Yürümek de Neredeyse Koşmak Kadar Yararlı

Yürümek de Neredeyse Koşmak Kadar Yararlı

Belli bir yarışı kazanmak uğruna değil de, sağlığınız için spor yapıyorsanız; yürüyor veya koşuyor olmanız fark eder mi?

Yapılan araştırmaların geneline bakıldığında, yavaş koşu sağlık için en iyi sonuçları veriyor. Kanepede oturmanın ötesindeki her şeyin faydası var elbette, ama konumuz olan egzersizler biraz daha yorucu olanlar.

Emily Ostar yürüme ve koşma hızları üzerindeki verileri gözden geçirerek FiveThirtyEight’te özetini çıkardı. Bu çalışmada, farklı egzersizlerle ilgili yapılan araştırmalar karşılaştırıldı. Kilo vermek, kolesterolu düzenlemek gibi sağlık amaçlı kısa süreli egzersizler çalışmanın dışında tutuldu. Bu çalışmalar, “risk oranı”na göre sınıflandırıldı.

Ostar, araştırmayı yüzeysel verilerle ele alırsak bir kaç şey öğrenebileceğimizi söylüyor:

Birincisi, bazı egzersizler toplumda ani ölüm riskini azaltıyor.

İkincisi, ideal yürüyüş egzersizi olarak, hafif veya orta ritimde koşular uygun görünüyor. Hızın ise saatte 8-10 kilometre olması yeterli. Haftada üç kez 25 dakika olmak üzere bunu yapmak, sağlık için yeterli kabul edilebiliyor.

Araştırmalardan hiç biri, sağlık açısından hızlı koşmanın yavaş koşmaya göre daha yararlı olacağını göstermiyor.

Eğer atletseniz bu artık koşmayın anlamına gelmiyor, ancak unutmayın ki hızınızı arttırmak sağlığınızı geliştirmeye yardımıcı olmayacak.

Ne kadar hızlı olduğunuz üzerine endişelenmek yerine, eğleneceğiniz ve devam edebileceğiniz bir tempo yakalamak en iyisi gibi görünüyor.

Kaynak: FiveThirtyEight

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...