Pozlama ve Fotoğrafçılığın Temelleri

“Günümüzde dijital fotoğrafçılığa girme fikri insanların gözünü korkutuyor. Gerçekten de dijital fotoğraf makinelerimiz, kafa karıştıracak kadar fazla düğme ve menü opsiyonu sunuyorlar.

Ama buna kanmayın. Terminolojiyi ve pazarlama yöntemlerini bir kenara ayırırsak, fotoğrafçılık 50 yıl önceki kadar kolay. Hatta belki de daha kolay.

Fotoğrafçılığı anlamak için bilmeniz gereken üç temel şey var. Bu üç temel şeyi ve birbirleriyle ilişkilerini öğrendikten sonra, gerisi üretkenliğinize ve pratik yapmanıza kalıyor. Bu üç şey:

  1. Shutter Speed (Perde hızı)
  2. Diyafram
  3. ISO / Film Hızı

Hepsi bu kadar…”

Matthew Gore, Light and Matter sitesinde yayınladığı The Three Basics of Photography yazısına bu cümlelerle başlıyor.

Yazı, bu üç temel ögeyi ve birbirleriyle ilişkilerini anlatmasıyla devam ediyor. Ancak aynı bilgileri Türkçe olarak da bulmak ve okumak mümkün.

Matthew Gore’a bu yazıda yer vermemizin sebebi, fotoğrafçılığın 3 temel noktasını anlattığı videosu. 10 dakikalık bu videoda, belki bir çok defa okuduğumuz, ancak tam olarak zihnimize oturtamadığımız noktaları vurguluyor.

Video İngilizce, ancak İngilizce bilmeyen fotoğrafçılığa ilgili ziyaretçilerimiz de, videoda yer alan grafiklerden yararlanabilirler.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...