Etkisiz İnsanların 10 Hastalığı

Etkisiz İnsanların 10 Hastalığı

Etkisiz İnsanların 10 Hastalığı

1. Sorumlulukları Ciddiye Almamak

Etkisiz insanlar hayatın sorumluluklarını ciddiye almazlar. Genellikle işlerinde, arkadaşlarıyla olan buluşmalarında gecikirler veya hiç olmazlar. Son dakikada randevularını iptal edebilirler veya sıklıkla unuturlar.

2. Her şeyi Aşırı İncelemek

Etkisiz insanlar düşünmeye o kadar çok zaman ayırırlar ki, eyleme geçmeye zaman kalmaz. Aynı şey üzerine defalarca düşünebilirler. Zihinlerinde geçmiş durumları tekrar tekrar canlandırırlar veya diğerlerinin düşünceleri hakkında kaygılanırlar. Plan yapmak, hazırlanmak ve başarıya odaklanmak yerine düşünmeye çok fazla zaman ayırırlar.

3. Öncelikleri Belirlememek

Etkisiz insanlar yapacaklarını düzgün bir öncelik sırasına koymazlar. Haftalar sonra bitmesinde sakınca olmayan şeylere veya vakitlerinin büyük kısmını alan angarya işlere odaklanabilirler. Sonuçta, önemli işleri zamanında bitiremezler.

4. Olumsuz Haber Aramak

Etkisiz insanlar her şeyde dezavantajları düşünürler. Pozitif olayları görmezden gelirler. Aksine negatif olaylar dikkatlerini çeker. Ters giden her şeyin üzerinde durur ve sıkça bu problemleri abartırlar.

5. Önerileri Reddetmek

Etkisiz insanlar onları önemseyen arkadaşlarından ve ailelerinden gelen önerileri kabul etmeyi reddederler. Aynı zamanda profesyonellerden ve uzmanlardan gelenleri de geri çevirirler. Genellikle başka insanlar için işe yarayan şeylerin, onlar için işe yaramayacağını düşünürler. Çünkü onların durumlarının diğerlerinden çok farklı olduğu şeklinde sabit bir fikre sahiptirler.

6. Bilinçsiz Vakit Harcamak

Etkisiz insanların zamanın nasıl geçtiği hakkında fikirleri yoktur. Zamanlarını genellikle kayıp eşya arayarak, bir projeye başlayıp ara vererek veya fayda getirmeyecek aktivitelerle uğraşarak harcarlar. Etkisiz insanlar saatlerce televizyon izlerler, uzun saatler boyunca uyurlar ve başarıları düşer.

7. Amaçları Belirleyememek

Etkisiz insanlar genellikle hayatlarını yönlendirme eksikliği çekerler. Amaçlarını saptamazlar ve sıkça ne istediklerinden emin olmadıklarını söylerler. Gelecekte yapabilecekleri hakkında kendilerini geliştirmeyi denemek yerine dururlar ve hiçbir şey yapmazlar. Sonuç olarak sönük kalırlar ve kariyerlerinde, ilişkilerinde veya maddi durumlarında başarıya ulaşamazlar.

8. En Kötüyü Beklemek

Her zaman en kötü durumun gerçekleşmesini beklerler. Genellikle felaket senaryolarını hayal ederler. Bu karamsar durumları sonunda sıklıkla kendi kendini gerçekleştirir.

9. İşler Zorlaşınca Bırakmak

Etkisiz insanlar genellikle işler zora girdiğinde kolaylıkla vazgeçerler. Bir şey yolunda gitmediğinde; “Bunun olmayacağını sana söylemiştim” tavrı takınırlar. Engellerin üstesinden gelmek için problem çözme stratejileri bulmak yerine, aşılması imkansız engellerden müteşekkil bariyerler görürler.

10. Her şeyi Son Dakikada Yapmak

Etkisiz insanlar dünyası, her zaman ya bir gün geçtir ya da bir dolar eksiktir. Çoğunlukla faturalarını ödemek için son güne kadar çabalarlar ve bir yere gitmek için kapıdan son saniyede çıkarlar. Bu son dakika yaklaşımlarının bir sonucu olarak, yoğun trafik vs. gibi günlük stres etkenleri tarafından bozguna uğrarlar.

Kaynak: Amy Morin, Lifehack

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...