Phil Testi ve Dr. Phil

Phil Testi ve Dr. Phil
Ortalıkta Dr. Phil Testi adında bir test dolaşıyor. Ekibimiz önce bu testi itinayla çözdü. Ardından hızını alamayarak testin güvenilirliğini sorguladı, deyim yerindeyse testin “geçmişine” indi. Peki neler bulduk dersiniz?

Hepimiz, arkadaş çevremiz tarafından yoğun bir “il(l)eti bombardımanı”na tabi tutuluyoruz. Dünyanın bir köşesinde, birilerinin uydurduğu bir yazıyı/dökümanı, birileri Türkçeye çeviriyor ve nasıl oluyorsa bu yazı/döküman elimize ulaşmayı başarıyor.

Genellikle bu önemli başarıyı (!) kâle almıyor, gelen mailleri çöp kutusuna yollayıveriyoruz. Hatta bazen mail’in başlığından, içeriğinin gereksiz “ilet”imler içerdiğinin anlıyor, içeriğine bakmadan siliveriyoruz.

Geçenlerde, Dr. Phil diye birinin testinden bahseden bir mail ulaştı elimize. Bir Powerpoint dosyası içeriyordu, sanırım dünyayı dolaşmayı başaran içeriğinin kuvvetine kanmayanların, biraz görselliğe kendilerini kaptırmaları istenmişti.

Konunun Hikayesi

Biz de kendimizi bu akıma kaptırdık ve Powerpoint dosyasını açtık. Dosyada yazılanlara göre, üşenmez de parmağımızı bir kaç kere klavyeye dokundurabilirsek, bir teste girecektik. Test 10 sorudan oluşuyordu ve 2 dakikadan fazla vaktimizi de almayacaktı. Teste adını verme başarısını gösteren Dr. Phil, bu testten 55 puan almıştı.

Dosyada yer alan “Bu testi Oprah (Winfrey) üzerinde denediğinde Oprah’ın puanı 38 oldu.” cümlesine bakılacak olursa, bu slaytları ilk hazırlayan kişi Oprah Winfrey ile kankaydı ve kendisine “Oprah” şeklinde sesleniyordu. El alışkanlığıyla Oprah yazmış, sonra da parantez içinde soyadını vererek, bizim gibi isminden tanıyamayabilecek kişiler için bir ipucu sunmuştu.

Gerçekten gizemli bir yola girdiğimi hissediyordum.

Bir sonraki satır, daha da enteresan çıktı: Bazı insanlar bu dökümanı bulabilmek için önemli paralar harcıyorlardı!

İnanılmaz değil mi? Bize bedavadan gelen bu çok önemli dosyayı bir yerlerde birileri yana döne arıyorlardı. Ama nafile uğraşıyorlardı. Çünkü onların, bize bu maili gönderen arkadaşlarımız gibi iyi yürekli arkadaşları yoktu!

Testin giriş kısmı “Okumaya devam edin, çok ilginç bulacaksınız! Üzerinde çok fazla düşünmeden cevaplamaya çalışın! Test çok doğru sonuçlar veriyor ve sadece 2 dakika dolayında vaktinizi alıyor!” gibi ünlem cümleleriyle bitirilmişti.

Ancak bir problem vardı. Bu gizemli testin ne olduğu hakkında en ufak bir fikrim bile yoktu. Evet, onca şey yazıyordu ama bu testin neyi ölçen bir test olduğu yazmıyordu. Ancak kendimi teste kaptırmıştım, Dr. Phil denen ukalayı geçemesem bile, Oprah’ı (Evet ona artık ben de adıyla hitap ediyordum) geçmeliydim.

Test yine başlamamıştı. Karşıma, bana bu maili gönderen iyi yürekli arkadaşlarımı hipnotize ettiğine inandığım cümleler geldi:

* Bu testi yapın ve size bu testi atan kişi dahil tüm arkadaşlarınıza yollayın.

İşte arkadaşlarım, sanırım burada kendilerinden geçmişler ve hızla mail kutularını açarak sağa sola mail yollamaya başlamışlardı. Bu cümle, insanların çok daha saçma mailleri yollayabilmelerini bile sağlayabiliyordu nasıl oluyorsa.

* Bu test şu anda birçok büyük işletmenin İnsan Kaynakları departmaları tarafından kullanılan gerçek bir testtir ve kendilerine çalışanları ve gelecekteki çalışan adayları hakkında daha derin bilgi edinme imkanı tanımaktadır.

Bu cümleye “Ufak at da civcivler yesin” özdeyişiyle cevap vermek isterdim. Herhalde bu mailin ulaştığı insan kaynakları departmanları çalışanlarının gaza gelmelerini umuyorlardı.

Testte 10 adet soru sorulacaktı. “Subject kısmına KENDİ skorunuzu yazmayı unutmayın..” cümlesine yer verilmişti. Böylece arkadaşımızın, bizi yenip yenemeyeceğini test edebilmesini sağlayacaktık. 2. gaz safhası… Gerçekten dahiceydi!

Konunun arka planı

Bu safhadan sonra oturup testi çözdük elbette. Çözüp sonuçları gördükten sonra “E abi bacağımı şöyle atsam en kral gruba girecektim. Olmaz ki!” gibi serzenişlerde de bulunduk. Ancak bununla yetinmedik ve konuyu derinliğine incelemeye karar verdik.

Kimdi bu Dr. Phil? Gerçekten böyle biri var mıydı? Oprah Winfrey’le ne alakası vardı hem? Yoksa bunlar koca birer yalan mıydı?

di.

McGraw, 1990’ların sonunda Oprah Winfrey’in programına sıkça katılarak ünlenmişti. Oprah Winfrey zaten bunu sıklıkla yapıyor, birilerinin aniden parlayarak “Amerikan rüyası”nı yaşamasına ön ayak oluyordu.

Türkiye’ye uğramamış olan Dr. Phil programı, pek çok ülkede yayınlanıyordu ve bu yıl 7. sezonu yayındaydı.

Phillip Calvin McGraw veya tanındığı isimle Dr. Phil, pek çok skandala da adı karışmış birisiydi. Hakkında davalar açılmıştı, etik olmayan hareketlerinden dolayı psikologluk yapması yasaklanmıştı. Bu yasaktan önce de, psikologluk yöntemleri, bazı meslektaşları tarafından eleştiriliyor, yeterli bulunmuyordu.

2003 yılında Dr. Phil, kilo vermeye yarayan yiyecek ve içecekler piyasasına girmiş, satışa sunduğu ürünlerin “Kilo vermeye yarayacak besin öğelerini içerdiğinin bilimsel olarak ispatlandığını” belirtmişti. Bu çalışmaları üzerine kendisinin bir doktor değil, psikolog olduğu, bu sözleri söylemeye yetkili olmadığı şikayetleri ayyuka çıkınca; Serbest Ticaret komisyonu konuyu incelemeye almıştı. Dr. Phil bunun üzerine bu piyasadan çekilmişti.

Britney Spears’ın hastaneye yatırıldığı dönemde, hastane odasında şarkıcıyı ziyaret etmişti. Ziyaretinin amacının şarkıcıyı ve ailesini TV programına çıkarmak olduğu söylentileri yayıldı. Phillip Calvin McGraw ziyaretin ardından değişik basın açıklamaları yaparak şarkıcının sağlık durumunu medyaya duyurdu. Fakat psikologluk yapma yetkisi yoktu ve ziyarette edindiği bilgileri medyaya açıklaması doğru görülmedi. Hakkında dava bile açıldı. Olaydan sonra Britney Spears ve ailesi, Dr. Phil’e olan güvenlerinin sarsıldığını söyleyen beyanlarda bulunmuşlardı.

Kimileri Dr. Phil’i çok başarılı bir psikolog olarak görüyordu. Kimileri ise alanı dışına çıkan hareketlerde bulunduğunu söylüyorlardı.

Yani sizin anlayacağınız, “Amerikan rüyası” Dr. Phil, pek tekin birisine benzemiyordu.

Ama ne olursa olsun, “Dr. Phil Testi” diye bir test gerçekten vardı ve anlaşılan ta Amerikalardan Türkiye’ye ulaşabilmişti.

Bu kadar gerçekçilik bile, bu teste sayfalarımızda yer verebileceğimizi gösteriyordu.

Dr. Phil Testi

Bir kağıda 1’den 10’a kadar numaralar yazın ve sorulara verdiğiniz cevapları numaralarını yayına not edin. 10 soruyu tamamladığınızda puanlama tablosundan puanınızı hesaplayabilirsiniz.

1. Kendinizi en iyi hissettiğiniz zamanlar hangisidir?

a) Sabahları
b) Öğleden sonra ve akşamüstü
c) Geceyarısı

2. Genelde nasıl yürürsünüz?

a) Uzun adımlarla , hızlıca
b) Kısa adımlarla, hızlıca
c) Kafa yukarıda,yavaşça
d) Kafa aşağıda, yavaşça
e) Çok yavaş

3. İnsanlarla konusurken,

a) Kollarınızı bağlarsınız
b) Ellerinizi yumru haline getirirsiniz
c) Bir veya iki eliniz baldırınızda veya cebinizde olur
d) Konustuğunuz insana dokunursunuz
e) Kulağınızla oynar,çenenize dokunur,saçlarınızı okşarsınız

4. Dinlenirken…

a) Ayaklarınız dizlerinizden kırılmış yanyana halde oturursunuz
b) Bacak bacak üstüne atıp oturursunuz
c) Bacaklarınızı uzatıp oturusunuz
d) Bir ayağınızla bağdaş kurarak oturursunuz

5. Birşey sizi gerçekten eğlendirdiğinde tepkiniz…

a) Büyük bir kahkaha olur
b) Daha sessiz bir kahkaha olur
c) Kibar bir kahkaha olur
d) Naif bir gülümseme olur

6. Bir partiye veya sosyal ortama girdiğinizde…

a) Herkezin sizi farkedeceği şekilde sesli bir giriş yaparsınız
b) Sessiz bir giriş yapıp,etrafta bir tanıdık ararsınız
c) Çok sessiz bir giriş yapıp,farkedilmemeye çalışırsınız.

7. Çok yoğun olarak çalıştığınız veya bir şeye konsantre olduğunuz bir anda bir dış etken tarafından dikkatiniz dağıtılırsa…

a) Anlayışla karşılarsınız
b) Çok rahatsız hissedersiniz
c) İki uç arasında gidip gelirsiniz

8. Aşağıdaki renlerden hangisini en çok seversiniz.

a) Kırmızı veya Portakal rengi
b) Siyah
c) sarı veya açık mavi
d) yeşil
e) koyu mavi veya mor
f) beyaz
g) kahverengi veya gri

9. Akşam yataktayken ve uykuya dalacağınız o son anlarda…

a) Sırtüstü gerilip yatarsınız
b) Yüzüstü yatarsınız
c) Bir yanınıza dönüp yatarsınız
d) Bir kolunuzun üzerine yatarsınız
e) Kafanız yastığın/yorganın altında yatarsınız

10. Genellikle rüyanızda…

a) düştüğünüzü görürsünüz
b) kavga ettiğinizi görürsünüz
c) birini veya birşeyi ararsınız
d) uçarsınız veya yüzersiniz
e) genellikle rüya görmezsiniz
f) rüyalarınız hep iyi rüyalardır

PUANLAMA

1. (a) 2 (b) 4 (c) 6

2. (a) 6 (b) 4 (c) 7 (d) 2 (e) 1

3. (a) 4 (b) 2 (c) 5 (d) 7 (e) 6

4. (a) 4 (b) 6 (c) 2 (d) 1

5. (a) 6 (b) 4 (c) 3 (d) 5 (e) 2

6. (a) 6 (b) 4 (c) 2

7. (a) 6 (b) 2 (c) 4

8. (a) 6 (b) 7 (c) 5 (d) 4 (e) 3 (f) 2 (g) 1

9. (a) 7 (b) 6 (c) 4 (d) 2 (e) 1

10. (a) 4 (b) 2 (c) 3 (d) 5 (e) 6 (f) 1

Toplam puanınızı hesaplayın.

YORUM

60 PUAN ÜSTÜ

İnsanlar sizi dikkatli yaklaşılacak biri olarak görüyor. Kibirli, benmerkezli ve otoriter biri olarak biliniyorsunuz. İnsanlar size hayranlık duyabilir ve sizin gibi olmak isteyebilir, fakat size her zaman güvenmezler ve sizinle içten bir ilişki kurma konusunda tereddüt ederler.

51 – 60 ARASI

İnsanlar sizi heyecan verici, havalı, etkin bir kişiliği olan, doğal bir lider, her zaman en doğrusu olmasa da çabuk karar alabilen biri olarak görüyor. Sizi herşeyi en az bir kez denemek isteyecek, risk alan, cesur ve maceraperest biri olarak görüyorlar. Yaydığınız bu elektrik yüzünden sizinle birlikte olmaktan hoşlanıyorlar.

41 – 50 ARASI

İnsanlar sizi canlı, güleryüzlü, eğlenceli, pratik, ilgi çekici, her zaman ilgi odağı olan ama her zaman dengeli biri olarak görüyor. Bunların yanında nazik, düşünceli, anlayışlı ve onları her zaman neşelendiren ve yardımcı olmaya çalışan biri olarak görüyorlar.

31 – 40 ARASI

İnsanlar sizi duyarlı, temkinli, dikkatli ve pratik biri olarak görüyor.Akıllı, yetenekli ama mütevazi bir olduğunuzu düşünüyorlar. Çok çabuk arkadaş edinen bir değilsiniz, fakat olan arkadaşlarınıza çok bağlı olan ve aynı bağlılığı karşıdan da bekleyen birisiniz. Sizi iyi tanıma şansına sahip olan biri, arkadaşlarınıza olan güveninizi kırmanın çok zor olduğunu ama bu güven kırıldığında da tamirinin eşit derecede zor olduğunu görür.

21 – 30 ARASI

Arkadaşlarınız sizi haddinden fazla titiz bir olarak görüyor. Çok temkinli, dikkatli ve ağır adımlarla yürüyen biri olduğunuzu düşünüyorlar. Tepkisel olarak bir ani reaksiyon vermeniz onları çok şaşırtır, çünkü beklentikleri sizin herşeyi tüm açılardan dikkatlice değerlendirip sonra genelde karşıt bir karar vermenizdir. Bu reaksiyonun kısmen sizin temkinli doğanızdan kaynaklandığını düşünürler.

21 PUAN ALTI

İnsanlar sizi utangaç, sinirli, kararsız, arkasının toplanmasına ihtiyaç duyan, hiçbir sorumluluk almak istemeyen ve kararları hep başkalarına bırakan biri olarak görüyor. Kendi kendinize hiç yoktan üzüntüler çıkaran birisiniz. Bazı insanlar sizi sıkıcı buluyorlar. Sadece sizi çok iyi tanıyan kişiler sıkıcı biri olmadığınızı biliyorlar.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

3 Yanıt

  1. wolworin dedi ki:

    gerçekten etkilendim.

  2. CÜN dedi ki:

    Her zamanki gibi psikoloji testlerinden biri çokta farklı bi durum yok.

  3. mmim dedi ki:

    A aynı ben!. :):