Oğul Mussolini’nin Trajik Hayat Hikayesi

Mussolini’yi bilmeyen yoktur. Peki ilk eşini ve çocuğu Benito Albino Mussolini’yi bilen var mı? Il Duce olmadan ve “ideal aile”sini kurmadan önce yanında olan ve gazete kurabilmesi için her şeyini satan bu “suçlu” ailesinin trajik hayat hikayesi, yazımızın konusu…

Kötü Haber: Ailemizin kim olacağını kendimiz seçemiyoruz.

İyi Haber: Bir çok insan Benito Mussolini Jr.’dan daha şanslı.

İşsiz

1912’de, 20 yaşında siyasi bir aktivist olan Benito Mussolini İtalyan Sosyalist Partisi’nin gazetesi olan Avanti’nin (”İleri!”)  editörü oldu. 1914 yılında 1.Dünya Savaşı patlak verdiğinde, o zaman tarafsız olan İtalyanın savaşa girip girmemesi konusunda partisiyle ayrı düşene kadar burada çalışmaya devam etti.  Mussolini savaşa girmeyi istiyordu ama parti ülkenin savaşın dışında kalması gerektiğini savunuyordu. Bunun üzerine Mussolini Avanti’den istifa etti. Ve kendi gazetesi Il Popolo d’Italia’yı (“İtalya Halkı”) çıkarmak için planlar yaptı.

Fakat bu iş fazla para gerektiriyordu ve Mussolini’nin yeterince parası yoktu. Neyse ki, Milano’da kendine ait bir güzellik salonu olan Ida Dalser isimli bir kadınla ilişkisi vardı. Çift kısa süre içinde  evlenince, Dalser salonunu ve mücevherlerini Musollini’ye gazetesini kurabilecek parayı sağlayabilmek için sattı. 1915’te, Dalser bir erkek çocuk dünyaya getirdi: Benito Albino Mussolini.

Benito Jr. yalnızca bir aylıkken, Benito Mussolini ailesini terk etti ve Ida ile boşanmadan başka bir kadınla evlendi.

Yükseliş

1915’te İtalya savaşa girdiğinde, Mussolini orduya katıldı ve savaştan sonra 1921’de politikaya Ulusal Faşist Parti‘yi kurarak geri göndü. Aynı yıl İtalyan parlementosuna seçildi. Ve 1922’de Karagömlekliler olarak bilinen 25.000 fasişt paramiliter haydut öncülüğünde Roma’ya yürüdü ve kralı kendisini başbakan yapmaya zorladı. İzleyen yıl bu pozisyonu İtalya’nın demokratik kurumlarını ortadan kaldırmak ve ülkeyi bir polis devleti haline çevirmek için kullandı. Kendisi, Il Duce (“Lider”) adıyla tek karar vericiydi. Bütün güçleri kendinde toplayan Mussolini aynı zamanda kişi kültü oluşturarak Rusya’daki Joseph Stalin’e ve 1933’te Almanya’da güç haline gelecek olan Adolf Hitler’e rakip oldu. II.Duce, 2. eşi Rachele ve çocukları ideal Faşist aile olarak ulusa tanıtılıyor, sürekli reklam ediliyordu. Ida Dalser ise, Mussolini’nin eski karısı olduğunu ve kimsenin hakkında bir şey bilmediği adaşı olan bu genç adamın Mussolini’nin oğlu olduğunu dinleyen herkese yüksek sesle anlatıyordu.

Benito Albino Mussolini

Entrika Yoğunlaşıyor

Mussolini’nin iki eşli ve kötü bir baba olduğu haberi, bir araya gelecek düşmanlarının henüz onu iktidardan indirebilecek kadar güçlü oldukları hakimiyetinin ilk günlerinde onu devirmek için yeterli olabilirdi. Fakat Ida Dalser’ın bundan daha ciddi bir suçlaması vardı: Mussolini’nin İtalya’nın I. Dünya Savaşı’na girmesi için lobi faaliyetinde bulunmasının tek sebebinin, Fransız hükümeti’nin bunu yapması için ona rüşvet vermesi olduğunu idda ediyordu! Bu iddia, eğer doğruysa, ihanetten suçlu olduğunu gösterecekti.

Mussolini  Dalser ve Benito Jr.’ı  gözetim altında tuttu ve  Faşist parti ajanlarını bu evliliğin kayıtlarını yok etmek için görevlendirdi. Ve doğum belgelerini ve Dalser ve oğlunun onunla bağlantısı olduğunu göstebilecek diğer her şeyi de… Fakat bizzat Mussolini tarafından imzalanan, Dalser’ı karısı olarak ve Benito Jr’ı da oğlu olarak tanıdığını ve ve her ikisine de maddi destek sağlamayı taahhüt ettiğini gösteren iki yeminli ifadenin de dahil olduğu bazı bariz belgeleri gözden kaçırdılar. Kurtulan belgelerden 1916’ya ait bir diğeri, Mussolini’ye daha önce tutmadığı bu sözü yerine getirmesini emrediyordu.

Çıldırmış Olmalılar

1926 sonlarına kadar, Ida Dalser çeşitli Faşist hükümet yetkilileri ile görüşerek iddaasını sürdürmeye devam etti. O yıl tutuklandı ve 1937’de beyin kanaması olduğu iddia edilen şeyden ölene kadar akıl hastanesinde kapalı tutuldu.

Benito Jr.’ın durumu da ondan iyi sayılmazdı. Annesi akıl hastanesine kapatıldığında, ölüm haberini aldığında ve engellilerin yaşadığı bir eve gönderildiğinde sadece 11 yaşındaydı. 15 yaşına geldiğinde ona yeni soyadını veren bir faşist parti memuru tarafından evlatlık alındı. Yeterince büyüdüğünde üniversiteye gitti ve 2. Dünya Savaşı patlak verdiğinde, İtalyan donanmasına katıldı. Mussolini’nin oğlu olduğunu iddia etmeyi bırakmak için yıllarca uyarıldığı halde annesi gibi o da susmadı. Annesi gibi o da tutuklandı ve 1942’de temmuz ayında 27 yaşında öldüğü akıl hastanesine kapatıldı. Nasıl öldüğüne dair açıklamalarsa farklılık gösteriyor: Bazıları komaya neden olan enjeksiyonlar nedeniyle, diğerleri elektrik tedavileri nedeniyle öldüğünü söylüyor. Durum ne olursa olsun, ailesine onun savaşta öldüğü söylendi. Onu tarihten silmek için yapılan son girişim ise, kimsesiz bir cenaze töreni yapılması ve isimsiz bir mezara gömülmesi oldu.

Düşüş

Il Duce da bu oğlundan fazla yaşamadı. Müttefik kuvvetlerin Sicilya’yı işgal ettiği Temmuz 1943’ten sadece 2 hafta sonra, Mussolini görevden alınarak tutuklandı ve İtalyan hükumeti Müttefik kuvvetler ile teslimiyet şartlarını görüşmeye başladı. İki ay sonra, Nazi komandoları Mussolini’yi hapisten kurtardılar ve Alman işgalindeki kuzey İtalya’daki kukla devletin başına yerleştirdiler. Bu durum, Müttefiklerin İtalyadaki bütün Alman güçlerini sürerek kukla devlete son verdiği Nisan 1945’e kadar sürdü. Mussolini ve metresi Clara Petacci, İsviçre’ye kaçmaya çalışırlarken İtalyan partizanları tarafından yakalandılar ve takip eden gün idam mangası tarafından idam edildiler. İki gün sonra, Hitler Berlin’deki sığınağında intihar etti. Bir hafta içinde, Avrupa’daki savaş sona erdi.

Kuş Tüyü

Ama hikaye burada bitmedi:

  • Ida Dalser 1926’da tutuklanmadan önce, Mussolini ile ilişkisini gösteren aşk mektuplarını ve diğer dökümanları kız kardeşine ulaştırdı. O da bunların bir kısmını doldurulmuş bir kuşun içine, bir kısmını ise kullanılmayan bir kuyuya sakladı. Sonraki 75 yıl boyunca evraklar aile içinde nesilden nesile aktarıldı. Ta ki Marco Zeni isimli bir gazetecinin 2001 yılda haberi olana kadar. Dalser’ın 88 yaşındaki yeğeni evrakları ona teslim ettiğinde, bir kısmı hala kuşun içindeydi. Bu belgelerden edindiği ipuçlarını kullanan Zeni, Mussolini’nin ajanları tarafından yok edilmekten kurtulan resmi evraklara ulaşmayı başardı. Bu tarihten sonra, Ida Dalser ve Benito Jr. hakkında çok sayıda yayın yapıldı, kitaplar yazıldı ve hikaye bir filme konu oldu.
  • Mussolini’nin ikinci eşi, Rachele, savaştan sağ çıktı. 1960’larda, memleketi Predappio’da neofaşistlerin ve turistlerin uğrak yeri olan bir restoran açtı. 1979’daki ölümünden kısa bir süre öncesine kadar burayı işletmeyi sürdürdü.
Kaynak: Today I Found Out

Busra Ayaz

#Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi #Edebiyat #Şiir #Felsefe

Sevebilirsin...