Sayfalama Eklentisi: Op-Sayfalama

Sayfalama Eklentisi: Op-Sayfalama

5 yıla yakın bir zamandır WordPress’i, ve dolayısıyla da WordPress eklentilerini kullanıyoruz. Geçen yıllar içinde, bazı ihtiyaçlar sebebiyle WordPress için eklentiler ürettiğimiz oldu. Ancak bu eklentileri “kamuoyu” ile paylaşmadık. Bu sefer, bir ilki gerçekleştiriyor, hazırladığımız sayfalama (pagination) eklentisini, Op-Sayfalama‘yı sizlerle paylaşıyoruz.

Eklentinin WordPress tarafı çok heyecan verici değil. Benzerleri gibi bir admin sayfası eklemiyor, tek tıkla farklı tasarımlar seçtirmiyor. Bu sebeple biraz zayıf kabul edilebilir. Bunu, yayınladığımız ilk eklentinin ilk versiyonu olmasına verebilirsiniz.

Hatta kendimizi savunmak için, gereksiz CSS kodlarıyla dosyayı şişirmediğimizi, işi bilen Opereysin.com ziyaretçilerine öz bir kod parçası vermek istediğimizi bile iddia edebiliriz. Zorlarsanız, yaparız, evet. 🙂

Bu eklenti tam olarak ne yapıyor?

Adı üstünde “sayfalama” yapıyor. Bunu yapabilen onlarca eklenti var ama Op-Sayfalama piyasada bulabileceğiniz diğer sayfalama eklentilerinden farklı bir şey yaparak, görüntülenecek sayfaları diğer eklentilerden çok daha uygun şekilde seçiyor. O anda içinde bulunduğunuz sayfayı, bu sayfanın 2 yanından ikişer sayfayı ve ilk ve son sayfaları mutlaka gösteriyor. Tercihinize göre diğer sayfalardan uygun olanlarını da bunların yanına ekliyor:

Op-Sayfalama: 1 40 78 79 (80) 81 82 100 120 140 145

Standart Yaklaşım: İlk Sayfa … 79 (80) 81 … Son Sayfa

Bu eklenti, ziyaretçilerin en az tıklamayla istedikleri sayfaya ulaşabilmelerini sağlarken, arama motorlarına da bu imkanı sağlayarak SEO açısından da destek oluyor.

Üstelik, sayfaları görüntülerken balık gözü yöntemini kullanıyor ve o anda içinde bulunduğunuz sayfanın numarası en büyük olacak şekilde, numaraları boyutlandırıyor.

Demosunu görsem belki severim.

Ne demek. Eklentinin demosuna şuradan ulaşabilirsiniz.

Tam bana göre!

Harika! Aşağıdaki resme tıklayarak bu eklentiyi indirebilirsiniz. Eklenti, şu anda WordPress.org Eklenti Dizininde yer almıyor. Boyutu 3,25 kb.

 

Nasıl kullanırım?

1) op-sayfalama klasörünü wp-content/plugins dizinine atın.
2) Eklentiler sayfasından Op-Sayfalama eklentisini etkinleştirin.
3) wp-content/themes/TEMANIZINADI dizininde, sayfalamanın kullanılabileceği index.php, search.php gibi dosyalarda istediğiniz yere şu kodu yapıştırın:

<?php if(function_exists('op_sayfalama')) { op_sayfalama();} ?>

4) Listenin tasarımıyla oynamak için, eklenti klasöründeki opstyle.css dosyasında değişiklik yapabilirsiniz.
5) op_sayfalama.php dosyasının 17. satırındaki $gorsayfasayisi değişkenine, menüde görüntülenmesini istediğiniz sayfa sayısını yazabilirsiniz. Minimum değer, 10 olarak kabul edildi.

Hepsi bu kadar…

Nereden destek alabilirim?

Eklenti ile ilgili desteği, bu sayfaya yorum atarak alabilirsiniz. İleride yapılabilecek düzenlemeler için görüşlerinizi de bu sayfada dile getirebilirsiniz.

E ne duruyorsunuz, helva yapsanıza! 🙂

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...