Değişik Ülkelerden Ehliyet Kuralları

Değişik Ülkelerden Ehliyet Kuralları

Ehliyet alabilmek için; yoğun trafikte daracık bir alana araç park edebilmeniz veya geri geri giderken ani dönüşler yapmanız istenseydi nasıl olurdu? Bunları “korkunç” buluyorsanız, Brezilyalılar için oturup ağlamalısınız. Çünkü onlar, ehliyet alabilmek için, savunma sanatları eğitimi de almak zorundalar. İşte, değişik ülkelerden sürücü belgesi kuralları:

  • Finlandiya’da, kısıtlanmamış bir sürücü ehliyeti almak iki sene sürüyor. Sürücü adayları kayma çarığı ve gece sürüşü dersleri almak zorunda. Sürücü testlerini birbirleriyle kıyaslamak her ne kadar zor olsa da, Finlandiya araba kullanmada dünya standartlarında bir ülke olarak kabul ediliyor.
  • Amerika’daki bazı eyaletler 14,5 yaşındaki genç sürücülere “sürüş izni” verebiliyor; mesela Idaho Taşımacılık Dairesi 17 yaşın altındaki tam sürücü ehliyeti verilmemiş kimseleri, en az 21 yaşın altındaki birinin gözetiminde olması şartıyla, altı aylık bir “Dereceli Sürücü Ehliyeti” programına tabi tutuyor. Hiç bir eyalet sürücü ehliyeti almak için 18 yaşın üstü olma şartı aramıyor, fakat bazı Amerika eyaletleri kıstlanmamış ehliyeti 21 yaşına gelene kadar vermiyor. Çoğu Amerikan sürücüsünün ehliyetleri 4 ila 5 yıl arasında bir geçerliliğe sahip.
  • Japonya’daki sürücü testleri ise tenha park yerleri yerine, yol dışında, amaca yönelik tasarlanmış temsili yollarda yapılıyor.
  • Bazı ülkelerde yabancı ehliyet ile araba kullanmak yasak. Vietnamda yabancı ehliyet ile araba kullanmanın cezası 1000 dong, yani 9,50 $.
  • Fransa’da geçici ehliyet sahipleri, 3000 kmden az olmayan, en az iki yıllık bir eğitimi tamamlamak zorundalar. Geçici ehliyet sahipleri düşürülmüş hız limitlerine uymak zorundalar (Mesela; otobanlarda 130 km yerine 110 km).
  • Çoğu ülkede, sürücüler kanun gereği pratisyen tarafından yapılan sağlık ve göz kontrollerinden geçmek zorundalar (İngiltere’de görevli imtihandan hemen önce gayriresmi olarak yaklaşık 20 metre uzaklıktaki bir sayı plakasını okumanızı ister. Hükmen kör olan birisi sürücü ehliyeti sahibi olabilir).
  • Son zamana kadar, Hindistan’ın sürücü testleri; ileri doğru giderken külahların arasından geçmekten ve sonra aynı şekilde geri geri gelmekten ibaretti. Bazı bölgeler çok fazla külah ihtiyacından dolayı külahları piste boyanmış şeritlerle değiştirdiler (Bugün, Hindistan’ın sürücü testi klasik).
  • Nijerya sürücü testlerini son yıllarda mecburi yaptı. Önceden, ehliyetler 30 $ ücret karşılığında alınabiliyordu. Filipinlerde, kısıtlanmamış ehliyete “uzman ehliyeti” deniliyor. Avusturalya’nın Kuzey Bölgesi, sürücü adaylarını bütün mesafeler için 80 km hız sınırı ile sınırlıyor. Yeni Zelanda Kısıtlı Ehliyet sahiplerine 05:00 ile 22:00 arasında denetimsiz sürüş ve sadece eşlerini, ebeveynlerini taşımak için müsade var.
  • Bir Norveç “S” ehliyeti sahibine yalnızca motorlu kızak kullanma izni veriyor.
  • Bazı büyük Güney Afrika şehirlerinde, ehliyet sınavı bekleme süresi 4 ayı buluyor.
  • Bazı ülkelerde sürücülerin ilk yardım bilgisi bilmeleri isteniyor. İsviçreliler Geçici Ehliyet için başvurmadan önce, bir ilk yardım kursunu tamamlamak zorundalar.
  • Sürücü ehliyeti kavramının ilk ortaya çıktığı ülkelerden Rusya’da, ehliyet almak isteyenler “Zihinsel Sağlık Sertifikası” göstermek ve uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili bir sabukaya sahip olmamak zorundalar.
  • Brezilya’da araç soygunu çok sık görüldüğü için, sürücü adaylarına savunma sanatları ve kendini koruma teknikleri öğretiliyor.
Kaynak: TopGear.com

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

3 Yanıt

  1. amele dedi ki:

    Bizde de kontağı çevirebilen ve düz yolda ilerleyebilen ehliyet alabiliyor genelde.

  2. Anıl Bey dedi ki:

    Doğru

  3. Ayse dedi ki:

    Emeginize saglik