumda. Pek çok kişi bu yoldan daha önce yürüdü ve edindikleri bilgileri yazıya döktüler. Bu bilgi çağında; kitapları, blogları ve araştırma çalışmalarını bulabileceksin, hepsi parmaklarının ucunda. Tekerleği yeniden bulmak zorunda değilsin. Tek yapacağın daha önce toplanan bilgilere ulaşmak ve onları uygulamak.

Hedef Belirle

Yeni bir şey öğrenmenin en önemli noktası hedef belirlemektir. Bu yüzden, doğru yolda olduğundan emin ol. Çoğu insan hedefi olmayınca bocalayıp durmakta ve sonunu görmediği bir yolda yavasça ilerlemekte. 30 gün boyunca tek bir basit amaç için ter dökmek, bu görevi hızla ulaşılabilir ve takip edilmesi kolay yapar. Hedefler kendine meydan okuyabileceğin şekilde seçilmeli ama gerçekçi de olmalı. Böylece bu hedeflere ulaşabilmeli ve ilerlemeye devam edebilmelisin. “Bir konuda dünyanın en iyisi olmak” şeklinde bir hedef belirlemek kulağa çok hoş geliyor ama sadece 30 günde bunu başarmak ihtimal dışı. Bunun yerine, olumlu yönde büyük adımlar atmanı sağlayacak hedefler belirlemek zorundasın.

Akıcı bir şekilde Japonca konuşmayı ya da dünya çapında tanınmış bir şef olmayı istemek, yeterince açık hedefler değil. Bunlar ilginç hedefler, ancak başarılı olduğunu anlayabilmek, hedefine ulaştığından emin olmak için ölçebileceğin bir yola ihtiyacın var. Unutma ki amacın gerçekçi ve ulaşılabilir, uygun bir seviyede ve ölçülebilir olmalı.

Parçalara Ayır

Hedefini belirledikten sonraki aşama, gelecek 30 günü, hedefine ulaşabileceğin şekilde öğrenme ve uygulama parçalarına bölmek. Öğrenmeye çalıştığın şey ne olursa olsun, o beceriyi öğrenmek için gerekli alt becerileri belirlemen gerekir. Pratik yapıp öğrenmek ve uzmanlaşmak için, 30 günlük mücadelende edineceğin temel beceriyi 4-5 alt beceriye bölebilmelisin. Böylece ana hedefe 4 hafta içinde ulaşabilirsin.

Asıl önemli olan şey en başta oturmak ve uygun bir plan yapmak. Sonrasında hedefe ulaşmanı sağlayacak bu becerileri her gün biraz vakit harcayarak öğrenebileceksin.

Ölçme ve Değerlendirme

30 gün boyunca üzerinde çalışacağın bir konu buldun ve öğrenip uygulayabilmek için ana hatlarıyla planını yaptın.

Son aşama, ne durumda olduğunu ölçmek ve değerlendirmek. Bunu yapmak için 30 günün sonunu bekleyebilirsin, fakat benim tavsiyem doğru yolda olduğundan emin olmak için, düzenli aralıklarla kendini test etmen.

Bu kılavuz, kendi çalışmanı yönetmek için 30 günlük bir plan tasarlamana yardımcı olmuş olmalı. 30 günün sonunda, başarılı olup olmadığını değerlendirebileceksin.
Eğer amacına ulaşamadıysan üzülme. Yeni becerinde sadece uzun bir yol kaydetmedin (Eğer plana harfi harfine uyduysan), aynı zamanda zorluklarla mücadele etme alışkanlığı da elde ettin ve hepsinden önemlisi kendini aştın.

Kaynak: 30 Day Life Upgrade

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...