Nasıl kestirilir?

Nasıl kestirilir?

Nasıl kestirilir?Boş vakitlerimizi değerlendirmenin en zevkli yollarından biri de şüphesiz kestirmektir. Özellikle üzerimizde biraz da yorgunluk varsa o uyuklama ve arkasından gelen uyku bizi adeta içine çeker. Hem de ne tatlıdır.

Ama bu kestirmelerde de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var: Zaman ayarlaması, ortam şartları vs.

Bu kurallara dikkat etmediğimiz çoğu zaman o tatlı kestirmelerden uyandığımızda beynimiz sanki duruyor. Herhangi bir mevzuyu kavramak için dakikalar harcıyoruz. Uykunun zararı faydasını kat be kat geçiyor. Peki tatlı ve faydalı bir kestirme için neler yapmalıyız?

Uyku süresince, beynimizin elektriksel işleyişi 5 evreden geçer.

Uyku evreleri

Öğle vakti 20 dakikalık bir tavşan uykusu 2. evreye girer ki; bu aşamada uyanıklılık ve konsantrasyon artar, ruhsal durum dengelenir. Hatta uyanıklılığınızın artmasını istiyorsanız, yatmadan önce bir fincan kahve içmelisiniz. 45 dakikaya kadar olan uyku da REM(hızlı göz hareketleri) içerir. Bu da üretken düşünmeyi ve hisleri artırır.

Kestirmenizi 45 dakika veya daha azıyla sınırlayın, eğer kestirme sonrası iş yapacaksanız. Yoksa, yavaş dalgalı uykuya geçiş yapabilirsiniz. 45 dakikadan fazla olan bu uykunun sonucunda üzerinize ciddi bir şekilde atalet ve uyuşukluk binecektir. Yarım saat veya daha uzun süre, konstantre olamama ve sersemlik gibi problemler olacaktır.

Ama siz en az 90 dakika uyumak isteyebilirsiniz. Çoğumuz her gece ihtiyacımızdan 1-1,5 saat az uyuyoruz. Yeni bir araştırmaya göre, uykusunu alamamış bir insanın durumu, normal davranışlar ile tamamen yanılma ya da hata yapma, geç tepki verme ve dikkatsizlik arasında değişiyor. Tanıdık geldi mi?

Bir buçuk ile iki saat arası uyku genellikle uykunun bütün evrelerini içerir. Zihniniz temizlenir, hatırlama kabiliyetiniz gelişir ve eksik uykunuz tamamlanır.

Bütün bu evreleri kapsayacak bir kestirme (en az bir buçuk saat sürer), rüya görülen evrede uyanmanızı sağlayarak uyuşukluluğu ve ataleti sınırlayacaktır.

En ideal kestirme:

En ideal kestirme

Bu yazı, The Boston Globe ‘un “How to nap” isimli araştırma yazısından tercümedir. Resimler opereysin.com’a aittir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

3 Yanıt

  1. victory dedi ki:

    Faydalı bir araştırma olmuş 🙂

  2. wolworin dedi ki:

    işte başarının bir sırrı daha
    başarabilene ne mutlu

  3. suha dedi ki:

    20 dk kestirme ile bazen yeniden doğmuş gibi nasıl olunuyor .