Irak, Amerika ve kiralık silahlar

Irak, Amerika ve kiralık silahlar
Dün, ABD’nın Irak’taki son muharip askeri birliği de ülkesine geri döndü. Peki işler bundan sonra nasıl yürüyecek? Her şey normale mi dönecek? Yoksa yepyeni sıkıntılar kapıda mı? İşte size Amerikan basınından durum değerlendirmesi:

Irak, Amerika ve silahlarİşte ABD başkanı Barack Obama’nın ağzından (özetle) Amerika’nın Irak’taki yeni rol ve durumu: “Hedefimizi değiştirdik. Artık askerlerimizle yürüteceğimiz silahlı bir mücadele değil, diplomatlarımızla yürüteceğimiz bir diplomasi hareketi yapacağız.”

Ve verilen bu değişim sözü hakkında bir uyarı notu: “Şu an Irak’ta hayati önemi olan işlevleri Savunma Bakanlığı’ndan Dışişleri Bakanlığı’na aktarma planı, yeni işlem ve sözleşmelere gidecek milyarlarca doları düşünürsek, pek de elverişli bir plan değil. Bu hem finansal durumu riske atar, hem de ABD’nin politik hedeflerini baltalar.”

Obama‘nın ay sonunda Amerikan kuvvetlerinin görevlerinin bittiğini açıklaması 2 Ağustos konuşmasında geçti. 170 bin civarında askerin 50 binlik bir kısmı haricindekiler geri çağrıldı. Kalan askerler de Irak güvenlik güçlerine [askeri güç değil] eğitim, destek ve akıl verecek. Gelecek yılın sonunda, son ABD askerinin de evine dönmüş olması bekleniyor.

Bu elverişsiz planla ilgili uyarıyı, Irak ve Afganistan‘da iyice kör düğüm hâline gelen asker durumu için milyar dolarlar sarfedilmesi ihtimal ve tehlikesini, her iki partiden de üyeler bulunan Savaş Zamanı Kontrat Komisyonu (the Commission on Wartime Contracting) dillendirdi.

Komisyonun raporu, yıllar sonra Irak’ın tekrar normale dönmesi yönünde atılan doğru askeri adımlar ve seçimler dahil bütün demokratik sürecin işe ne kadar yaradığını sorgulatıyor. Raporda şöyle diyordu: “Dengeli ve huzurlu ülkelerde, Dışişleri yerel halka, güvenlik ve diğer alanlarda güvenebilir. Ancak, Irak dengeli değil.”

Irak hâlâ dengeli ve güvenli değil, aksine karışık bir durumda. Bu sebeple başkanın diplomatlarla yürütmek istediği sivil girişim, koruma gerektiriyor. Askerler gittiği zaman, koruma için binlerce sözleşmeli özel askeri güvenlik elemanları tutulacak.

Bu durum aslında çok ironik. Amerika’nın Irak’a girme sebebi de buydu (!). Üniformalı askerler gidiyor, kiralık silahlar geliyor. Amerikalı sivilleri koruyan özel güvenlik elemanlarının, şu anki 2.700 olan sayısından 6-7 binlere çıkacağı tahmin ediliyor.

Savaş Zamanı Kontrat Komisyonu üyesi Grant Green, Obama’nın konuşmasının ardından bir radyo röportajında, “Uçakları uçuran, zırhlı araçları süren, sıhhî tahliye yapan, patlayıcı mühimmatlarla uğraşanlar hep sözleşmeliler olacak.” dedi ve ekledi: “Sözleşmeli askerler, giderek çoğu kişinin onları hükümet ya da muharip zannedeceği davranışlar içinde olacaktır.”

[Sizce durum eskisinden ne kadar iyi?]

Bernd Debusmann Reuters

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. metude dedi ki:

    Sözleşmeli güvenlik güçleri örneğin blackwater Irak’taki tüm Amerika’nın kirli işlerini rahatça yapacak. Durum ortaya çıkınca da Amerika bizle alakası yok deyip aradan sıyrılacak.

  2. amele dedi ki:

    Evet. Orada yaşanan faciaların faturasını üstelenemeyeceğini anladı. Ve artık gayr-ı resmî yürütecek işlerini. Zaten giriş amacı da bölgenin zenginliğini sıyırıp insanlarını da özgür (değil mahrum) bırakmaktı.