Opereyşın v5 yayında!

Opereyşın v5 yayında!

Opereyşın 8. yaşgününü kutluyor. 7 yaşımızı doldurduğumuz bu gün, 3 yıldır kullandığımız tasarımımıza veda ederek yeni tasarımımıza kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Opereyşın’ın üye arayüzü hariç tamamı baştan aşağı yenilendi. Bu yeniliklerin hepsini sıralamak yerine, önemli gördüğümüz bir kaç değişikliği sıralayacağız. Geri kalan değişiklikleri keşfetmek için sitemizde gezintiye çıkmanız yeterli.

Responsive (Uyumlu) Tasarım

Daha önce web sitemiz sabit bir genişlik – uzunluk şemasına göre görüntülenebiliyordu. Opereyşın’a akıllı telefonunuzla da bağlansanız, devasa bir ekranla da sayfalarımızı görüntüleseniz; sitemizi aynı şekilde görüyordunuz. Bu sebeple belirlenen sabit genişlikten küçük ekranlı cihazlarda sayfanın tamamı görünmüyor, içeriğin takip edilebilmesi güçleşiyordu.

iPhone gibi dokunmatik ekranlı telefonlar için WPTouch eklentisini mobil arayüzümüz olarak kullanıyorduk. Ancak elbette bu eklenti, sitemizdeki kullanılabilir fonksiyonlardan bir çoğunu sınırlıyordu. Üstelik diğer telefonlar, yine sayfalarımızı bilgisayarlardaki gibi görüntülemek zorunda kalıyorlardı.

Bu tasarımımızda ise Responsive (Uyumlu) Tasarım anlayışı kullanıldı. Son aylarda internette sıkça tartışılan, hakkında onlarca makale hazırlanan bu anlayışa göre, sayfanın görüntülendiği cihazların çözünürlüklerine / ekran genişliğiklerine göre sayfaların tasarımı değişiyor. Bir anlamda, sayfa tasarımı cihazla uyumlu hale geliyor.

Bunu denemek için tek yapmanız gereken, tarayıcınızın genişliğini azaltmak veya arttırmak. Tarayıcınızın anlık ekran genişliğine göre sayfa tasarımlarımızın değiştiğini göreceksiniz (Ne yazık ki IE hariç).

Cihaz genişliğine göre sayfalarımızdaki bir çok tasarım öğesi şekil değiştiriyor. Ancak ana fikri göstermesi açısından, değişik ekran genişliklerindeki ve cihaz boyutlarındaki tasarımlarımızı aşağıya ekledik. Görüntüler 600 px genişliğe orantılı olarak küçültüldüler.

Kayan Menü

Ana sayfamızda, üye girişi yapan ziyaretçilerimiz için 4, diğer ziyaretçilemiz için ise 3 slayttan oluşan bir kayan menü yer alıyor. Bu menüde sırasıyla Size Özel, Öne Çıkan, Son Konuşulan ve Son Video slaytları yer alıyor.

Size Özel – Üye girişi yapmış ziyaretçilerimizin gördüğü bu slaytta, ziyaretçimizin sitemizdeki önceki aktiviteleri dikkate alınarak yazılarımızdan biri seçiliyor ve yazı başlığı gösteriliyor.

Öne Çıkan – Arşivimizin derinliklerinden, son dönemde öne çıkmış veya çok beğenilmiş bir yazımızın başlığı bu slaytta yer alıyor.

Son Konuşulan – En son yorum almış yazımızın başlığı gösteriliyor.

Son Video – Sitemizde yayınlanan son videonun başlığı yer alıyor.

OVIR DI KILAUDS

Bazı sayfalarımız oldukça uzun ve sayfanın sonuna ulaştığınızda hızla yukarıya (muhtemelen menüye) geri dönmek isteyebilirsiniz. Bunu kolaylaştırmak için, sayfalarımıza aşağıya indiğinizde ortaya çıkan resimdeki bağlantıyı ekledik. Resme tıklıyorsunuz, “bulutların da üzerine” yükseliyorsunuz.

İsterseniz yazımızı bu kadarla sınırlı tutalım ve diğer değişiklikleri görmeniz için sizi Opereyşın’la baş başa bırakalım.

Elbette Opereyşın v5’te gördüğünüz kusurları bizimle bu yazı aracılığıyla veya e-mail adresimizi kullanarak paylaşabilirsiniz.

İyi gezintiler 🙂

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. opereysin dedi ki:

    Üstelik artık yorumları beğenenlerin kimler olduğunu da sadece beğeni sayısının üzerine gelerek öğrenebiliyoruz.

  2. kralizasyon dedi ki:

    Geçen gün de aklımdan geçirmiştim Opereyşın yeni bir temaya ne zaman geçecek acaba diye 🙂