Nasıl Oldu? Hawaii’ye Füze Tehdidi İddiası

Programcılardan yöneticilere kadar herkesin alabileceği dersler olan bir hatalar zinciri…

“HAWAİİ’YE YÖNELİK BALİSTİK FÜZE TEHDİDİ. ACİLEN SIĞINAK BULUN. BU BİR TATBİKAT DEĞİLDİR.”

Geçen hafta cumartesi günü, Hawaiililer için unutulmaz bir gün olarak tarihe geçti. Bir çalışanın “yanlış tuşa basması”, acil füze uyarısı sistemini devreye sokmuş, Hawaii’de bulunan herkese bu korkutucu SMS gitmişti.

Acil Durum Uyarısı: “HAWAİİ’YE YÖNELİK BALİSTİK FÜZE TEHDİDİ. ACİLEN SIĞINAK BULUN. BU BİR TATBİKAT DEĞİLDİR.”

Yöneticilere göre, bu aksilik nöbet değişimi sorasında yapılan rutin bir deneme esnasında ortaya çıkmış. Kuzey Kore’nin artan balistik füze tehditlerinin; ABD’yi, özellikle de K. Kore’nin hedef gösterdiği Hawaii’yi diken üstünde tuttuğu bir gerçek. Bu tehdit, Hawaii’nin en önemli gündem maddesi haline gelmiş. Hesaplamalara göre, K. Kore’den ateşlenecek bir balistik füzenin Hawaii’ye ulaşması yaklaşık 20 dakika sürecek.

Deneme sırasında, acil operasyon merkezindeki bir görevli, gönderilebilecek mesajların yer aldığı listeden yanlış “taslak”ı seçiyor ve olaylar gelişiyor.

Aslında yalnızca operasyon merkezi çalışanlarına mesaj gitmesi gerekirken; görevlinin yanlış taslağı seçmesi sebebiyle, mesaj Hawaii’de yaşayan herkese gidecek şekilde ayarlanmış.

Taslak seçimi sonrası onay kutucuğu çıkmış ve görevli yine ufak bir hata yaparak mesajın gönderilmesini onaylamış. Böylece Hawaii’de yaşayanlardan, radyo ve televizyon kanallarına kadar herkese bu korkunç mesaj ulaşmış olmuş.

Görevlinin önündeki seçenekler bunlarmış. False Alarm (Yanlış Alarm) seçeneği, bu olaydan sonra eklenmiş.

 

Tabi hata hemen fark edilmiş. Peki sonra? Hatalar zinciri burada bitmiyor tabi. Meğer taslak mesajlar arasında “yanlış alarm” verildiğine dair bir taslak yokmuş. Mesaj gönderme ekranına elle mesaj girilmesi de mümkün olmadığı için, hemen “yanlış alarm” mesajı da gönderilememiş.

Saldırı uyarısının yanlış olduğuna dair mesajın halka gönderilebilmesi için, tam 38 dakika geçmesi gerekmiş. Bu sırada halk panikle sokaklara dökülmüş.

“Artık böyle değil” diyor Hawaii yöneticileri. Yeni düzenleme ile “yanlış alarm” taslağı da eklenmiş. Bununla da kalınmamış, üst düzey yetkili ikinci bir kişi tarafından onay gerekliliği de sisteme eklenmiş.

Hatayı yapan görevli uyarılmış ve görevi değiştirilmiş ama söylenene göre işinden olmamış.

Geçtiğimiz cumartesi günü yanlış alarm mesajının gönderilmesine kadar geçen 38 dakika içinde ABD Hawaii vekili Tulsi Gabbard ve EMA, tweet’ler atarak füze tehdidinin yanlış olduğunu Hawaiililere anlatmaya çalışmışlar.

Başkanının bütün önemli açıklamalarını Twitter’dan yaptığı bir ülkenin, füze uyarısının yanlış olduğunu Twitter’dan duyurması garip değil elbette.

Kuzey Kore liderinin elinde çekirdekle olanları izlediğini düşünmek de sanırım yanlış olmaz.

 

Kaynak: CNN

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...