İmla Hataları Kişiliğinizi Ele Veriyor!

İmla Hataları Kişiliğinizi Ele Veriyor!

Bir şeyler yazarken yapmış olduğunuz imla ve yazım hataları kişiliğiniz hakkında birtakım gerçekleri göz önüne seriyor.

PLOS ONE dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, yazım hatalarına yönelik olumsuz reaksiyonlar, kişi içe dönük veya uyumlu kişilik tiplerinden birinde olduğunda daha sık görülüyor. Yazım hatalarını fazla önemsememek ise eksovert (dışadönük) kişilik tipi ile doğrudan ilişkili bulunuyor.

Ürün incelemeleriyle bilinen teknoloji blogu Gizmodo’nun haberleştirdiğine göre, Michigan Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı 83 katılımcı ile bir araştırma gerçekleştirmiş. Bu araştırmada, dil bilgisi ve heceleme hatalarını içeren ve hiçbir hata içermeyen mail örnekleri deneklere okutularak sonuçlar toplanmış.

Önce katılımcılar bir kişilik testine tabi tutulmuş, sonraysa hatalar olan maili okuyarak bu maili yazan kişinin “algılanan zekası” ve “samimiyeti” ile ilgili değerlendirmelerde bulunmaları istenmiş.

Okudukları mailde yazan yazı ise şu şekilde;

Hey! My name is Pat and I’m interested in sharing a house with other students who are serious abuot (about) there (their) schoolwork but who also know how to relax and have fun. I like to play tennis and love old school rap. If your (you’re) someone who likes that kind of thing too, maybe we would mkae (make) good housemates.

Araştırmacılar dışa dönük kişilikli katılımcıların, okudukları bu mailin yazarının yapmış olduğu dil bilgisi ve heceleme hatalarını görmezden geldiklerini ve bu hataların onların değerlendirmelerini çok az etkilediğini buldular.

Daha az uyumlu olan katılımcılar ise, dil bilgisi hatalarına oldukça hassaslar.

Dışa dönük olan insanlar ise heceleme hatalarına karşı daha hassas davranıyorlar.

Uyumsuz insanların sert bir biçimde dil bilgisi hatalarını, içine kapanık insanların ise yazım hatalarını yargılaması ve her iki tarafın da bu tür hatalardan dolayı neden rahatsız olduklarını söyleyememelerine rağmen, araştırmacılar bunun ‘Grammos’ yani “yazım hataları yapanlar” ve ‘Typos’ yani “dil bilgisi hataları yapanlar” hakkındaki genel algı. Grammos’lar genellikle klavyede hızlı yazarken ‘the’ yazacaklarına ‘teh’ şeklinde bir yanlışlık yaparlar, dil bilgisi hataları yapan Typos’lar ise yazı dili ile konuşma dilinin söyleniş-yazılış farklılıkları yüzünden muzdarip olurlar , örneğin ‘they’re’ yerine ‘there’ yazabilirler ve bunun sonucunda dil bilgisi kurallarından dolayı birtakım anlaşmazlıklar ortaya çıkar.

Araştırma yazarlarının açıklamalarına göre, “Yazım hataları yapan ‘Grammos’ların hataları kişisel yapıyla daha ilgili. Bu yüzden okuyucular, yazarın güvenilirlik gibi alakasız konulardaki özelliklerini de buna bakarak değerlendirebiliyorlar. Dil bilgisi hataları yapan Typos’larla ilgili ise daha nötr davranıyorlar.

İnternet çağında, insanların yazım stilleri ve dilbilimsel eksikliklerinin muhtemel etkilerininin önemini dikkate almaları git gide daha önemli hale gelmeye başladı.

Araştırma yazarları; “Günümüzde iletişimimiz çoğunlukla elektronik yöntemlerle olduğu veya elektronik ortamda tanışma sonrasında yüzyüze görüşme şeklinde olduğu için, imla hatalarının nasıl değerlendirildiğini bilmek özellikle önemli” diyorlar.

“Daha önce tanımadığımız insanlarla online iletişime geçtiğimizde, yüzyüze tanışmada elde edilebilen ek bilgileri edinemeyeceğimiz için, basit hataların etkisi çok daha büyük oluyor.”

Kaynak: Mental Floss.

Sevebilirsin...