Teknoloji

Teknoloji

TeknolojiYıllar geçtikçe teknoloji gelişiyor, bazıları geliştikçe insanlar yanlızlığa itiliyor. Geçenlerde bir çocukluk arkadaşımın oğlunun sünnet düğünü vardı. Bu davet beni geçmişime götürdü. Birlikte oyun oynadığımız günler ve geceler film şeridi gibi gözümün önünden geçmeye başladı.

O arkadaşımla hem akraba, hem komşu, hem arkadaştık. Bu yüzden çoğu zaman beraberdik. Uzun kış geceleri bir araya gelince, çeşitli oyunlar oynardık. Saklanbaç, körebe ilk aklıma gelenler. Gündüzleri de vakit buldukça buluşup oyun oynardık. Vakit buldukça dedim, çünkü okulumuzun yanı sıra yaz-kış ailelerimize yardım ederdik. O zaman evlerimiz sobalıydı. Eve odun kömür getirmek bizim işimizdi. Pazar, bakkal alışverişleri, evi boyamak, meyve bahçesindeki küçük işler hep bizim işimizdi.

Geçenlerde oğluma okuldan verilen tatil programını görünce gülmeye başladım. Çünkü “Tatilde ailenize yardım edin” diye uyarıda bulunmuşlar. Bizim çocukluğumuzda böyle bir şeyi hatırlatmaya gerek yoktu. Nereden nereye?

Hiçbirimiz üzerimize alınmayalım ama teknolojiyi biraz yanlış kullanıyoruz galiba. Şimdi evlerde hem televizyon hem bilgisayar var. Bazı evlerde ikişer üçer tane. o güzelim aile sohbetleri, komşu sohbetleri, çocuk cıvıltıları, yerini mekanik seslere bıraktı.

Bizim kültürümüze göre baba akşam işten dönünce ailece karşılanır. Neşe içinde akşam yemeği yenir. Hep birlikte sohbet edilir, oyunlar oynanır, ziyaretlere gidilir, misafirler ağırlanır. Mesela ailece isim-şehir oynamak eğlenerek öğrenmektir aslında. Evdeki herkesin yaşına göre okuduğu kitapları da olmalı. Batı kültürünü yansıtan televizyon programları dinamitliyor bütün güzelliklerimizi. Bilgisayar da kitap gibi kullanılmalı bence, gerektikçe açılmalı bilgilenmek için. Çocuklarımız dozunda zararsız oyunlar oynayabilirler. Ama insan olduğumuzu, sosyal bir varlık olduğumuzu, milli ve manevi değerlerimizin olduğunu, her insanın hedefleri olması gerektiğini, teknolojinin bir araç olduğunu, asla ve asla amaç olmadığını unutmadan. Bunun için bizim görevimiz çok önemli, önce kendimizi düzelteceğiz ki; onlar da bizi örnek alabilsinler

Sevebilirsin...