Karıncalar Yağmura Nasıl Dayanır?

Karıncalar Yağmura Nasıl Dayanır?

Karıncalar minimini bünyeleriyle her gün yüzlerce tehditle yüzleşirler. Avcılar, zehirler… Yağmurun da karıncalara çok zarar vermesi gerektiğini düşünürüz ama yağmurlardan sonra karınca yuvalarının zarar görmemiş olduğunu görüp şaşırırız. Peki bu nasıl oluyor?

Karınca yuvalarının bir kaç korunma sistemi olduğunu biliyoruz. Bunlardan ilki, yuvanın ağzındaki Karınca Tepesi. Bu tümsek, suyu emen ve çabuk kuruyan özel toprak çeşitlerinden yapılır. Dışa doğru açılı olan bu toprağa çarpan yağmur damlaları, tümseğin yanlarına akma eğilimi gösterirler.

Mangrov karıncaları gibi bazı karınca türlerine ait kolonilerse, yağmur zamanı bir karıncayı görevlendirirler. Görevli karınca yuvanın ağzına gelir ve başıyla yuvanın ağzını tıkar. Tabi ki su girişi gibi hava değişimi de engellendiğinden, bu canlı barikat yöntemi ancak geçici bir fayda sağlar.

Ağır yağmurlarda su tünele sızsa bile, genellikle fazla ilerleyemez. Karıncalar yuvalarını en az 30 cm derinliğe yaparlar ve tünellerde su tahliyesine imkan sağlayan drenaj kanalları vardır. Sel gibi bir durum olmadığı sürece, su tünellerden akar ama göllenmez.

Tünel mimarisinin başarısı sebebiyle karıncalar yuvanın bazı kısımlarında havayı hapsederler. Bu kısımlara giriş sadece aşağıdan yapılabildiğinden, su girişi engellenmiş olur.

Bu minik canlılar yağmura açık havada yakalansalar bile, yine de hayata tutunabilirler. Yüzey gerilimi sayesinde, su üzerinde yürüyebilirler. Ateş karıncalarının bir araya kenetlenerek, akıntılarda ilerleyebilen “sandallar” yaptıkları da bilinir. Ne kadar dayanıklı olduklarına bir bakın:

Kaynak: Mental Floss

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...